29. ožujka 2024.

Baština & tradicija

Vrijednosti iz prošlosti, ono s čime živimo danas i ono što prenosimo budućim generacijama – COVERmagazin.com –

Kako je sv. Nikola postao Djed Božićnjak

Priča o sv. Nikoli odavno je poznata u cijelom svijetu. Djeca s noći 5. na 6. prosinca ostavljaju svoje čizmice na prozoru i željno iščekuju jutro da...

Kako je sv. Nikola postao Djed Božićnjak

Kako je sv. Nikola postao Djed Božićnjak

Priča o sv. Nikoli odavno je poznata u cijelom svijetu. Djeca s noći 5. na 6. prosinca ostavljaju svoje čizmice na prozoru i željno iščekuju jutro da vide jesu li bila dobra kroz cijelu prošlu godinu da bi ih sv. Nikola darivao ili će dobiti šibu od krampusa od kojeg svi strepe.

Nekoliko stotina godina, od 5. stoljeća pa sve do 16. stoljeća sveti Nikola bio je najpoznatiji darivatelj djece. Poklone bi roditelji ostavljali djeci u noći s 5. na 6. prosinca, a proslava njegovog dana bila je usredotočena na njegov spomendan. Uz pomoć priča o svetom Nikoli djecu se usmjeravalo na dobro ponašanje i poticalo molitvu.

Nakon reforme kršćanstva u 16. stoljeću, njemački protestanti su odlučili djecu darivati na sam dan Isusovog rođenja 25.12. na Božić. Tada su se pomiješale dvije kršćanske priče, jedna o sv. Nikoli, druga o malom Isusu koji dariva dobru djecu, s njemačkim tradicijskim pričama i mitskim bićima, te je nastala cijela priča o Djedu Božićnjaku, njegovim pomagačima, kao i Krampusu koji nosi šibe za zločestu djecu.

Njemačku priču o Djedu Božićnjaku dalje je doradio američki ilustrator Thomas Nast koji je dodao neke detalje poput radionice Djeda Božićnjaka na Sjevernom polu (Laponija), te o njegovoj listi dobre i loše djece.

Coca Cola ga je u svojim reklamama proslavila 1931. Glavni pomoćnik Djeda Božićnjaka Rudolf koji je prepoznatljiv po svome crvenom i sjajnom nosu izumljen je nekoliko godina kasnije 1939. u Montgomery Ward Company.

Nakon četrdesetih godina prošlog stoljeća, nakratko je bila gotovo zabranjena, ali ne i zaboravljena priča o Djedu Božićnjaku u našim krajevima, koja je ponovno oživjela kroz lik Djeda Mraza, koji je također donosio poklone djeci, ali za Novu Godinu, ne kao Djed Božićnjak za Božić. Djed Mraz je prisvojio sve karakteristike Djeda Božićnjaka, te su se djeca na našim prostorima naučila radovati Djedu Mrazu i njegovim poklonima. Devedesetih se nakratko Djed Mraz potpuno izostavlja, da bi se opet aktualizirao ulaskom u novo stoljeće. Danas se ravnopravno koriste nazivi Djed Božićnjak i Djed Mraz u dječjim predstavama, priredbama, crtićima i filmovima, gdje oba lika označavaju istu figuru uz vrlo malo razlike, bilo da donose poklone za Božić ili Novu Godinu.

Tako je sve započelo, a danas su Djed Božićnjak i njegov pomoćnik Rudolf poznati u cijelom svijetu, kao i vrijeme darivanja koje oni nagoviještaju, a tko je bio sveti Nikola od koga je sve počelo pročitajte ispod.

Sv. Nikola

Postoji mnogo priča koje su vezane uz sv. Nikolu poput one da je hodočastio put u Palestinu. Putem ga je zatekla oluja pa je lađa gotovo bila potonula, no tadašnji biskup Nikola zaprijetio je valovima i oluja je prestala. Zbog toga je poznat kao zaštitnik mornara i svih putnika.

No, ono što nas najviše asocira na sv. Nikolu su pokloni u čizmicama 6. prosinca. Kako je točno došlo do običaja darivanja ne zna se, ali poznate su nam dvije legende o svetom Nikoli koje su prenošene s koljena na koljeno već dugi niz godina.

Činjenice su da je sv. Nikola ranokršćanski biskup koji je živio u 4 stoljeću. Rođen je u Turskoj. Bio je bogat, dobar, hrabar, ali njegova najpoznatija vrlina je velikodušnost. Kako je postao toliko poznat je misterija.

Prva priča kaže da je otac tri siromašne kćeri odlučio trgovati njihovom ljepotom kako bi skupio miraz za njihovu udaju. Sv. Nikola je doznao za tu nakanu, te mu je u noći ubacio kroz prozor vrećicu sa zlatnicima. Kada je sv. Nikola ubacivao novac za najmlađu kćer otac je potrčao za njim i tako otkrio tko ga dariva.

Druga priča je, isto tako o velikodušnosti biskupa. Nikola je tako siromašnoj djeci ubacivao darove kroz prozor da ih razveseli.

Kada je umro proglašen je svetim. Slavi se 6. prosinca, a posebno je drag najmlađima koji u njegov spomen u noći sa 5. na 6. prosinac u svojim čizmicama pronalaze darove.

Pokloni djeci za svetog Nikolu

Za koliko dana je sveti Nikola

Vezana tematika: Božić i Nova godina