29. ožujka 2024.

Baština & tradicija

Vrijednosti iz prošlosti, ono s čime živimo danas i ono što prenosimo budućim generacijama – COVERmagazin.com –

Proljetni ekvinocij 2024.

Proljetni ekvinocij 2024.

U 2024. prvi dan proljeća je srijeda, 20. ožujak. Taj dan označava proljetni ekvinocij u sjevernoj hemisferi. Proljetni ekvinocij događa se točno 20. ožujka oko 4 sata ujutro. To je astronomski početak proljeća.

Proljetna ravnodnevnica 2024. srijeda, 20. ožujka 04:06

Za vrijeme prošlog stoljeća proljetni ekvinocij se događao uglavnom 21.03., pa sve do 2007, kada je proljetni ekvinocij posljednji put bio 21.03. Od tada se događa dvadesetog dana mjeseca ožujka.

Proljetni ekvinocij

Riječ ekvinocij dolazi od latinske riječi aequus (jednako) i nox (noć) što se u slobodnom prijevodu tumači kao događaj kada su tamni dio dana (noć) i svijetli dio dana (dan) jednaki. To je dan kada su svjetlo i tama u ravnoteži, pa imamo točno 12 sati dnevnog svjetla i 12 sati noći. Nakon ekvinocija dan, odnosno dnevno svjetlo traje sve duže, a noć je sve kraća. Zanimljivo je da na dan ekvinocija Sunce „izlazi” točno na istoku, a „zalazi” točno na zapadu. Zbog toga je ovo najbolji dan za promatrati sunce i uspoređivati s kompasom. Ako želite djecu precizno podučiti na kojoj strani svijeta Sunce izlazi, a gdje zalazi, dan ekvinocija je idealan.

Jesu li dan i noć baš identični na proljetni ekvinocij?

Na dan proljetnog ekvinocija dan, odnosno svijetli dio dana i noć, tamni dio dana su gotovo identični iako ne baš gotovo, jer to ovisi i o samom horizontu, kutu gledanja itenzitetu zore i sumraka. U nekim idealnim uvjetima, kada bi Sunce promatrali kako jednu točku, to bi bilo potpuna istina, ali u stvarnosti postoje manja odstupanja, pa kažemo da su dan i noć jednaki, ali ne mogu biti baš u potpunosti precizno gledano identični. Nakon proljetnog ekvinocija dani se produljuju sve do ljetnog solsticija oko 21.06. (kao i kod ekvinocija datum se razlikuje i kreće između (20.06. do 22.06.) kada ćemo imati najdulji dan i najkraću noć. Najduži dan podrazumijeva da će taj dan biti najviše svjetlosti, a tamni dio dana će biti najkraći. Nakon toga noći se produljuju, a ponovno imamo ravnodnevnicu na jesenski ekvinocij, kada se smatra kako dan i noć jednako traju.

Dani postaju duži

Od proljetnog ekvinocija dan, odnosno svijetli dio dana će se produljivati za otprilike 3 minute dnevno, a u nekim sjevernijim državama čak i za do 10 minuta. To je najveća prednost proljetnog ekvinocija, i zapravo poklon koji nam donosi – duži dani. Ekvinocij budi životinje iz zimskog sna jer počinju osjećati više Sunčeve energije i svjetlosni intenzitet.

Već na početku ožujka primjećujemo kako se sezona počinje mijenjati, a na proljetni ekvinocij proljeće počinje službeno.

Obilježavanje proljetnog ekvinocija

Osim što je proljetni ekvinocij službeno prvi dan proljeća pa se na taj način posebno obilježava u mnogim kulturama se ovaj dan obilježava proslavama, posebnim aktivnostima, paradama i slično. Nakon što je zima došla kraju, počinje buđenje prirode u pravom smislu. Za neke ljude sam proljetni ekvinocij je i posebno produhovljeni dan. Neku uzimaju slobodan dan kako bi promatrali sunce, otišli u prirodu, te se napunili energijom, dok drugi poste i provode proljetno čišćenje, kako bi ušli s više energije u novo godišnje doba. Proljeće je općenito razdoblje koje čak više od Nove godine motivira ljude na promjene, kad počinju nove projekte, pa je dobro vrijeme za kreativnost. Svakako treba odraditi proljetno čišćenje, presložiti ormar, pronaći novi hobi, napraviti planove za putovanja, te pokušati na neki način izaći iz zone ugode kako bismo i psihički i fizički napredovali.

Ono što vi možete napraviti u „čast proljeću” je da odlučite kako ćete više poštovati prirodu, te više vremena provoditi na otvorenom i upijati više izravnih sunčevih zraka i svježeg zraka.

Vezano: