Znanstvenici otkrili da je panda genetski slična psu

      Nema komentara na Znanstvenici otkrili da je panda genetski slična psu

Oglas

Znanstvenici otkrili da je panda genetski slična psu

Međunarodna skupina znanstvenika sekvencirala je genom velikog pande, jedne od najomiljenijih, ali i najugroženijih životinjskih vrsta na svijetu.

– Istraživanje je pokazalo da postoji velika genetska sličnost između velikog pande i psa – zaključak je studije objavljene u online izdanju vodećeg svjetskog znanstvenog časopisa Nature.

Veliki panda spada u porodicu medvjeda. Odrasli mužjak visok je između 120 do 150 centimetara te težak oko 110 kilograma. Za razliku od medvjeda pande ne spavaju zimski san, a aktivni su uglavnom u sumrak i noću dok danju spavaju u pukotinama špilja. Hrane se uglavnom bambusima, a jedu sjedeći.

Procjenjuje se da u divljini kineskih planinskih regija, uglavnom u Sečuanu te sjevernozapadnim provincijama Shaanxi i Gansu, živi svega 1600 pandi. Također, u kineskim istraživačkim centrima živi oko 200 pandi. Pande imaju malo potomstva, a one koje žive u zatočeništvu imaju velike probleme s razmnožavanjem.

– Mi se nadamo da bi nam mapa genoma mogla otkriti zašto pande imaju tako slabu reproduktivnu sposobnost. U tom slučaju znanstvenici bi im mogli pomoći da na svijet donesu više potomaka – izjavio je za AFP dr. Wang Jun iz Instituta za genomiku u Pekingu. U projektu sekvenciranja genoma velikog pande, koji je počeo u ožujku 2008. godine, sudjelovalo je 120 znanstvenika iz Kine, SAD-a, Kanade, Velike Britanije i Danske.

Međunarodna skupina znanstvenika za istraživanje je koristila genetski materijal Jing Jing, tri godine stare ženke velikog pande koja živi u Istraživačkom centru Chengdu na jugozapadu Sečuana. Inače, Jing Jing već je navikla na medijsku pozornost jer je poslužila kao prototip za jednu od pet maskota Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine.

Odgovori

*