29. ožujka 2024.

Baština & tradicija

Vrijednosti iz prošlosti, ono s čime živimo danas i ono što prenosimo budućim generacijama – COVERmagazin.com –

Žene preferiraju stalne veze, a muškarci neobavezan seks

– Žene preferiraju stalne veze, a muškarci neobavezan seks –

Nova studija otkrila je da sklonost neobaveznom viđanju preuzima vodstvo nad trajnim vezama. Pritom, u prosjeku žene ipak više preferiraju stalne veze, a muškarci neobavezan seks.

Žene više zanima veza od muškaraca, a pritom im najveći rizik i strah predstavlja emocionalna vezanost za partnera koji ne osjeća isto prema njima.

S druge strane, istraživanje je utvrdilo da muškarci u prosjeku cijene neovisnost više od žena. Pritom se, čak i u slučajevima neobavezne ljubavi, boje da će žene željeti započeti vezu.

Studiju, objavljenu u časopisu Sex Roles, provela je Carolyn Bradshaw sa Sveučilišta James Madison. Ona pojašnjava dva “klasična” scenarija koja su je navela na daljnje istraživanje sklonosti muškaraca i žena studentske populacije:
Uobičajeno je da ‘hodanje’ uključuje predvidljiv obrazac ponašanja u kojemu je muškarac aktivan i u stalnoj je potrazi i nastojanju da ženu odvede na spoj; organizira izlazak i pri njegovu kraju može ili ne mora predložiti daljnju seksualnu aktivnost. Žena je pak reaktivna – želi biti pozvana na izlazak i ima glavnu ulogu u prihvaćanju ili odbijanju seksualnih prijedloga muškarca. Pritom su najčešća dva scenarija sljedeća: ili se parovi upoznaju i žele još bolje upoznati (u tom se slučaju razvijaju temelji za buduću trajnu vezu) ili dolazi do tzv. neobavezne veze, koja uključuje seksualne aktivnosti bez daljnjih očekivanja i obaveza između dvoje ljudi, koji su obično stranci ili poznanici.

Bradshaw je za potrebe istraživanja okupila 150 žena i 71 muškarca, studente jednog državnog sveučilišta u SAD-u.

Iako su u prosjeku muškarci inicirali značajno više prvih spojeva od žena, u istraživanju nisu utvrđene spolne razlike s obzirom na broj izlazaka koji vode vezi ili neobaveznom seksu. Naime, broj neobaveznih ljubavi za oba spola bio je gotovo dvostruko veći od izlazaka dogovorenih s namjerom daljnjeg upoznavanja osobe.

Svekupno gledajući, oba su spola pokazala veće zanimanje za “tradicionalno hodanje”, nego za neobaveznu ljubav. No, od studenata koji su više preferirali trajnu vezu, bilo je značajno više žena (41 posto) od muškaraca (20 posto). Od skupine koja je pokazala veće zanimanje za neobavezan seks, bilo je daleko manje žena od muškaraca (2 posto žena i 17 posto muškaraca). Unatoč tome, autorica navodi kako je kontekst pojedine situacije veoma važan. Kad su studenti razmatrali mogućnost dugotrajne veze, oba spola su preferirala trajnu vezu, no kad se u istraživanju nije spominjala mogućnost veze, muškarci su preferirali neobavezan seks, a žene trajne vezu.

Izvor: Biologija.com.hr