29. ožujka 2024.

Baština & tradicija

Vrijednosti iz prošlosti, ono s čime živimo danas i ono što prenosimo budućim generacijama – COVERmagazin.com –

Otkriven planet najsličniji Zemlji

-Otkriven planet najsličniji Zemlji-

Planet koji kruži oko 42 svjetlosne godine udaljene zvijezde GJ1214 i koji je dosad najsličniji Zemlji, otkriven je u  sklopu projekta MEarth. Znanstveici kažu kako je planet  između Zemlje i “ledenih divova” poput Urana i Neptuna.

Na tom planetu čiji je promjer 2,7 puta veći od Zemlje, a ima masu 6,6 Zemalja, površinska je temperatura oko 200 Celzijevih stupnjeva, što je za trećinu više od temperature koju najotporniji mikroorganizmi mogu izdržati.

Novootkriveni planet se sastoji od dubokih oceana na tvrdoj kori, a na njemu se nalaze uglavnom isti elementi kao i na Zemlji, kisik, vodik, dušik, magnezij, helij, ugljik i sl.  Iako je njegova zvijezda oko 3000 puta slabija od Sunca, planet je mnogo bliži, pa je temperatura relativno visoka.

Novi planet otkriven promatranjem običnim teleskopima  kakvi su dostupni i amaterima, što bi značilo da ga svatko sa sličnim teleskopom i dobrom kamerom može također uočiti.

Pokrenute su ankete za davanje imena novom planetu GJ1214b, a zasad u znanstvenim krugovima najviše glasova ima ime Sagan.