18. travnja 2024.

Baština & tradicija

Vrijednosti iz prošlosti, ono s čime živimo danas i ono što prenosimo budućim generacijama – COVERmagazin.com –

Znanstvenici otkrili da je panda genetski slična psu

Znanstvenici otkrili da je panda genetski slična psu

Međunarodna skupina znanstvenika sekvencirala je genom velikog pande, jedne od najomiljenijih, ali i najugroženijih životinjskih vrsta na svijetu.

– Istraživanje je pokazalo da postoji velika genetska sličnost između velikog pande i psa – zaključak je studije objavljene u online izdanju vodećeg svjetskog znanstvenog časopisa Nature.

Veliki panda spada u porodicu medvjeda. Odrasli mužjak visok je između 120 do 150 centimetara te težak oko 110 kilograma. Za razliku od medvjeda pande ne spavaju zimski san, a aktivni su uglavnom u sumrak i noću dok danju spavaju u pukotinama špilja. Hrane se uglavnom bambusima, a jedu sjedeći.

Procjenjuje se da u divljini kineskih planinskih regija, uglavnom u Sečuanu te sjevernozapadnim provincijama Shaanxi i Gansu, živi svega 1600 pandi. Također, u kineskim istraživačkim centrima živi oko 200 pandi. Pande imaju malo potomstva, a one koje žive u zatočeništvu imaju velike probleme s razmnožavanjem.

– Mi se nadamo da bi nam mapa genoma mogla otkriti zašto pande imaju tako slabu reproduktivnu sposobnost. U tom slučaju znanstvenici bi im mogli pomoći da na svijet donesu više potomaka – izjavio je za AFP dr. Wang Jun iz Instituta za genomiku u Pekingu. U projektu sekvenciranja genoma velikog pande, koji je počeo u ožujku 2008. godine, sudjelovalo je 120 znanstvenika iz Kine, SAD-a, Kanade, Velike Britanije i Danske.

Međunarodna skupina znanstvenika za istraživanje je koristila genetski materijal Jing Jing, tri godine stare ženke velikog pande koja živi u Istraživačkom centru Chengdu na jugozapadu Sečuana. Inače, Jing Jing već je navikla na medijsku pozornost jer je poslužila kao prototip za jednu od pet maskota Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine.