19. travnja 2024.

Baština & tradicija

Vrijednosti iz prošlosti, ono s čime živimo danas i ono što prenosimo budućim generacijama – COVERmagazin.com –

Kad je i kako obilježiti VALENTINOVO 2024.

Bez obzira što se ovaj dan obilježava u gotovo svim zapadnim državama i dalje je u većini zemlja radni dan... Valentinovo 2024. je...

Kad je Valentinovo 2023.

Valentinovo je 14.02.2024. Na taj dan obilježavamo Dan sv. Valentina. Ovo je dan na koji se širom svijeta obilježava ljubav. Najčešće romantična ljubav, ali i sve druge vrste ljubavi. Bez obzira što se ovaj dan obilježava u gotovo svim zapadnim državama i dalje je u većini zemlja radni dan.

Simboli Valentinova su srcoliki oblici, ružičasta i crvena boja, cvijeće, te čestitke. Obično uz poklon na ovaj dan zaljubljeni stavljaju posvećene ljubavne stihove na čestitki.

Najčešće se novac troši na, a to znači i da s ovim poklonima sigurno nećete pogriješiti:
-1- Slatkiši posebno bombonjere
-2- Čestitke
-3- Cvijeće
-4- Izlazak
-5- Nakit

Opširno sve o Valentinovu i kako imati ove godine najljepše Valentinovo, te ga obilježiti na što posebniji način saznajte ispod:

Koliko još dana ima do Valentinova saznajte

Kako proslaviti Valentinovo

Valentinovo se može proslaviti na najrazličitije načine. Neki će proslaviti Valentinovo sa svojim partnerom, neki s prijateljima, neki ga neće proslavljati taj dan, dok će neki namjerno ignorirati taj dan iako im je bitan.

Valentinovo za zaljubljene parove

Najčešće se Valentinovo proslavlja ako ste zaljubljeni i imate partnera, te Valentinovo proslavljate s njim. Za Valentinovo su obično svi restorani puni i mjesta rezervirana, pa je uvijek dobro unaprijed rezervirati. Također, karte za koncerte i posebna događanja uvijek su rasprodane unaprijed. S druge strane, mnogi parovi žele sačuvati novac i radije ono što bi potrošili za Valentinovo ulažu u neke zajedničke interese. Najjednostavniji načini za obilježiti Valentinovo su iznad navedeni kojima se kupuje neki manji poklon za osobu u koju ste zaljubljeni.

Valentinovo za single osobe

Valentinovo može biti jedan od napornijih dana ako ste solo i ako nemate partnera. Jedna od opcija je ignorirati taj dan i jednostavno zaboraviti da je Valentinovo, druga opcija je potražiti neke klubove koji organiziraju brze spojeve ili upoznavanje potencijalnih prova za slobodne.

Galentinovo

Galentinovo je dan izmišljen u TV seriji “Parks and Recreation” 2009. godine i od tada postaje sve popularnije. To je dan koji se proslavlja 13.02. i trebao bi biti poseban dan kada se okupljaju prijatelji, a posebno ženke prijateljice kako bi proslavile svoje prijateljstvo.

Tko slavi Valentinovo

Neka istraživanja su otkrila kako je Valentinovo datum bitniji mlađoj populaciji i mlađim parovima. I dok će mnogi mladi proslaviti Valentinovo vrlo rado i na uzbudljiv način, tek 16 posto populacije starije od 50 godina uopće zanima Valentinovo. S druge strane među populacijom starijom od 18 godina oko 20 posto ih ima negativne emocije vezane uz Valentinovo, bilo da se tada osjećaju usamljeno, razočarano, živčano ili im Valentinovo stvara stres.

Djeca i Valentinovo

I dok se u mnogim krajevima uključuje djecu u proslavu Valentinovo, potičući ih da pišu i izrađuju čestitke za prijatelje ili roditelje u nekim državama ovaj praznik je rezerviran isključivo za odrasle koji su zaljubljeni. Na primjer u Francuskoj, Velentinovo proslavljaju samo zaljubljeni odrasli, djeca ne razmjenjuju poklon ni čestitke niti sudjeluju na bilo koji način u obilježavanju Valentinova. Također nije ni običaj da prijatelji, osim onih koji su potajno zaljubljeni jedan u drugog razmjenjuju darove na Valentinovo. U Francuskoj, za razliku od na primjer Amerike Valentinovo je manje komercijaliziran, ali svejedno ćete vidjeti mnogo crvene boje i srčeka u izlozima koji motiviraju zaljubljene na kupovinu i podsjećaju ih kako se Valentinovo približava.

Valentinovo i zaruke

Mnogi ciljaju datum Valentinova kao dan za vjenčanje, ali često i zaljubljeni žele zaruke na taj dan. Većina žena koja je sudjelovala u jednoj anketi vezano uz Valentinovo izjavila je kako smatra kako je Valentinovo najromantičniji dan za prosidbu.

Praznik ili blagdan

Valentinovo je u svijem originalu kršćanski blagdan, spomendan na sv. Valentina koji je živio u 3 stoljeću. O njegovom životu postoje mnogobrojne legende, ali su svakako najpoznatije su one prema kojima je pomagao zaljubljenim parovima, kada je kako tvrdi legenda car naredio da se brakovi odgađaju što dulje kako bi mladići bili što bolji i predaniji vojnici. Valentinovo nije državni praznik, te sve ustanove, škole, vrtići i trgovine rade po normalnom radnom vremenu.