16. travnja 2024.

Baština & tradicija

Vrijednosti iz prošlosti, ono s čime živimo danas i ono što prenosimo budućim generacijama – COVERmagazin.com –

Predrasude prema neudanim ženama i dalje postoje

Novu studiju nazvanu "I'm a Loser, I'm Not Married, Let's Just All Look at Me" proveli su znanstvenici sa Sveučilišta u Missouriju.

– Predrasude prema neudanim ženama i dalje postoje –

Novu studiju nazvanu “I’m a Loser, I’m Not Married, Let’s Just All Look at Me” proveli su znanstvenici sa Sveučilišta u Missouriju.

“Otkrili smo da okolinu žena koje se do sredine tridesetih godina nisu udavale karakterizira pritisak koji se vrši kako bi se žene pokorile uobičajenim normama”, izjavio je Larry Ganong, koautor studije, koji je s Elizabeth Sharp proveo 32 intervjua s neudanim ženama iz američke srednje klase.

Sudionice studije smatraju da im se često posvećuje negativna pažnja zbog njihovih godina i ljubavnog i bračnog statusa. Navode kako se to posebice osjeća na socijalnim i obiteljskim okupljanima, poput vjenčanja (prlikom bacanja buketa, npr.),  što ih dovodil u situacije kada im različite osobe postavljanju neželjena pitanja osobne prirode.

S druge strane, često se osjećaju neugodno kada drugi, bez da one same o toj temi išta kažu, pretpostavljaju da su, s obzirom na godine, udane i imaju djecu ili kada na neki način moraju pravdati svoj samački način života.

Žene navode i kako ih opterećuje svijest o tome da se nakon 35. godine života značajno smanjuje broj muškaraca dostupnih za vezu, a kažu i kako često osjećaju nesigurnost u vlastitoj obitelji kada se roditelji i/ili braća i sestre šale ili neumjesno komentiraju njihov životni izbor, odnosno trenutačnu ljubavnu situaciju.

Studija je utvrdila i da je razdoblje od sredine 20-ih do sredine 30-ih godina života vrijeme intenzivnog razmišljanja i brige žena o vlastitoj budućnosti i smjeru kojim njihov život ide. Za razliku od njih, žene starije od 35 godina često su pomirene i zadovoljne svojim samačkim životom i ne izražavaju toliko nezadovoljstva kao mlađe žene.

Shodno tome, žene u dobi između 25 i 35 godina osjećaju najviše predrasuda prema svojem načinu života.

Izvor: Biologija.com.hr