Tradicija ukrašavanja božićnog drvca

__________ oglas __________

Tradicija ukrašavanja božićnog drvca

Božićno drvce je jedna od najpoznatijih i najstarijih tradicija koja su usko povezana s Božićem.

Zimzeleno drvce se na Badnjak unosi u kuću i ukrašava raznim ukrasima i svjetiljkama.

Početke ovog običaja je vrlo teško točno odrediti, no, pretpostavlja se kako je riječ o Njemačkoj u 16. stoljeću. Legenda kaže kako je sam Martin Luther ukrasio božićno drvce svjećicama.

Poznato je da se okićena jela spominje u ljetopisu bremenskog ceha iz 1570. gdje se govori kako je jela bila ukrašena jabukama, orasima i papirnatim cvijećem te postavljena za djecu članova ceha koji su na Božić prikupljala slatkiše.

Iako, poznata je i priča o tome kako se božićno drvce zapravo smatra kršćaniziranom poganskom tradicijom ukrašavanja zimzelenog drveća u vrijeme zimskog solsticija (21.prosinac). Kršćani kažu kako zimzelena biljka tj. božićno drvce označava onoga koji uvijek ostaje, bez obzira na sve promjene – Krista.

Mnogi smatraju Rigu (glavni grad Latvije) domom prvog božićnog drvca jer je poznato kako je 1510. godine na glavnom gradskom trgu stajalo božićno drvce.

U Hrvatsku se ovaj običaj proširio tek 1850-ih godina, pod utjecajem Njemačke. No, i prije običaja kićenja božićnog drvca govorilo se o ukrašavanju domova na Badnjak cvijećem, raznim plodovima, zelenilom, ukrasima izrađenima od papira, lancima, raznim nitima i slatkišima.

Tradicionalno, božićna drvca se u dom unose i ukrašavaju 24. prosinca, a iznose 06.siječnja kada završavaju božićni blagdani.

Ove godine postavljeno je i najskuplje božićno drvce na svijetu u Emirates Palace hotelu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Drvo je vrijedno oko 10 tisuća dolara, dok ukrasi na ovom božićnom drvcu premašuju iznos od 11 milijuna dolara. Božićno drvce ima toliku vrijednost upravo zbog svojih ukrasa od zlata, dijamanata i vrijednim nakitom.

oglas
Jedan komentar
  1. Pingback: Info » » Tradicija ukrašavanja božićnog drvca

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.