29. ožujka 2024.

Baština & tradicija

Vrijednosti iz prošlosti, ono s čime živimo danas i ono što prenosimo budućim generacijama – COVERmagazin.com –

Dokazana povezanost konzumacije piva i zdravlja kostiju

– Dokazana povezanost konzumacije piva i zdravlja kostiju

Novim je istraživanjem dokazano je da je pivo bogat izvor silicija, minerala ključnog za povećanje gustoće kostiju.

Silicij je u pivu prisutan u obliku topive ortosilicijeve kiseline, a dostupnost mu se mjeri s oko 50%, što čini pivo jednim od glavnih izvora silicija u prehrani ljudi zapadnog svijeta. Prema institutu National Institute of Health iz SAD-a, ortosilicijeva kiselina utječe na rast i razvoj kostiju i vezivnog tkiva. Neke studije stoga pokazuju da umjeren unos piva može pomoći u borbi protiv osteoporoze, bolesti koštanog sustava koju karakterizira smanjena količina koštane mase i propadanje koštanog tkiva, a najčešća je u žena tijekom postmenopauze.

“Piva koja sadrže veliku količinu ječmenog slada i hmelja imaju i najveće koncentracije silicija. Pšenica sadrži manju koncentraciju silicija od ječma zato što je ljuska ječma ta koja je bogata silicijem. A iako većina silicija tijekom proizvodnje piva preostaje u ljusci, značajne količine se ipak ekstrahiraju i prelaze u gotov proizvod” pojašnjava dr. Bamforth.

Ipak, prije nego se uhvatite čaše piva, dobro bi bilo procijeniti koliko ste umjereni i odvagnuti prednosti koje nudi pivo s nedostacima alkoholizma.

Izvor: Biologija.com.hr