20. travnja 2024.

Baština & tradicija

Vrijednosti iz prošlosti, ono s čime živimo danas i ono što prenosimo budućim generacijama – COVERmagazin.com –

Pametni satovi – povijest i razvoj

Pametni satovi su u zadnjem razdoblju doživjeli pravi procvat, no, oni su, iako se razvoj i neki počeci pametnih satova mogu pronaći...
Apple

Pametni satovi – povijest i razvoj

Pametni satovi su u zadnjem razdoblju doživjeli pravi procvat, no, oni su, iako se razvoj i neki počeci pametnih satova mogu pronaći još u prošlom stoljeću, pravu primjenu i raširenost na tržištu doživjeli iza 2013.
Prvi digitalni sat je predstavljen 1973. godine. Hamilton Watch Company i Electro/Data Inc. razvili su prvi digitalni sat pod nazivom Pulsar sa LED zaslon se aktivirao gumbom sa strane. Proizvedeno je samo oko 400 komada ovih satova. Nakon toga satovi su postajali kompliciraniji i sa sve više opcija i mogućnosti.

Pulsar

1982. godine Seiko je predstavio T001 koji se pojavio i u filmu Jamse Bond – Octopussy. Sat je bio umanjena verzija prijenosnog televizora, odnosno bio je podijeljen u dva dijela, jedan dio sata je bio klasični sat, dok je drugi bio video dio.

Seiko

Nakon toga Seiko je predstavio još nekoliko verzija sa sve naprednijim mogućnostima satova poput Date-a 2000 koji je naziv dobio po tome što se moglo unijeti 2.000 znakova sa tipkovnice u sat.

1984. predstavljen je sat RC-1000 koji se mogao povezivati s većinom računala tog vremena kao npr. s popularnim Commodore 64 ili Apple II.

Seiko

Nakon toga Seiko je predstavio RC-20 koji je bio ručno računalo te je prema nekim specifikacijama bio najbliže pametno satu kakav znamo danas. RC-20 je imao mikroprocesor, 2KB RAM-a te memoriju od 8KB, sadržavao je aplikacije poput kalendara, bilješki, kalkulatora, te opcije svjetsko vrijeme.
1994. godine Timex Datalink je bio prvi sat koji je mogao downloadati podatke s kompjutera bežično.
Samsung je prvi 1999. godine predstavio sat koji je mogao telefonirati.
2000. IBM je predstavio WatchPad pametni sat koji su brzo nadogradili te su 2001. predstavilu poboljšanu verziju. Potom je Microsoft pokušao sa Smart Personal Object Technology (SPOT) no i tada satovi nisu postali opće popularni.
2003. Microsoft je na Consumer Electronics Show u Las Vegasu predstavio sat koji su tada počeli zvati pametni sat, tj. smart watch, dok se ranije više koristio naziv smart wristwatches.
Ovaj sat je sada mogao prezentirati vijesti, poruke sportske rezultate i druge informacije te pratiti radio postaje. Microsoft je u suradnji sa 4 kompanije koje su se bavile proizvodnjom satova Citizen, Fossil, Suunto i Swatch, udružio svoju SPOT tehnologiju. Swatch je predstavio liniju Paparazzi, no, uskoro se obustavio daljnji razvoj SPOT tehnologije te se Swatch našao u problemima.
Ponovno aktiviranje teme o pametnim satovima pokrenuo je 2012. Pebble start-up koji se fokusirao na pametne satove i pokrenuo novi trend, te je 2013. predstavio svoj pametni sat.
Istovremeno su mnoge kompanije razvijale svoje tehnologije pametnih satova te su već 2013. Samsung, Sony i Qualcomm predstavili svoje pametne satove, a već su 2014. na tržište stigli novi pametni satovi. Apple je i dalje aktivno razvijao svoje pametne satove te postao vodeći na tržištu.

Apple pametni sat

Apple je u 2014. predstavio predstavio nosivi pametni sat, a nakon toga ga je neprestano dorađivao i mijenjao. Zdravlje i dobrobit su neke od ključnih odrednica Apple pametnih satova te na tom području sa svakim novim satom ide korak dalje.
Apple Watch Series 1 i 2 su predstavljene 2016. godine. Apple Watch Series 3 je predstavljen 2017.

Fitbit

Pebble je prodan Fitbit-u koji i danas ima snažan brand pametnih satova, možda čak i vodeći brand uz Apple na području pametnih satova dok su im i Samsung, Suunto, LG i Garmin snažna konkurencija.

Samsung

Osim tehnološkoh kompanija pametni satovi su zastupljeni i kod brandova klasičnih satova pout Fossila, Movado, Guess, AG Heuer, Montblanc, Louis Vuitton…

Vezano: