Čokolada

Čokolada

Čokoladna smjesa bila je poznata još prije 2600 godina, no čokolada kakvu danas poznajemo novija je poslastica.

Nizozemac Conrad J. van Houtenu je 1828. godine patentirao hidrauličnu prešu koja je mrvila zrna kakaovca iz kojeg je nastao kakao prah. Englezi (Joseph Fry) su 1847. godine otkrili kako taj prah miješati sa šećerom i rastopljenim kakao maslacem, te je ta smjesa ubrzo postala omiljena.

Švicarac Daniel Peter je eksperimentirao s mlijekom kao sastojkom u čokoladi i uspio je proizvesti prvu mliječnu čokoladu 1875. godine.

Dalje su Švicarci usavršavali proizvodnju čokolade i 1879. godine Rudolf Lindt (Lindt je danas jedna od najpoznatijih tvornica čokolade) je napravio čokoladu koja se topila u ustima (poznata i po nazivu “chocolat fondant”).

Mnogi čokoladu stavljaju na popis „zabranjenih“ namirnica jer je iznimno kalorična, sadrži gotovo 30 % masnoća i šećera. Pritom se zaboravlja da sadrži mnogo polifenola, koji su snažni antioksidansi, ali i obilje magnezija i bakra. Najnovija istraživanja pokazuju da bi tamna čokolada kao i kakao u prahu mogli biti zdravi za srce unatoč visokoj količini masnoća jer gotovo za 10 posto povećavaju proizvodnju dobrog kolesterola, HDL, koji štiti krvne žile.

Postoji i nekoliko zabluda o čokoladi kao što su da uzrokuje karijes i akne. No, niz istraživanja pokazalo je da čokolada nema veze sa aknama, niti sa karijesom. Čak je dokazano da neke tvari u čokoladi usporavaju kvarenje zubi.

Čokolada se danas „službeno“ smatra odgovornom za stimuliranje dobrog raspoloženja.
Vjeruje se da je čokolada i afrodizijak, te je mnogi muškarci često jedu prije upuštanja u ljubavnu igru.

Navodno je Giacomo Casanova konzumirao čokoladu prije osvajanja žena. Ne zna se kakve su doista bile njegove ljubavne performanse, ali može se pretpostaviti da je trebao snažnu psihološku podršku, a našao ju je upravo u čokoladi.

Čokolada bolja od poljupca – dokazano

Čokolada u tijelu izaziva više napetosti i uzrokuje dugoročnije trnce od poljupca, dokazali su znanstvenici.

Istraživanje je provedeno tako što su parovima mjerene reakcije u mozgu i otkucaji srca, prvo za vrijeme topljenja čokolade u ustima, zatim za vrijeme poljupca.

Dr. Lewis voditelj istraživanja izjavio je kako čokolada neosporno pobjeđuje poljubac kada se radi o reakcijama tijela, a u nekim slučajevima trnci su trajali i osam puta duže nego nakon strastvenog poljupca, a otkucaji srca su bili udvostručeni.

Dodao je kako se već dugo vremena zna kako supstance u čokoladi imaju psihofizičke učinke, ali topljenje čokolade u ustima maksimizira efekt.

Istraživanje je još pokazalo da iako se žene obično smatraju većim ljubiteljima čokolade, nema razlike u reakciji između spolova.


Komentari

Odgovori

*