29. ožujka 2024.

Baština & tradicija

Vrijednosti iz prošlosti, ono s čime živimo danas i ono što prenosimo budućim generacijama – COVERmagazin.com –

Unatoč stereotipima visokoobrazovane osobe najviše idu u crkvu

Unatoč stereotipima, broj visokoobrazovanih Amerikanca koji redovito idu u crkvu ne opada značajno...

Unatoč stereotipima visokoobrazovane osobe najviše idu u crkvu

Unatoč stereotipima, broj visokoobrazovanih Amerikanca koji redovito idu u crkvu ne opada značajno, dok s druge strane oni manje obrazovani u crkvu idu sve rjeđe.

Nova istraživanja pokazuju kako srednji sloj Amerikanaca sve rjeđe ide u crkvu, dok visoko obrazovani ne mijenjaju svoje navike i jednako idu u crkvu kao i prije pola stoljeća.

Prema anketama  koje su provedene 1970-tih, oko pedeset posto Amerikanaca sa srednjom školom  išlo je u crkvu najmanje  jednom mjesečno, dok je anketa provedena prošle  godine pokazala kako ih sada najmanje jednom mjesečno u crkvu ide tek 35 posto. Nasuprot tome broj visokoobrazovanih  pao je tek za 5 posto.

Istraživanje koje je trajalo od 1970. do 2010. je proveo američki znanstvenik W. Bradford Wilcox sa svojim kolegama.  Anketa  kojima  su se pokušale otkriti sociološke  različitosti nekada i danas, uključivale su mnogobrojna pitanja od odnosa u braku, na radnom mjestu do različitih zajednica, a ukupno je ispitano oko 25.000 Amerikanaca.

Rezultati su pokazali kako danas u crkvu najmanje jednom mjesečno ide oko 46 posto fakultetski obrazovanih Amerikanaca, dok onih sa srednjom školom tek 35 posto.

Wilcox, nije komentirao rezultate svojih istraživanja, te je rekao kako će osobe podatak smatrati dobrim ili lošim ovisno o njihovom stavu o religiji.