23. travnja 2024.

Baština & tradicija

Vrijednosti iz prošlosti, ono s čime živimo danas i ono što prenosimo budućim generacijama – COVERmagazin.com –

Koja je razlika između asteroida, kometa i meteora

Znate li što je to komet? Koja je razlika između njega, asteroida i meteora?

Znate li što je to komet? Koja je razlika između njega, asteroida i meteora?

Ono što čini glavnu razliku između ovih nebeskih tijela je ono od čega su napravljeni, odnosno njihov sastav i kako su nastali. Kometi, asteroidi i meteori nastali su na različit način iz različitih materijala. Kometi su sastavljeni od leda, prašine i kamenog materijala. Asteroidi su napravljeni uglavnom od metala i kamenog materijala. Nastali su rano u povijesti prije otprilike 4.5 milijardi godina. Asteroidi s unastajali mnogo bliže suncu, a kometi su se formirali dalje, pa se led nije otopio.

Što su Asteroidi

Asteroidi ili planetoidi su mala čvrsta tijela u planetarnim sustavima. U usporedbi s planetima mnogo su manji i najčešće nepravilnog oblika. Nastali su od ostataka protoplanetarne tvari koja se nije pripojila planetima. Najčešće kruže oko matične zvijezde vlastitom putanjom ili kao prirodni sateliti (mjeseci) većih planeta. Neke od njih nalazimo vezane gravitacijskim silama uz planete, u grupama koje orbitiraju u putanji planeta, ispred ili iza.

Što je komet

Komet je nebesko tijelo koja se nalazi u eliptičnoj putanji oko Sunca. Dolaze iz najudaljenijih i najhladnijih područja Sunčevog sustava. Tamo su odbačeni gravitacijom divovskih planeta kada je Sunčev sustav tek nastajao. Većina ih stiže iz Oortovog oblaka-ledene sferične oblasti na samom rubu Sunčevog sustava. Kometi se sastoje iz silikatne prašine i smrznutih plinova u obliku raznih vrsta leda (inja) koji čine poroznu jezgru. Kada se putanja kometa počne približavati Suncu, zbog povećanja temperature, led i smrznute čestice počinju isparavati stvarajući oblak plina oko kometa koji se zove koma. Zbog pritiska Sunčevog vjetra i radijacije koma (plinovi) i tijelo (prašina) kometa prilikom raspadanja pretvaraju se u karakteristične repove koji su vidljivi na nebu

Što je meteor

Meteor je dio svemirskog tijela koje, padajući kroz atmosferu, ostavlja svijetleći trag, a meteorit je komad meteora, koji je iz svemira pao na površinu Zemlje ili nekog drugog nebeskog tijela.

Suze sv. Lovre 2024. – Kada ćete vidjeti najsjajniju meteorsku kišu ovog ljeta? –

Što je meteorska kiša

Kako kometi obilaze mnogo puta oko Sunca, dio kometa isparava i ostaje puno manjih komadića. Kada zemlja prolazi kroz staze kometa, doima se kao da kometi padaju na zemlju. Komadići kometa stvaraju svjetlosne pruge dok izgaraju u Zemljinoj atmosferi. Kometi koji uđu u zemljinu orbitu nazivaju se meteori, a oni koji padnu za zemlju meteoriti. Zanimljivo je da svake noći tijekom cijele godine zemljinom orbitom prolaze neki meteori, međutim, kada Zemlja prolazi kroz staze kometa, mogu se vidjeti stotine meteora. Meterske kiše mogu se predvidjeti zbog pravilne putanje Zemlje oko Sunca.

Kroz drevna vremena ljudi su na različite načine pokušavali objasniti neobične fenomene. Smatralo se kako meteori mogu pretkazivati neke važne događaje ili biti poruke koju šalju neka nebeska bića.

U većini kultura meteori su smatrani donositeljima sreće i blagostanja. Meteori su bili poznati kao zvijezde padalice, koje bi onima kojih bi ih vidjeli donosili sreću i uspjeh. Smatralo se da kada vidite “zvijezdu padalicu” sve što trebate napraviti je zamisliti želju, a ona će se ostvariti. Još jedno vjerovanje je da ako dvije osobe zajedno promatraju meteorsku kišu da će ostati zauvijek povezane na neki način, obično ljubavni, ali ne nužno.

Neke kulture smatrale su kiše meteora dobrim znakom, dok su u drugim kulturama smatrani smatrani nekim lošim predznakom. Neke kulture su smatrale kako su meteori dokazi kako duhovi dolaze na zemlju, a neki su smatrali kako su meteori lutajuće duše koje traže svoj put prema Raju.

U nekim dijelovima SAD-a meteori se smatraju opasnim omenom. Kaže se kako nikada prstom ne treba pokazivati ​​prema meteoru. Nije poznato iz kojeg razloga, ali smatralo se kako to donosi jako lošu sreću. U našoj kulturi meteori su oduvijek smatrani dobrim predznakom te se obično vjerovalo da donose sreću, ispunjavaju želje, te zauvijek povezuju osobe koje zajedno promatraju “zvijezde padalice”.