Kad se pomiče sat? (proljeće 2021.)

Kad se pomiče sat? (proljeće 2021.)

U nedjelju, 28.3. u 2 sata ujutro, u Hrvatskoj započinje ljetno računanje vremena, odnosno 28.3. u 2 sata ujutro, pomičemo sat na 3h.

Ljetno računanje vremena (odnosno završetak zimskog računanja vremena) u 2021. godini započinje pomicanjem jednog sata unaprijed 28. ožujka 2021.

U 2:00 h, 28. 03. 2021. (nedjelja) kazaljke se pomiču 1 sat unaprijed i računa se kao 3:00 h.

Ovo pomicanje sata najavljeno je direktivom Europske Unije iz 2016. budući da se piše za nekoliko godina unaprijed, a svake godine usvaja je i Vlada RH na nekoj od svojih sjednica.

Zimsko računanje vremena koje je započelo 25.10. 2020. završava u nedjelju 28. 03. 2021.

Dakle, ako se želite u nedjelju 28.03.2021. probuditi ujutro po točnom satu, pomaknite prije odlaska u krevet, sve satove koji se automatski ne ažuriraju, sat unaprijed.

Većina satova na uređajima spojenim na Internet ili neku bežičnu mrežu pomaknut će se sama, pa se ne morate brinuti oko pomicanja satova na računalima, u automobilima, mobitelima ili pametnim telefonima.

Zbog čega se pomiču satovi dva puta godišnje?

Zapravo zimsko računanje vremena je originalno (standardno) vrijeme, a vrijeme s pomaknutim satom unaprijed ili ljetno računanje vremena je kreirano kako bi se bolje iskoristilo sunce i dnevno svjetlo ljeti. Pomicanjem jednog sata unaprijed, zapravo večernji mrak ljeti pomičemo za jedan sat, što znači ogromnu uštedu energije globalno. Već u ožujku vrlo rano ujutro izlazi sunce i započinje svijetli dio dana. Međutim, nitko se ne budi kako bi išao na posao tako rano, te taj svijetli dio dana ostaje neiskorišten, dok se uvečer troši, s druge strane, jako puno energije za osvjetljivanje popodnevnih sati i večeri.

Osim uštede energije zagovaratelji pomicanja sata kažu kako se zbog bolje popodnevne vidljivosti i duže dnevne svjetlosti, također i smanjuje broj automobilskih nesreća, te čak i smanjuje broj zlodjela.

Trenutno oko 70 posto zemalja širom svijeta sudjeluje u programu “Daylight Saving Time”, odnosno ljetnom računanju vremena. U Americi se sat pomiče prve nedjelje u ožujku i vraća na standardno vrijeme prve nedjelje u listopadu. Kod nas i u ostatku Europe ljetno računanje vremena započinje sa zadnjom nedjeljom u ožujku i završava zadnjom nedjeljom u listopadu. Zemlje u blizini ekvatora u pravilu ne pomiču sat, jer zapravo nemaju koristi jer je osvijetljenost tijekom cijele godine gotovo identična.

Bilo je najavljeno kako bi 2021. godine u Europi trebalo prestati s ovom praksom, međutim do daljnjeg i nove odluke Europske komisije i vlada pojedinih država, ova praksa će se nastaviti.

Ostavite komentar

*