19. travnja 2024.

Baština & tradicija

Vrijednosti iz prošlosti, ono s čime živimo danas i ono što prenosimo budućim generacijama – COVERmagazin.com –

10 znanstvenih savjeta za odgoj sretnog djeteta

Postoji mnogo načina da odgojite sretno, dobro prilagođeno dijete. I znanstvenici su dali nekoliko svojih savjeta kako bi sve ispalo ok...

djeca

10 znanstvenih savjeta za odgoj sretnog djeteta

Postoji mnogo načina da odgojite sretno, dobro prilagođeno dijete. I znanstvenici su dali nekoliko svojih savjeta kako bi sve ispalo ok.

-1- Šale pomažu – Razvedrite se i šalite s djetetom jer to im razvija inteligenciju i kreativnost.

-2- Budite pozitivni – Ovo nije nikakvo iznenađenje. Roditelji koji izražavaju negativne emocije pred dojenčadi  potiču u njima agresiju i uzrokuju kasnije probleme u ponašanju.

-3- Potičite suosjećanje – Potičite dijete da suosjeća s drugima, ali i samo sa sobom.

-4- Opustite se – Ne morate biti non stop s djecom. Dopustite im samostalnost.

-5-Njegujte svoj brak – Nemojte dopustiti da veza sa suprugom trpi zbog djeteta. U obiteljima gdje postoje bračne nestabilnosti, djeca imaju poteškoća sa snom i ponašanjem.

-6- Pazite na svoje mentalno zdravlje – Ako sumnjate da ste depresivni potražite pomoć. Istraživanja pokazuju da depresivne majke manje brinu o svojoj djeci u odnosu na zdrave majke, što doprinosi stresu kod djece.

-7- Njegujte srdačnu vezu s djecom – Bolje veze s majkom vode do kvalitetnijih međuljudskih odnosa kasnije u životu.

-8- Raspravljajte s djecom – S djecom argumentirano razgovarajte, ali se nemojte svađati. Djeca moraju naučiti služiti se mozgom, argumentirano razgovarati i zauzimati se za sebe.

-9- Nemojte težiti savršenstvu – Nitko nije savršen, pa nemojte očekivati ni od vaše djece da će biti. Dopustite im pogreške i neuspjehe.

-10- Upoznajte svoju djecu – Vi niste krojač i ne možete skrojiti djecu po svojoj mjeri. Prilagodite svoj stil odgoja osobnosti djeteta i pomognite mu da iskoristi svoje potencijale umjesto da namećete svoju volju.