19. travnja 2024.

Baština & tradicija

Vrijednosti iz prošlosti, ono s čime živimo danas i ono što prenosimo budućim generacijama – COVERmagazin.com –

Slaveni u renesansi Slobodana P. Novaka

Slaveni u renesansi Slobodana P. Novaka

Knjiga Slaveni u renesansi Slobodana Prosperova Novaka predstavljena je danas u Matici hrvatskoj. Riječ je o interdisciplinarnoj monografiji o Slavenima i njihovim nastojanjima u 15. i 16. stoljeću da se pod utjecajem talijanske renesanse približe zapadnoeuropskim suvremenicima.

Slobodan Prosperov Novak, povjesničar hrvatske književnosti, komparativist i teatrolog, na više od 800 stranica prikazuje to povijesno i umjetničko razdoblje u slavenskim narodima, od rane renesanse do manirizma kao njezine krizne, zavšne etape.

Hrvatska uz Poljsku, u toj knjizi ima sjaj koji možda ne bi imala da je prikazana sama, ocijenila je povjesničarka umjetnosti Željka Čorak.

Autor je s lakoćom i duhovitošću napisao knjigu za one koje ne znaju dovoljno o Hrvatima i Slavenima, ali to će nam djelo otkriti i mnogo o nama samima, dodala je.

Novakova knjiga pionirski je književno-povijesni pothvat, prvo tako opsežno i iscrpno djelo u hrvatskoj historiografiji, u kojemu renesansna nije samo pojam povijesti umjetnosti nego i opće povijesti, ustvrdio je književni povjesničar Davor Dukić.

Rukopis je nastajao tijekom dva desetljeća, uglavnom u inozemstvu, od Rima, Praga, Krakova i Budimpešte do američkog sveučilišta Yale u New Havenu, gdje je Novak predavao nakon što je izbačen sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta.