18. travnja 2024.

Baština & tradicija

Vrijednosti iz prošlosti, ono s čime živimo danas i ono što prenosimo budućim generacijama – COVERmagazin.com –

Kako je Crni petak nastao i kako je dobio svoje ime

Kako je Crni petak dobio Kako je Crni petak nastao i kako je dobio svoje ime

Godišnja rasprodaja koju svi jedva čekaju s popisom za kupovinu otkako je internet šopinga se brzinom munje proširila iz Amerike na ostatak svijeta. Te iako gotovo da nema osobe koja ne zna što je i kad je Crni petak, malo tko zna kako je crni petak nastao i zašto se baš zove crni.

Crni petak 2024.

Svake godine najpoznatiji dan za kupovinu je u studenom, a ove godine je to 22.11.

Crni petak 2024. je 22.11. prvi petak nakon američkog praznika Dana zahvalnosti koji se slavi u četvrtak, 21.11. 2024.

Kako je Crni petak započeo?

Termin Crni petak u početku se povezivao s financijskom krizom, a ne kupnjom i rasprodajama. Petkom, 24. rujna 1869, došlo je do velikog pada tržišta zlata u Americi, što je uzrokovalo sveopću recesiju, a taj petak nazvan je crnim petkom. Vjerojatno ste u školi učili za taj crni petak, Međutim, kasnije Crni petak kao dan za šoping postaje mnogo popularniji od povijesnog događaja u devetnaestom stoljeću, te crni petak postaje istoznačnica za šoping dan, Black Friday ili Crni petak, kada se veliki broj trgovaca odlučuje za rasprodaje, a kupci kupuju velike količine robe.

Jedna teorija kaže kako je taj Crni petak je nastao kada su trgovci primijetili da nakon američkog praznika Dana zahvalnosti, nitko ništa ne kupuje, te su trgovci u „crvenom”, ali pad je toliko izražen da su te dane lokalno počeli nazivati i „crni dani” za trgovce. Tada su započeli na petak poslije Dana zahvalnosti davati ogromne popuste, da bi povećali prodaju, a kada su kupci shvatili da ih nakon Dana zahvalnosti očekuju velika sniženja, počeli su na njima kupovati sve i svašta, uključujući sve ono što im treba za Božić.

Druga teorija ili objašnjenje naziva crni petak kaže kako pojam crni petak datira iz šezdesetih godina kada je policajac Philadelphiji započeo koristiti izraz „crni petak” kako bi objasnio strku i kaos, krajem tjedna nakon Dana zahvalnosti, kada bi veliki broj turista i stanovnika ruralnih područja došao u grad kako bi započeo svoju blagdansku kupovinu.

Fenomen Crnog petka

Novembarska rasprodaja razvojem komunikacija brzo se proširila globalno, te gotovo da nema trgovca na svijetu koji ne razmišlja o tom danu i kako ugodno iznenaditi svoje kupce. Uz SAD, Veliku Britaniju, koncept Crnog petka proširio se globalno u gotovo sve države, uključujući Brazil, Indiju, Francusku, Njemačku i sve druge države.

Na primjer u Kini slave svoju verziju Crnog petka na svoj šoping praznik 11. studenog, koji nazivaju Singles’ Day. U originalu nastao kao protuteža Valentinovu, Danu zaljubljenih, kasnije je postao najveći šoping događaj.

U Meksiku ga nazivaju El Buen Fin, što bi značilo dobar kraj, ali u većini drugih država sačuvao je prijevod originalnog naziva Crni petak.

Ipak, gotovo sve države ne uključuje baš sve države svijeta, jer se neke države opiru konzumerizmu i ne podupiru rasprodaje taj dan.

Je li “crni studeni” novi Crni petak?

Posljednjih par godina fenomen Crnog petka se toliko proširio da se popusti pod nazivom Crni petak oglašavaju kroz cijeli studeni, pa sve do Božića i završnih božićnih rasprodaja. Povećani zahtjevi potrošača i natjecanje među trgovcima doveli su do poplave „crnih petaka” i pravog kaosa u kojem se ne zna ni što je crni petak ni kad je crni petak.

Broj promocija koje se nazivaju „crni petak” kroz posljednjih nekoliko godina se udeseterostručio, pa ne čudi da se već koristi pojam „crni studeni”. Ovaj trend se nastavio već i u ovoj godini, pa se već sredinom listopada započelo s promotivnim popustima naziva Crni petak ili Black Friday.

Opirali se konzumerizmu ili ne, ljudi su shvatili kako je crni petak odlična prilika za povoljan šoping, pa ako i vi imate neke želje koje idu izvan vašeg budžete vrijedi pričekati Crni petak i provjeriti možete li proći povoljnije.

Slični članci:

Kad je CRNI PETAK 2024. (Black Friday 2024.)