28. ožujka 2024.

Baština & tradicija

Vrijednosti iz prošlosti, ono s čime živimo danas i ono što prenosimo budućim generacijama – COVERmagazin.com –

Partenon

Partenon

Partenon je jedan od najvažnijih i najpoznatijih svjetskih spomenika kulture. Danas predstavlja simbol grada Atene. Pretpostavlja se da je građen u 5. stoljeću prije Krista, točnije od 447. do 438. godine pr.Kr. Zanimljiv je i po tome što nijedan potres do sada nije uspio srušiti temelje ovog hrama.

Dizajnirali su ga arhitekti Kalikrat i Iktin. Namjera im je bila da u njega smjeste 12 metara visok kip Atene Parthenos koji je izradio Fidija, a predstavlja Atenu Djevicu jer je u grčkom mitu zapisano da je rođena direktno iz Zeusove glave.

Na golemom kamenom podnožju od 3 stepenice uzdizalo se 46 stupova visokih preko 10 metara dorskog tipa. Obrubi s likovima i skulpture na zabatima ubrajale su se među najveće kiparske radove na svijetu.

Partenon je skladan zbog toga što su Grci za mjerenje koristili antičko načelo po kojem je čovjek mjerilo stvari. Mjere su preuzete iz veličine dijelova tijela: palac – dlan – pedalj – lakat – ruka – korak.

Također, na Partenonu je čak ispravljena i optička iluzija sužavanja dugih građevina po sredini tako što su približili i izvukli u prostor stupove koji su se nalazili na sredini.

Dominira atenskom Akropolom i smatra se najskladnijom građevinom svih vremena.

Odnosi visine njenih dijelova na pročelju – stupova (A-B) i vijenca (B-C) je u istom odnosu u kojem se odnose stupovi prema cjelini (A-C) : BC : AB = AB : AC savršeni omjer, tzv. Zlatni rez.

Reljefi i skulpture s Partenona predstavljaju bitku bogova s titanima – Gigantomahiju, Borbu Atenjana sa kentaurima i Amazonkama, Trojanski rat te Povorku panatenejskih svečanosti. Zajednička tema svim metopa je bila pobjeda Grka i bogova nad ljudskim i mitološkim neprijateljima. Likovi božanstava s hramskih zabata sačuvani su u izvorniku, a njihovi dijelovi se nalaze u muzejima u Ateni i Londonu.

Specifično je i to da se replika Partenona nalazi u Nashvilleu, u državi Tennessee, SAD. Izgrađen je 1897. i odgovara originalu u svim mjerama.