Mjesečeve mijene 2024.

Mjesečeve mijene 2024.

Kalendar mjesečevih mijena za Hrvatsku 2024.

Minut mjesečevih mijena za Hrvatsku ovisno o gradu se može razlikovati do 2 min, ali to je općenito zanemariva razlika.

Mjesečeve mijene

Polovina mjesečeve površine uvijek je obasjana suncem, ali koliko te svjetlosti se reflektira na zemlju ovisi o vremenu i točki gledanja sa Zemlje. Refleksiju sunčeve svjetlosti koja se vidi sa Zemlje u određenom trenutku nazivamo mjesečevom fazom ili mjesečevom mijenom.

Mjesečeve mijene

Mladi mjesec

Mladi mjesec je trenutak u kojem sa Zemlje ne vidimo refleksiju sunca na mjesecu, jer su Zemlja i Mjesec u istoj ravnini u odnosu na Sunce. Kolokvijalno se kaže da je Mladi mjesec kada se Mjesec ne vidi sa zemlje.

Prva četvrt

U ovoj točci kolokvijalno rečeno se vidi točno pola Mjeseca sa Zemlje.

Pun Mjesec

Ovo je točka u kojoj vidimo cijeli Mjesec, točnije vidimo refleksiju sunčeve svjetlosti.

Zadnja četvrt

U ovoj točci sa Zemlje vidimo točno pola Mjeseca, odnosno sunčeva svjetlost obasjava točno pola mjeseca čiju refleksiju mi vidimo.

Utječu li Mjesečeve mijene na život čovjeka na Zemlji?

Znanstvenici oduvijek istražuju utjecaj Mjeseca na Zemlju i život čovjeka, te postoje neosporive uzročno – posljedične veze, kao plima i oseka, dizanje i spuštanje razine mora, zatim još mnogobrojne zanimljive činjenice među kojima npr. da koralji otpuštaju jajašca samo za Punog mjeseca.

Također neka istraživanja su pokazala kako faze Mjeseca utječu na proizvodnju hormona melatonina koji nam pomaže da se bolje odmorimo i imamo čvršći san.

U narodu se smatra i kako se i ljudsko ponašanje mijenja tijekom različitih Mjesečevih mijena. Međutim, za takve stavove nisu pronađeni sigurni znanstveni dokazi koji bi ih potvrdili.

Mjesečeva dijeta

Mjesečeve mijene nose određenu simboliku te se nerijetko različitim Mjesečevim mijenama pridavalo različito značenje. Poslovi ruralnog stanovništva u našim krajevima dosta su se oslanjali na Mjesečeve Mijene. Budući da je briga oko životinja i usjeva bila glavna preokupacija čovjeka u našim krajevima sve do nedavno, ne čudi da je postojao čitav niz predaja vezanih uz Mjesečeve mijene. U novije vrijeme te se predaje izostavljaju za konkretne radove, ali se sačuvao simbolizam svake pojedine faze pa prema simbolizmu pojedine Mjesečeve mijene oni koji to žele još uvijek.

Mladi Mjesec – simbolika –

Mladi mjesec je sinonim za svježe početke, neograničene mogućnosti i obnovu. Mladi mjesec veže uz sebe priliku na ono što smo već odradili, razmislimo što smo naučili iz nekih prošlih iskustava, te svježi započnemo s novim projektima i poslovima.

Prva četvrt – simbolika –

Mjesečeva mijena koja se naziva Prva četvrt nosi simboliku rasta. Prema predajama u ovoj fazi se trebamo pobrinuti za ono što smo već započeli za njegov rast i razvoj. Ovo su dani kada treba zasukati rukave i raditi na ostvarenju svojih zamisli i planova. Kaže se kako su o ovoj fazi i prepreke najveće, ali treba dignuti glavu i nastaviti gledati prema cilju, te se nikao ne smijemo usredotočiti na prepreke. Ovo nije faza u kojoj treba oklijevati nego se truditi i ići naprijed.

Pun Mjesec – simbolika –

Smatra se kako je Pun mjesec najmoćnija Mjesečeva mijena. Otkriva namjere, slavi uspjehe i one koji su na vrhuncu moći. Ako ste ostvarili ciljeve zaustavite se nakratko i proslavite, a zatim nastavite raditi na onome što želite.

Zadnja četvrt – simbolika –


Ovo je faza kada je mjesec obasjan samo djelomično, te se doima kao da se njegova veličina smanjuje i da Mjesec nestaje. Ovo je faza u kojoj se poslovi privode kraju. U ovom Mjesečevoj mijeni se treba zaustaviti, smanjiti intenzitet poslova, više se posvetiti sebi i svome unutarnjem miru. Što smo napravili smo napravili, a sada je trenutak da prikupimo energiju za novi Mladi mjesec i nove početke, a do tada bitno se okružiti onim što možete kontrolirati, stabilizirati se i umiriti energiju.

Pun mjesec 2024. – Prisjetimo se (covermagazin.com)


Komentari

Odgovori

*