Kad se pomiče sat? (proljeće 2024.)

Kad se pomiče sat? (proljeće 2024.)

U nedjelju 31.03. 2024. u 2:00h ujutro u Hrvatskoj završava zimsko računanje vremena, odnosno nedjelju 31.03. 2024. u 2:00h, se kazaljke pomiču jedan sat unaprijed na 3:00h

Nedjelja, 31.03.2024. u 2h tijekom noći, sat se pomiče jedan san unaprijed i pomiče na 3h. Izlazak i zalazak Sunca će biti 1 sat kasnije u odnosu na dan prije, što znači da će biti više svjetla uvečer.

Završetak “zimskog” računanja vremena, odnosno početak ljetnog računanja vremena započinje pomicanjem jednog sata unaprijed 31.ožujka 2024. u 2 h u noći sa subote na nedjelju. Zapravo „zimsko” vrijeme je standardno, ono pravo vrijeme, te je prebacivanje na ljetno računanje vremena pravo pomicanje sata, “zimsko računanje vremena”, je vraćanje na standardno vrijeme.

U 2:00 h, 31.03.2024. (nedjelja) kazaljke se pomiču 1 sat unaprijed i od tog trenutka se računa kao da je 3:00h.

Svi ljubitelji sna i spavanja, nažalost ovu noć će spavati jedan sat kraće.

Ovo pomicanje sata najavljeno je direktivom Europske Unije iz 2016. budući da se piše za nekoliko godina unaprijed, a svake godine usvaja je i Vlada RH na nekoj od svojih sjednica.

Dakle ako se želite u nedjelju 31.03.2024. ujutro probuditi po točnom satu, pomaknite sat unaprijed sve satove koji se automatski ne ažuriraju.

Većina satova na uređajima spojenim na Internet ili neku bežičnu mrežu pomaknut će se sama, pa se ne morate brinuti oko pomicanja satova na računalima, u automobilima, mobitelima ili pametnim telefonima.

Zimsko računanje vremena završava 31.03.2024, a kada započinje ljetno računanje vremena koje traje do nedjelje, 27.10. 2024. do 3:00h

Zbog čega se pomiču satovi dva puta godišnje?

Zapravo, zimsko računanje vremena je originalno (standardno) vrijeme, a vrijeme s pomaknutim satom unaprijed ili ljetno računanje vremena je kreirano kako bi se bolje iskoristilo sunce i dnevno svjetlo ljeti. Pomicanjem jednog sata unaprijed, zapravo večernji mrak ljeti pomičemo za jedan sat, što znači ogromnu uštedu energije globalno. Već u ožujku vrlo rano ujutro izlazi sunce i započinje svijetli dio dana. Međutim, nitko se ne budi kako bi išao na posao tako rano, te taj svijetli dio dana ostaje neiskorišten, dok se uvečer troši, s druge strane, jako puno energije za osvjetljivanje popodnevnih sati i večeri.

Osim uštede energije zagovaratelji pomicanja sata kažu kako se zbog bolje popodnevne vidljivosti i duže dnevne svjetlosti, također i smanjuje broj automobilskih nesreća, te čak i smanjuje broj zlodjela.

Trenutno oko 70 posto zemalja širom svijeta sudjeluje u programu “Daylight Saving Time”, odnosno ljetnom računanju vremena. U Americi se sat pomiče prve nedjelje u ožujku i vraća na standardno vrijeme prve nedjelje u listopadu. Kod nas i u ostatku Europe ljetno računanje vremena započinje sa zadnjom nedjeljom u ožujku i završava zadnjom nedjeljom u listopadu. Zemlje u blizini ekvatora u pravilu ne pomiču sat, jer zapravo nemaju koristi jer je osvijetljenost tijekom cijele godine gotovo identična.

Ljetno računanje vremena u Europi

Bilo je najavljeno kako bi 2021. godine u Europi trebalo prestati s ovom praksom, međutim do daljnjeg i nove odluke Europske komisije i vlada pojedinih država, ova praksa će se nastaviti.

Većina zemlja u Europi pomaknut će svoje satove sat unatrag u listopadu, da bi se satovi ponovno vratili u normalno računanje vremena.

SAD i Kanada započinju s ljetnim računanjem vremena dva tjedna ranije.

Mnoge ljude jako smeta i narušava im njihov ustaljeni ritam to sezonsko mijenjanje sata, što je dovelo do toga da Europski parlament najavi ukidanje ljetnog računanja vremena i ostavi satove na standardnom vremenu. To ukidanje je inicijalno planirano za 2021, ali zbog drugih prioriteta u u toj godini, promjena nije usvojena.

Za sada je promjena vremena u Europi sinkronizirana, te uključuje sve zemlje u Europskoj uniji i većinu europskih zemlja izvan Europske unije poput Velike Britanije, Norveške i Švicarske.

Hoću li spavati više ili manje nakon pomicanja sata?

Ljetno računanje vremena – pomicanje sata u proljeće

U proljeće, u ožujku sat se pomiče jedan sat unaprijed, i tako ostaje sve do listopada iduće godine. To znači da će tu nedjelju osobe spavati jedan sat kraće, ali će to imati priliku nadoknaditi pred zimu, kada se sat vrati na “zimsko”, odnosno standardno računanje vremena.

Zimsko” računanje vremena – pomicanje sata u jesen

Kazaljke na satu, odnosno sat se pomiče zadnje nedjelje u listopadu jedan sat unatrag. U jesen sat se pomiče u noći u 3:00h, te se kazaljke namještaju na 2:00h. I tako će ostati sve do ožujka sljedeće godine, kada se prebacujemo na ljetno računanje vremena.

Sve to znači da ćete, na sreću, ako ste ljubitelj spavanja, spavati jedan sat duže odete li u isto vrijeme uvečer u krevet zadnju subotu u listopadu kao i obično, a probudite se u nedjelju ujutro u uobičajeno vrijeme.


Komentari

Odgovori

*