28. travnja 2024.

Baština & tradicija

Vrijednosti iz prošlosti, ono s čime živimo danas i ono što prenosimo budućim generacijama – COVERmagazin.com –

Adventski vijenac – simbolika, značenje svijeća i 10 ideja kakav izraditi

Adventski vijenac je jedan od simbola Adventa, iščekivanja Božića. Adventski vijenac se radi kao krug, s četiri svijeće raspoređene na njemu ili u sredini vijenca, od svježih zimzelenih grančica.

Adventski vijenac – simbolika, značenje svijeća i 10 ideja kakav izraditi

Adventski vijenac je jedan od simbola adventa, iščekivanja Božića. Adventski vijenac se radi kao krug, s četiri svijeće raspoređene na njemu ili u sredini vijenca, od svježih zimzelenih grančica.

Simbolika adventskog vijenca

Krug
Adventski vijenac je kružnog oblika, jer krug nema kraja. Krug u adventskom vijencu označava kako je božja ljubav beskrajna i beskonačna, te nema kraja, ali i besmrtnost duše. Krug je općenito simbol vječnosti, pa je tako i u adventskom vijencu.

Svježe zimzeleno granje
Iako je privlačna ideja kupiti jednom adventski vijenac od plastike i riješiti se problema odabira ili izrade adventskog vijenca za nekoliko sljedećih godina, adventski vijenac bi trebao biti od svježih grančica zimzelenih stabala. Ukrašava se također prirodnim materijalima, suhim lišćem, tkaninama, češerima, sušenim voćem ili božikovinom ako nemate male djece ili kućne ljubimce (bobice božikovine su otrovne pa ih se ne bi smjelo ostavljati nadohvat djeci i kućnim ljubimcima). Svježe grančice se koriste jer označavaju kako nam Bog uvijek dolazi iznova „svjež” i živ. Zimzelene grančice simboliziraju i to kako život ne prestaje dolaskom zime (smrti) nego upućuju na život vječni.

Četiri svijeće

U adventski vijenac stavljaju se 4 svijeće. Ponegdje je običaj da se adventske svijeće jedna po jedna pale svake nedjelje, dok je u drugim krajevima običaj da se kroz došašće svijeće pale svaki dan za obiteljsku večeru. Prvi tjedan pali se jedna svijeća, drugi tjedan još jedna, treći tjedan pali se i treća uz prethodne dvije, a četvrti tjedan pali se i četvrta svijeća tako da ukupno trebaju gorjeti 4 svijeće zadnji tjedan adventa. Paljenje nove svijeće svaki tjedan označava kako postajemo sve spremniji za Kristov dolazak, te kako je sve više i više svjetla u nama i oko nas. Kroz običaj paljenja adventskih svijeća pokušava se cijeli advent ostati usredotočen i svjestan pravog značenja Božićna i Došašća. Svijeće svijetle sjajno i u najtamnijoj tami, te simboliziraju kako je Isus došao kao svjetlo u tamni svijet. Broj 4 je simboličan i u našoj tradiciji. U drugim krajevima ćete pronaći adventske vijence s 5 svijeća, gdje se peta svijeća pali na sam Božić. U nekim skandinavskim krajevima pale se ukupno 24 svijeće, svaki dan po jedna nova. Nekih čvrstih pravila nema i sve se svodi na običaje. Isto je i s bojama svijeća. Negdje se stavljaju crvene i bijele svijeće, dok negdje tri ljubičaste i jedna ružičasta, gdje su ljubičaste bile svijeće iščekivanja, a ružičasta svijeća radosti zbog Kristovog dolaska (treća svijeća). Prema našoj tradiciji izrade adventskog vijenca boje su raznolike, te svijeće mogu biti svih boja, od osnovnih boja, do metalik, raznobojnih, ljubičastih i slično.

Značenje svijeća na adventskom vijencu

Prva svijeća na adventskom vijencu

Prva svijeća na adventskom vijencu simbolizira NADU. Zove se još i proročka svijeća.

Druga svijeća na adventskom vijencu

Druga svijeća na adventskom vijencu simbolizira VJERU. Naziva se i betlehemska.

Treća svijeća na adventskom vijencu

Treća svijeća na adventskom vijencu predstavlja RADOST. Naziva se još i pastirska.

Četvrta svijeća na adventskom vijencu

Četvrta, zadnja svijeća na adventskom vijencu predstavlja MIR. Naziva se još i anđeoska svijeća.

Peta svijeća (opcionalna)

Peta, opcionalna svijeća predstavlja SVJETLOST i ČISTOĆU.

Redoslijed i nazive svijeća nemojte doslovno shvaćati jer se temelje na narodnoj običajnoj tradiciji, prijevodima, pjesmama i pripovijetkama, a ne na nekoj dogmi ili nekim crkvenim pravilima.

Adventske svijeće zapravo su način i koriste se kako bi obitelj podsjetile na nadu, vjeru, radost i mir, te čistoću i svjetlost koja dolazi na svijet u obliku Spasitelja Krista. Obično se svijeće na adventskom kalendaru pale kada se obitelj okupi zajedno, te se ohrabruje djecu na razumijevanje pravog značenja Božića i Adventa.

Bez obzira kako će vaš adventski vijenac izgledati, te na raznolikosti tradicije, redoslijeda i naziva svijeća, došašće je vrijeme kroz sve kulture i za sve vjernike prilika da se pripreme za dolazak Isusa Krista, ponajprije za njegov drugi dolazak kao Mesije, Spasitelja, a zatim za dolazak malog Isusa, na Božić, kada se obilježava njegov prvi dolazak i rođenje u Betlehemu.

Ideje za izradu adventskog vijenca