18. travnja 2024.

Baština & tradicija

Vrijednosti iz prošlosti, ono s čime živimo danas i ono što prenosimo budućim generacijama – COVERmagazin.com –

Neandertalci su nam preci, ali nismo potekli od njih

Većina znanstvenih teorija je do nedavno izričito tvrdila kako su neandertalci naši isključivi preci, međutim nova znanstvena studija tvrdi kako su se neandertalci ipak samo križali s modernim čovjekom u trenutku kada se Homo sapiens udaljio od Afrike.

– Neandertalci su nam preci, ali nismo potekli od njih –

Većina znanstvenih teorija je do nedavno izričito tvrdila kako su neandertalci naši isključivi preci, međutim nova znanstvena studija tvrdi kako su se neandertalci ipak samo križali s modernim čovjekom u trenutku kada se Homo sapiens udaljio od Afrike.  Pretpostavlja se da se to prvo dogodilo na području sjeverne Afrike, Levanta ili Arapskog poluotoka, a dalje su se njihovi potomci proširili po Europi, Aziji i Oceaniji.

Zbog toga svi ljudi, osim pripadnika dviju afričkih etničkih skupina, u sebi nose dio gena neandertalca.  Ali tamo gdje nije došlo do križanja, npr. afrička plemena Yoruba i San u svom genskom kodu nemaju taj slijed karakterističan za DNK neandertalca

Ova studija je značajno iznenađenje u znanosti o podrijetlu čovjeka prema prijašnjim teorijama.

Dosad smo bili uvjereni da su svi naši geni potekli prije 200.000 godina izvorno iz Afrike i neizmijenjeni  se širili. Pokazuje se da to nije točno. Europski ili azijski čovjek mnogo je bliži neandertalcu, s kojim Afrikanci nemaju ništa.

Putovanje modernoga čovjeka iz Afrike doista je počelo prije 200.000 godina. Do genske razmjene sa starosjediocima došlo je na putu širenja modernoga čovjeka prije otprilike 100.000 godina, a gen se nastavio širiti prije 60 ili 50 tisuća godina.

Još 1997, Mark Stoneking je ustvrdio kako neandertalci nisu naši preci, ali su mnogi dovodili u pitanje pouzdanost tih teorija.