28. ožujka 2024.

Baština & tradicija

Vrijednosti iz prošlosti, ono s čime živimo danas i ono što prenosimo budućim generacijama – COVERmagazin.com –

Dan sv. Patrika 2024.- Tradicija, značenje i proslava –

Iako je ovaj praznik originalno započeo kao kršćanski blagdan u kojem se proslavlja život sv. Patrika u Irskoj, danas je proslava koja se obilježava širom svijeta. Glavna obilježja su zelena boja i djetelina...

Dan sv. Patrika – Tradicija, značenje i proslava –

Dan sv. Patrika salvi se 17. ožujka, a ove godine je to nedjelja.

Iako je ovaj praznik originalno započeo kao kršćanski blagdan u kojem se proslavlja život sv. Patrika u Irskoj, danas je proslava koja se obilježava širom svijeta. Glavna obilježja su zelena boja i djetelina.

Iako se sam blagdan obilježava 17. ožujka, proslava nije ograničena na ovaj dan. Proslave se održavaju u tjednu dana sv. Patrika, a posebno vikend prije i poslije. Ove godine je specifično da je dan sv. Patrika nedjelja pa će proslave i obilježavanje vjerojatno trajati tjedan ranije i završiti u nedjelju samim Danom sv. Patrika.

Tko je bio sv. Patrik?

Sv. Patrik smatra se nacionalnim zaštitnikom Irske, a njemu se pridaju zasluge za širenje kršćanstva Irskom. Postoje mnogobrojne legende u životu sv. Patrika, ali ono što se pouzdano zna je da je živio u 5 stoljeću, te se smatra da je umro 17.ožujka 461. godine.

Rođen je krajem 4. stoljeća i doživio je duboku starost. Iako je rođen u kršćanskoj obitelji smatrao je sebe ateistom kroz djetinjstvo jer mu vjera nije bila nametana. U dobi kada je imao oko 16 godina, bio je navodno otet i prisilno odvezen u Irsku, gdje je radio kao pastir. Nakon 6 godina pobjegao je i propješačio je više od 300 km, kako bi se ukrcao na brod koji ga je odvezao natrag u Britaniju.

Takvo iskustvo imalo je veliki utjecaj na njega, te je smatrao kako ga je Bog zaštitio i pomogao da preživi to razdoblje. Sljedećih 15 godina proveo je u samostanu u Britaniji, gdje se pripremao za misionarski rast u Irskoj gdje je smatrao kako treba širiti kršćanstvo. Patrik je putovao od sela do sela i poučavao ljude o Bogu i kršćanstvu.

Djetelina (s tri lista) zaštitni je znak Dana sv. Patrika jer ju je navodno koristio kako bi objasnio Ircima Sveto Trojstvo.

O sv. Patriku postoje mnogobrojne legende, npr. da je istjerao sve zmije iz Irske, ali i bez legendi utjecaj sv. Patrika na ljude u Irskoj i širenje kršćanstva je ogroman budući da je za života poticao na gradnju mnogobrojnih samostana, crkava i kršćanskih škola.

Proslava Dana sv. Patrika

U originalu Dan sv. Patrika je bio isključivo Irski blagdan, koji se proslavljao pripravnim postom i odlascima na mise, međutim emigriranjem Iraca, posebno u SAD, blagdan je evoluirao, te postao dan proslave irske kulture i tradicije.

Širom Sjedinjenih Američkih Država obilježava se Dan sv. Patrika paradama (npr. u Bostonu od 1737.god, u New Yorku od 1762.) a primjerice od 1962. Chicago boji rijeku u zeleno kako bi označio ovaj dan.

Irski vilenjak (Leprechaun)

Irski vilenjak (Leprechaun) maskota je koja nije na izravan način povezana sa sv. Patrikom, nego je dio Irske kulture, gdje prema legendama patuljci donose sreću i novac. Irski vilenjak je zamišljeno patuljasto mitsko biće, otprilike metar visine koje kopa korijenje biljaka i zna gdje se krije blago. Prema legendama otkriva gdje se krije zakopano blago osobama koje ih pronađu.

U Hrvatskoj se također zelenom bojom obilježava Dan sv. Patrika, a ranijih godina se obilježavao mnogobrojnim okupljanima u klubovima i pubovima.

Tradicija obilježavanja se proširila iz Amerike i na ostatak svijeta, a obilježava se tako da se na taj dan nosi zelena boja, prave ukrasi od djeteline, irski kolači, kuhaju irska jela, te pije (tamno) pivo, omiljeno Irsko piće.

  • Dan svetog Patrika je dan koji se obilježava u čast svetog Patrika.
  • Slavi se više od tisuću godina. Izvorno u Irskoj, a kasnije se običaj proslave u sve krajeve svijeta.
  • Zaštitna boja je zelena.
  • Simbol dana svetog Patrika je zelena djetelina s 3 lista.
  • Proslava Dana svetog Patrika postala je s vremenom obilježavanje Irske kulture i svega vezano uz državu Irsku.
  • Govedina i kupus tradicionalno se pripremaju na Dan svetog Patrika, a odlično se slažu s pivom.