25. travnja 2024.

Baština & tradicija

Vrijednosti iz prošlosti, ono s čime živimo danas i ono što prenosimo budućim generacijama – COVERmagazin.com –

Hoće li naočale uskoro postati povijest?

Londonski znanstvenici vjeruju da će se kroz sljedećih 10 godina razviti lijek kojim će se tretirati kratkovidnost.

Hoće li naočale uskoro postati povijest?

Londonski znanstvenici vjeruju da će se kroz sljedećih 10 godina razviti lijek kojim će se tretirati kratkovidnost.

Znanstvenici su identificirali gen koji uzrokuje kratkovidnost, a to otkriće daje nadu kako bi se u budućnosti mogao spriječiti jedan od najčešćih poremećaja vida, kratkovidnost.

„Kroz sljedećih 10 godina kratkovidnost će se vjerojatno tretirati jednostavnim kapima za oči“, kaže dr. Chris Hammond  s Kraljevskog instituta u Londonu.

„Već odavno znamo da je najvažniji rizični faktor razvoja kratkovidnosti obiteljsko nasljeđe, ali do sada nije bio identificiran gen koji je odgovoran za tu bolest“.

Kratkovidnost se javlja zbog toga što očne jabučice rastu i postaju prevelike da bi pravilno fokusirale sliku. Većina djece se rađa dalekovidnima (mogu vidjeti udaljene objekte, ali ne one koji su im blizu), ali kako oko raste tako se vid popravlja, a kod djece i odraslih kod kojih se razvija kratkovidnost očna jabučica ne prestaje rasti nego se povećava i dalje.

Dr. Hammond vjeruje kako će kapi koje se budu davale djeci i adolescentima moći spriječiti genetski potican rast očne jabučice iako će prije nego što se pođu propisivati takve kapi morati proći rigorozne analize i testove kako bi se utvrdile moguće nuspojave.

Do tada vjeruje kako bi djeca trebala što više vremena provoditi igrajući se vani, a što manje pred ekranima.

„Ako bi uvijek bili vani i gledali u udaljene objekte tada bi kratkovidnost bila znatno rjeđa, ali živimo u društvu koje to ne omogućava, pa je potrebno pronaći alternativu“, zaključio je dr. Hammond.