25. travnja 2024.

Baština & tradicija

Vrijednosti iz prošlosti, ono s čime živimo danas i ono što prenosimo budućim generacijama – COVERmagazin.com –

Eiffelov toranj

Eiffelov toranj

Ovaj željezni toranj je jedna od najprepoznatljivijih građevina na svijetu te najviša građevina u Parizu.

Sagrađen je na Champ de Mars pokraj rijeke Seine u Parizu između 1887. i 1889. godine za Svjetsku izložbu kojom se obilježavala stogodišnjica Francuske revolucije.

Nazvan je po svom dizajneru Alexandreu Gustavu Eiffelu. Bio je zamišljen kao privremena konstrukcija, na 20 godina ali nikad nije rastavljen. Iskoristio se i za hvatanje ozloglašene Mata Hari.

Do danas ga je posjetilo više od 230 milijuna posjetitelja iz cijeloga svijeta. Godišnje se na njega popne negdje oko 6 milijuna zainteresiranih posjetitelja, cijena ulaznice ne umanjuje posjećenost. Gotovo uvijek se čeka u redovima.

Vrh prvog dijela nalazi se na visini od 57m, drugi na 115, a treći čak na 274 metra, težak je više od deset tisuća tona, a sastavljen je od nešto više od 18.000 metalnih dijelova koje povezuje 2,5 milijuna spojnica.

Broj stepenica se mijenjao kroz povijest, danas ih ima oko 1660. Naravno, tu su i liftovi, treća razina je jedino dostupna liftom. Osnovu tornja uključuje i 50 tona antikorozivne troslojne boje kojom se premazuje svakih 7 godina, a boja se periodično mijenja.

Sa najvišeg kata se pruža veličanstven pogled na cijeli Pariz. Na katovima se možete odmoriti, čak nešto pojesti i popiti u restoranima kojima naravno cijena raste u skladu sa visinom kata.