25. travnja 2024.

Baština & tradicija

Vrijednosti iz prošlosti, ono s čime živimo danas i ono što prenosimo budućim generacijama – COVERmagazin.com –

Jordan traži Kumranske spise od Izraela

Jordan je podnio tužbu UNESCO-u kako bi povratio Kumranske spise, senzacionalne svitke s Mrtvog mora koje je tijekom Šestodnevnog rata 1967. prisvojio Izrael.

– Jordan traži Kumranske spise od Izraela –

Jordan je podnio tužbu UNESCO-u kako bi povratio Kumranske spise,  senzacionalne svitke s Mrtvog mora koje je tijekom Šestodnevnog rata 1967. prisvojio Izrael.

„Vlada je podnijela tužbu pri UNESCO-u jer ti spisi pripadaju Jordanu. Učinit ćemo sve da bismo vratili naše blago. Krađa naših starina predstavlja kršenje međunarodnih ugovora“, izjavio je dužnosnik jordanske vlade.

Kumranski spisi su od velikog povijesnog i religijskog značenja jer sadrže jedine poznate preživjele kopije biblijskih dokumenata nastalih prije 100. pr. Kr. te sadrže dokaze o znakovitoj raznolikosti vjere i prakse unutar kasnog Drugog hrama judaizma. Napisani su na hebrejskom, aramejskom i grčkom jeziku, većinom na pergamentu, ali neki su napisani i na papirusu. Ovi spisi većinom datiraju između 150. pr. Kr. i 70 nakon Kr. Svici se pripisuju vjerskoj židovskoj zajednici Esena.

Kako tvrde u Jordanu, Izrael je u lipnju 1967, tijekom Šestodnevnog rata, uzeo te spise iz muzeja u Istočnom Jeruzalemu. Prve svitke s Mrtvog mora, jednog od najvećih arheoloških otkrića 20. stoljeća, slučajno je 1947. otkrio beduin tragajući u spilji za izgubljenom kozom.