Mjesečeve mijene 2022.

Mjesečeve mijene

Mjesečeve mijene 2022.

Kalendar mjesečevih mijena za Hrvatsku 2022.

Mjesečeve mijene 2022.
Mjesečeve mijene 2022.
Mjesečeve mijene 2022.
Mjesečeve mijene 2022.

Mjesečeve mijene

Polovina mjesečeve površine uvijek je obasjana suncem, ali koliko te svjetlosti se reflektira na zemlju ovisi o vremenu i točki gledanja sa Zemlje. Refleksiju sunčeve svjetlosti koja se vidi sa Zemlje u određenom trenutku nazivamo mjesečevom fazom ili mjesečevom mijenom.

Mjesečeve mijene

Mladi mjesec

Mladi mjesec je trenutak u kojem sa Zemlje ne vidimo refleksiju sunca na mjesecu, jer su Zemlja i Mjesec u istoj ravnini u odnosu na Sunce. Kolokvijalno se kaže da je Mladi mjesec kada se Mjesec ne vidi sa zemlje.

Prva četvrt

U ovoj točci kolokvijalno rečeno se vidi točno pola Mjeseca sa Zemlje.

Pun Mjesec

Ovo je točka u kojoj vidimo cijeli Mjesec, točnije vidimo refleksiju sunčeve svjetlosti.

Zadnja četvrt

U ovoj točci sa Zemlje vidimo točno pola Mjeseca, odnosno sunčeva svjetlost obasjava točno pola mjeseca čiju refleksiju mi vidimo.

Utječu li Mjesečeve mijene na život čovjeka na Zemlji?

Znanstvenici oduvijek istražuju utjecaj Mjeseca na Zemlju i život čovjeka, te postoje neosporive uzročno – posljedične veze, kao plima i oseka, dizanje i spuštanje razine mora, zatim još mnogobrojne zanimljive činjenice među kojima npr. da koralji otpuštaju jajašca samo za Punog mjeseca.

Također neka istraživanja su pokazala kako faze Mjeseca utječu na proizvodnju hormona melatonina koji nam pomaže da se bolje odmorimo i imamo čvršći san.

U narodu se smatra i kako se i ljudsko ponašanje mijenja tijekom različitih Mjesečevih mijena. Međutim, za takve stavove nisu pronađeni sigurni znanstveni dokazi koji bi ih potvrdili.

Mjesečeva dijeta

Ostavite komentar

*