20. travnja 2024.

Baština & tradicija

Vrijednosti iz prošlosti, ono s čime živimo danas i ono što prenosimo budućim generacijama – COVERmagazin.com –

Kineski zid

Kineski zid se nalazi u sjevernoj Kini, a predstavlja skupinu obrambenih zidova s kulama.

Kineski zid

Kineski zid se nalazi u sjevernoj Kini, a predstavlja skupinu obrambenih zidova s kulama. Sastoji se od više dijelova različite starosti i načina gradnje. Dug je oko 7.000 km, no, dužinu je gotovo nemoguće točno odrediti budući da se stalno otkrivaju novi dijelovi. Prosječna visina je 10 metara, a širina 9 metara. Stoga, nije čudno što je obujmom i masom najveća građevina na svijetu.
Kineski zid

Prvo su sagrađeni dijelovi na sjeveru Kine kako bi zaštitili plodna polja te bolje kontrolirali trgovinu. Gradnja je trajala čak 20 stoljeća, započela u 3. stoljeću prije Krista a završila u 17. stoljeću poslije Krista. Na svakih 200-ak metara podignuta je i promatračnica kako bi se neprijatelja što prije uočilo i naravno, što učinkovitije obranilo, stoga nije čudno kako samo njih ima oko 20.000.

U izgradnji su koristili kamen iz lokalnih nalazišta te nabijenu zemlju.

Kineski zid

U međuvremenu je postao simbolom nacionalnog jedinstva te najveća kineska turistička atrakcija. Od 1970. godine otvoren je i za turističke obilaske te ga posjeti oko 10 milijuna turista godišnje. Najčešće se posjećuju dijelovi Zida oko Pekinga.

Kineski zid

Od 1987. Zid je pod zaštitom UNESCO-a, dok je 2007. godine Kineski zid ubrojen među sedam novih svjetskih čuda. Budući da je Zid stariji od 2.000 godina neki dijelovi su ruševni ili nestali, stoga, vlasti su donijele zakon koji zabranjuje vađenje cigli, kamenja i gradnju kuća u blizini kako bi što bolje očuvali Zid budući da predstavlja jednu od najnevjerojatnijih građevina koje je sagradio čovjek.