19. travnja 2024.

Baština & tradicija

Vrijednosti iz prošlosti, ono s čime živimo danas i ono što prenosimo budućim generacijama – COVERmagazin.com –

Je li nestala ozonska rupa?

Iako se rupa stabilizirala, a omotač nas štiti bolje od UV zračenja nego prije par godina opasnost nije splasnula.

– Je li nestala ozonska rupa? Smijemo li bezbrižno na sunce? –

Iako se rupa stabilizirala, a omotač nas štiti bolje od UV zračenja nego prije par godina opasnost nije splasnula.

2006. je objavljeno kako je rupa prestala rasti. Tada je zabilježena ozonska rupa najvećih razmjera, ali se nakon toga stabilizirala i počela smanjivati.  Ozonski omotač je postao nešto gušći, ali je još uvijek vrlo tanak iznad Sjevernog pola i pretpostavlja se da će mu gustoća biti nestabilna još najmanje 10 godina. Također, obnavljanje rupe iznad Južnog pola trajat će duže nego što se pretpostavljalo. Znanstvenici smatraju da će se to dogoditi tek između 2060. i 2075. godine.

Trojica britanskih znanstvenika šokirala su svijet 16. svibnja 1985. godine kad su obznanila da je zbog ljudskog djelovanja nastala ogromna rupa u ozonskom omotaču.

Objašnjenje je bilo kako je uslijed prevelike i nekontrolirane uporabe freona (kemikalija koje su se ranije često koristile kao potisni plin, npr. u dezodoransima i lakovima za kosu, ili kao rashladni mediji u hladnjacima, ledenicama, klima-uređajima), halona (upotrebljava se kao sredstvo za gašenje požara u protupožarnim uređajima) dolazilo do oštećivanja ozonskog sloja. To je dovodilo do jačeg Sunčevog ultraljubičastog zračenja štetnog za zdravlje ljudi koje može izazvati različita oštećenja oka, slabljenje imunološkog sustava, te rak kože.

Protokolom iz Montreala 1989. zabranjene su kemikalije koje dovode do oštećenja omotača.

Danas, prema znanstvenicima rupa više ne raste, a ozonski omotač postaje jači, ali štititi se od UV zračenja kod izlaganja suncu trebate i dalje.