26. travnja 2024.

Baština & tradicija

Vrijednosti iz prošlosti, ono s čime živimo danas i ono što prenosimo budućim generacijama – COVERmagazin.com –

Pokloni tri mudraca – simbolika poklona koje su tri kralja nosila Isusu

Blagdan Sveta tri kralja temelji se na opisima u evanđelju po Mateju, prema kojem su tri mudraca s istoka, došla u Jeruzalem pokloniti se novorođenom dječaku Isusu. Put do malenog Isusa pronašli su prateći zvijezdu repaticu. Kasnije je priča razrađena kroz predaju, te se počinju spominjati imena mudraca Gašpar, Balkior i Baltazar. Mudraci u kroz predaju dobivaju i naziv kraljeva, te se počinju i štovati kao kraljevi, predstavljajući svaki od njih poganske narode ili prema nekim predajama tada poznate kontinente, što označava kako je Spasitelj, mali Isus rođen za sve ljude na cijelom svijetu...

Pokloni tri mudraca – simbolika poklona koje su tri kralja nosila Isusu

Blagdan Sveta tri kralja temelji se na opisima u evanđelju po Mateju, prema kojem su tri mudraca s istoka, došla u Jeruzalem pokloniti se novorođenom dječaku Isusu. Put do malenog Isusa pronašli su prateći zvijezdu repaticu. Kasnije je priča razrađena kroz predaju, te se počinju spominjati imena mudraca Gašpar, Balkior i Baltazar. Mudraci u kroz predaju dobivaju i naziv kraljeva, te se počinju i štovati kao kraljevi, predstavljajući svaki od njih poganske narode ili prema nekim predajama tada poznate kontinente, što označava kako je Spasitelj, mali Isus rođen za sve ljude na cijelom svijetu. Ovome je doprinio i tekst proroka Izaije, piše: K tvojoj svjetlosti koračaju narodi, i kraljevi k istoku tvoga sjaja. To znači da Bog koji se kao čovjek rodio u Betlehemu nije došao samo Židovima, nego cijelom svijetu kojega u ovom blagdanskom događaju, predstavljaju trojica mudraca s Istoka.

Tri mudraca sa sobom su nosili i poklone za malog Isusa, zlato, tamjan i smirnu, iz čijeg darivanja potječe i tradicija darivanja božićnih poklona. Ta tri poklona imaju simboličnu vezu i sa Isusom kao Bogom, Isusom kao nebeskim kraljem (vladarom cijelog svijeta) i Isusom kao čovjekom.

Pokloni tri mudraca na taj način simboliziraju kako je Isus, Bog, vladar i istovremeno čovjek.

U Isusu iz Nazareta, malom djetešcu koje se rodilo u Jaslicama, ostvaruju se sva obraćanja koje je Bog dao kroz Stari Zavjet, a njegova svjetlost se raspršuje širom svijeta. Zato tri kralja koja donose poklone Isusu prema evanđelju „obradovaše se radošću velikom”, koja simbolizira radost pred konačnim spasenjem i konačnim shvaćanjem značenja osobnom životu i njegovim čežnjama.

Tamjan

Tamjan simbolizira službu Bogu. Tamjan je dar Bogu, odnosno Isusu kao Bogu. U to vrijeme tamjan se koristio u službi kod slavljenja Boga. Tamjan simbolično nosi poruku kako je Isus Bog.

Tamjan je također smatran plemenitim. Dobivao se iz biljke, a koristio se u medicinske svrhe. Budući da nije prirodno rastao u Izraelu, uvozio se i bio vrlo skup. Isusu je tamjan donio Gašpar, koji se prezentira kao mladi čovjek tamne kovrčave kose.

Zlato

Zlato simbolizira poklon Isusu kao kralju, vladaru cijelog svijeta. U to vrijeme zlato se povezivalo sa kraljevima, te je simboliziralo Isusovu vlast.

Još od drevnih vremena zlato se povezuje s plemenitošću i vladarima. Zbog svoje izdržljivosti zlato je također postalo simbol i besmrtnosti. Darujući Isusu zlato, tri mudraca simbolično su pokazali kako vjeruju da je Isusovo kraljevstvo neuništivo, te da ne može biti uništeno onim što je na zemlji.

Zlato je prema predaji i pričama Isusu donio mudrac Melkior koji se prezentira kao stariji čovjek s bradom.

Smirna

Smirna je plemenita mast koja je Isusu darovana kao čovjeku. Ona simbolizira žrtvu. Kasnije se u evanđelju ponovno spominje kada Isusovo tijelo mažu plemenitim mastima prije polijeganja u grob.

Smirna je u Isusovo vrijeme bila gotovo vrijednija od zlata. Koristila se za liječenje i ublažavanje boli pa simbolizira bol, smrt i život poslije smrti. Kroz predaju se smatra kako je Isusu Smirnu donio Baltazar koji se prezentira kao tamnoputi bradati muškarac.

Pokloni koje su tri mudraca darovala Isusu bili su vrijedne stvari koje simboliziraju kako su tri mudraca vjerovala kako je Isus Bog, vladar i spasitelj svijeta, te kako su znali kako je Isus pravi Mesija.

Svojevremeno su ti pokloni osim simbolične imali i vrlo praktičnu vrijednost. Međutim, simbolika poklona koje su tri kralja donijela malome Isusu mnogo je značajnija, jer svaki od ta tri poklona, zlata, tamjana i smirne, govori nešto o Isusu.

Pokloni tri mudraca simboliziraju i ono što mi trebamo pokloniti Isusu, trebamo dozvoliti mudrost darovanu nam po Duhu svetom zasjaji poput zlata, trebamo pokloniti molitvu koju simbolizira tamjan, ali i žrtvu koju simbolizira smirna.

Vezano:

Pokloni za Božić