29. ožujka 2024.

Baština & tradicija

Vrijednosti iz prošlosti, ono s čime živimo danas i ono što prenosimo budućim generacijama – COVERmagazin.com –

Pronađeno platno iz groba iz Isusovog doba

– Pronađeno platno iz groba iz Isusovog doba –

Prema pisanju BBC-a, tim arheologa i znanstvenika pronašao je ostatke platna u koje je bio umotan pokojnik suvremenik Isusa Krista.

Stručnjaci iz Hebrew University te iz nekoliko kanadskih i američkih institucija tvrde da se ono značajno razlikuje od slavnog Torinskog platna, što ide u prilog tvrdnji kako je Torinsko platno lažno. Naime, za Torinsko platno se smatra kako je iz Isusovog groba, te da je na njemu otisnuto Isusovo lice.

Platno je jednostavnog dvosmjernog tkanja za razliku od vrlo složenog Torinskog, a znanstvenici pretpostavljaju kako su se vrijeme Isusa vjerojatno za ukop koristile slične tkanine.

Tijelo umotano u platno pronađeno je na groblju nedaleko od starog grada Jeruzalema. Na tom se groblju prema predaji ubio Juda Iskariotski.

Stručnjaci vjeruju da je pokojnik koji je bio umotan u novopronađeno platno bio visoki svećenik ili aristokrat te da je umro od gube.

Testiranja Torinskog platna, odnosno datiranje radioaktivnim ugljikom, pokazalo je da je ono nastalo u srednjem vijeku, međutim, mnogi ga kršćani unatoč tome i dalje smatraju autentičnim Kristovim platnom koje je ostavio u grobu nakon uskrsnuća.