25. travnja 2024.

Baština & tradicija

Vrijednosti iz prošlosti, ono s čime živimo danas i ono što prenosimo budućim generacijama – COVERmagazin.com –

Novi Boeingov div Dreamliner 787 poletio iz zračne luke u Seattleu

Novi Boeingov div Dreamliner 787 poletio iz zračne luke u Seattleu

Novi Boeing 787 Dreamliner poletio je iz zračne luke u Seattleu na svoj prvi let iznad američke savezne države Washington. Boeingov pandan Airbusovu A380 poletio je čak dvije i pol godine kasnije od planiranog i to zbog čitavog niza problema – od štrajkova, nedostataka u dizajnu, pa sve do manjka zakovica. Američki proizvođač zrakoplova tvrdi da ima energetski najštedljiviji divovski zrakoplov na svijetu i da već ima narudžbe za 840 zrakoplova, što je trenutačno posao vrijedan više od 140 milijardi dolara.

Kupci su vrlo zainteresirani za kupovinu novoga Boeinga, prvenstveno zbog njegova dizajna koji omogućuje uštede goriva, ali i zbog materijala od kojega je trup načinjen. Riječ je o kombinaciji uglikovih vlakana i titana, materijalima koji su lagani, a smanjuju čak i troškove održavanja.Uz to, zrakoplov je usprkos svojoj veličini laganiji i od manjih zrakoplova, pa su mogući dugački letovi bez nadopunjavanja goriva. Vrhunski stručnjaci za avioindustriju tvrde da se vjerojatno radi o revolucionarnom projektu koji bi mogao promijeniti budućnost civilne avijacije.

Riječ je o pravom međunarodnom projektu i zbog toga je, tvrde u Boeingu, i bilo toliko problema i kašnjenja. No sada je spremno šest zrakoplova koji će u idućih devet mjeseci letjeti gotovo bez prestanka kako bi se utvrdile i otklonile eventualne greške. Za Boeing to je veliki korak, iako je još dug put do trenutka kad će se u novi zrakoplov ukrcati prvi putnici.
Projekt novog divovskog zrakoplova objelodanjen je prije dvije godine, a tvrtka se nada da će svoj prvi “zrakoplov iz snova” isporučiti japanskoj zrakoplovnoj tvrtki All Nipon Airlines krajem 2010. godine.

Dreamliner može u komadu preletjeti oko 15.200 kilometara. Pri tome troši 20 posto manje goriva od bilo kojega sličnog zrakoplova, a za polijetanja, slijetanja i tijekom samoga leta on je i 60 posto manje bučan. On je i prije polijetanja bio jedinstven zato što je knjiga narudžbi, po prvi put u povijesti zrakoplovne industrije,  bila prepuna i prije negoli je zrakoplov uopće bio sastavljen. Dreamlinere je već naručilo 55 zrakoplovnih kompanija.