19. travnja 2024.

Baština & tradicija

Vrijednosti iz prošlosti, ono s čime živimo danas i ono što prenosimo budućim generacijama – COVERmagazin.com –

Tko je bio AHILEJ i što je – Ahilova peta

AHILEJ – Ahilova peta

Ahilej je grčki junak, svima poznat iz Homerove Ilijade. U Homerovoj Ilijadi on je dostojanstven, samopouzdan i junak siguran u svoje postupke. Poznat je kao vrlo lijep i hrabar borac. Sin je smrtnika Peleja i morske nimfe Tetide.

Tko je bio Ahilej

Poznat je po svojoj besmrtnosti i jedinoj ranjivoj točci – peti.

Kad se Ahilej rodio, majka Tetida ga je htjela učiniti besmrtnim, stoga ga je uronila u rijeku Stiks. No, kako ga je držala za petu prilikom uranjanja, nju je zaboravila smočiti, tako da je upravo ona ostala njegova jedina ranjiva točka. Postoje mitovi koji se razlikuju od ovog u nijansama samog opisa i događaja, ali u svakom od tih mitova o Ahileju, peta ostaje kao jedina ranjiva točka ovog junaka.

Također, bilo mu je proreknuto da neće dugo živjeti, ali da će biti poznat kao junak. Postoji i verzija mita u kojoj on sam odabire, kratak i slavan život.

Molio je svoju majku da zamoli Zeusa da Trojanci nadvladaju grčke snage, što su oni i učinili. Kad su Grci bili pred porazom, Ahilej je dao Patroklu da krene u njegovu oklopu protiv Trojanaca. Hektor ga je ubio, a Ahilej nje mogao prežaliti njegovu smrt i kreće u osvetu. I osvete je ubio je brojne Trojance tražeći upravo Hektora. Poznata je i priča da se borio čak i sa rijekom Skamander koja je bila ljuta jer je u nju Ahilej bacao tolika mrtva tijela.

Kad je Ahilej pronašao Hektora tri puta ga je natjeravao oko zidina i naposlijetku ubio, no, to mu nije bilo dovoljno, privezao ga je za svoju kočiju i vukao oko bojnog polja trinaest dana. Nakon toga Hektorov otac je zatražio tijelo da bi ga mogao dostojno pokopati. Sama Ilijada završava Hektorovim pogrebom.

Postoji dosta mitova o njegovoj smrti, no najpoznatija su dva, da ga je ubio Apolon, pogodivši ga strijelom u njegovo jedino ranjivo mjesto, njegovu petu, dok drugi govori da je to učinio Paris, sin trojanskog kralja Prijama.

Iako postoji mogućnost da se Ahilej temelji na stvarnoj osobi, te postoje neke teorije prema kojima se radi o junaku iz brončanog doba, Ahilej, poznat iz mitologije i “Ilijade”, općenito se smatra izmišljenim likom, odnosno mitskom osobom.

Čak i dan danas izraz Ahilova peta se koristi kada se želi izraziti nečija slaba ili osjetljiva točka.

Izgled i osobnost Ahileja

Govorilo se da je bio iznimno lijepog i skladnog izgleda, ali i da je imao nadnaravnu snagu. Također, prema mitu bio je iznimno odan i požrtvovan za svoje prijatelje i obitelj, ali bio je osvetoljubiv, te se lako naljutio kada ne bi dobio što želi ili kada nije išlo po njegovom. Također, pojavljuje se i mit prema kojem je on sam odabrao kratak i slavan život umjesto dugog i lagodnog života.

Što je Ahilova peta

Uobičajena fraza “Ahilova peta” odnosi se na neku posebnu i neočekivanu slabost ili ranjivost kod inače snažne ili moćne osobe. Ranjivost bi trebala biti takvog intenziteta da na kraju može dovesti do pada. “Ahilova peta” je rijetka od nekoliko suvremenih fraza koje su nam ostale iz starogrčke mitologije.

Naravno, kao i u drugim mitovima postoje različite verzije mita o Ahileju, ali simbolizam koju mit o Ahileju, kao i Ahilova peta nosi je da nitko nije nedodirljiv, te da svatko ima neku svoju slabu točku. Zanimljivost mita o Ahilu je u maloj točci, odnosno malom dijelu tijela koja čini ranjivom inače snažnu i nedodirljivu osobu.