23. svibnja 2024.

Baština & tradicija

Vrijednosti iz prošlosti, ono s čime živimo danas i ono što prenosimo budućim generacijama – COVERmagazin.com –

Dan planeta Zemlje

Na konferenciji UNESCO-a 1969.godine John McConnel predstavio je ideju obilježavanja Dana Zemlje. Prvi put je obilježen 22. travnja 1970...

Dan planeta Zemlje

Na konferenciji UNESCO-a 1969.godine John McConnel predstavio je ideju obilježavanja Dana Zemlje. Prvi put je obilježen 22. travnja 1970. na poticaj američkog senatora Gaylonda Nelsona po uzoru na tada popularne antiratne skupove na američkim sveučilištima. To je bila prva masovna demonstracija za okoliš, sudjelovalo je više od 20 milijuna ljudi, a prozvana je „nacionalnim skupom o okolišu“.

Službeno se obilježava od 1992.godine kada je tijekom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeirou usklađen program za promicanje održivog razvoja.
U Hrvatskoj se organizirano obilježava od 1990.godine.

Tema Dana planeta svake godine ukazuje na neku posebnu tematiku, a ove godine tema nosi naziv “Planet vs. plastika” što bi trebalo ukazati na efekte koje plastično zagađenje ima na ljude i okoliš, na zdravlje ljudi i zdravlje planeta. Dosadašnje teme pokrile su različitu problematiku vezanu za okoliš, od klimatskih promjena, do zelene energije i slično. Ove godine fokus je na plastici i njenom štetnom djelovanju. Cilj teme je potaknuti smanjenje proizvodnje i uporabe plastike do 2040. godine za 60 posto. Zanimljivo je da su dosadašnji Dani planeta Zemlje zaista nerijetko i ostvarili svoje ciljeve i potaknuli osviještenost. Tako je jedan od nedavnih trebao potaknuti sađenje stotina milijuna novih stabala što je i učinjeno, te se potaknulo na nova pošumljavanja i razvila svijest o održivoj poljoprivredi.

Također se skretala pozornost na opasnost koja prijeti životu na Zemlji. Naglim razvojem industrije i porastom potrebe za energijom dolazi do otpuštanja velikih količina otrovnih tvari u atmosferu i povećanog iskorištavanja fosilnih goriva. Također, poticalo se ljude da ponovno uspostave kontakt s prirodom i postanu svjesni ekološke krize. U Hrvatskoj se reciklira tek oko 10% otpada, dok je prosjek EU 27%. Plan EU je dostići 50% recikliranja do 2020.godine.

Kako biste i vi pridonijeli očuvanju planeta Zemlje  reciklirajte otpad.
–    Staklo je materijal koji se u potpunosti može reciklirati, a da bi staklena boca bačena u prirodu nestala potrebno je 4000 godina. Stoga, staklene boce odlažite u posebno označene kontejnere.
–    Papire odlažite u posebne kontejnere jer ćete na taj način pridonijeti čuvanju šuma i zaštiti okoliša.
–    Baterije sadrže teške metale koji zagađuju okoliš. Također, i za njih postoje posebni kontejneri u koje se trebaju odlagati.
–    Za razgradnju plastičnih boca u prirodi potrebne su stotine godina. Njih možete odložiti u posebne kontejnere ili ih vratiti u trgovine koje nude tu mogućnost uz povratnu naknadu.
–    Racionalno koristite vodu.
–    Štedite energiju, gasite sva svjetla koja vam ne trebaju te kućanske aparate.