Uskrs 2019.

      Nema komentara na Uskrs 2019.

Oglas

Uskrs 2019.

Uskrs 2018. je 21. travnja.

Prema pravilima Katoličke crkve, datum Uskrsa određuje se kao prva nedjelja koja pada nakon 14. dana mladog mjeseca počevši s 21. ožujkom. Ovako određen datum može biti u rasponu između 21. ožujka i 25. travnja, pa je zato Uskrs pomični blagdan, ali u okviru prvih mjesec dana proljeća.

Uskrsni običaji

Različite kulture razvile su i različite načine ukrašavanja uskrsnih jaja. U Grčkoj su najrasprostranjenija grimizna jaja, u čast prolivene Isusove krvi.

U dijelovima Njemačke i Austrije na Veliki četvrtak upotrebljavaju se zelena jaja.

Austrijski umjetnici oslikavaju jaja tako što paprat i mladice oviju oko jaja pa ih onda kuhaju. Nakon toga skinu mladice, a na jajima ostane ocrtana paprat.

Slavenski narodi ukrašavaju uskrsna jaja posebnim primjerkom zlatne i srebrne boje.

Poljaci i Ukrajinci ukrašavaju jaja jednostavnim bojama i ukrasima. Određen broj jaja ukrašavaju na poseban način i ta jaja se nazivaju pysanki .

U Bosni, Hrvatskoj, Njemačkoj i nekim drugim zemljama jaja služe i kao ukras. Pomoću igle izbuši se dno jajeta i sadržaj se istrese u zdjelu, a prazna ljuska jajeta se u Velikom tjednu vješa na grm ili na drveće. Uskrsni običaji Armenci ovakva prazna jaja ukrašavaju likovima Isusa, Marije ili nekim drugim religioznim motivima.

Vezano: Simboli Uskrsa

Pisanice

Iako su pisanice još pretkršćanski običaj, danas su one postale simbolom Uskrsa. Simboliziraju proljetno buđenje prirode i novog života. One se tradicionalno daju na dar. U prošlosti su mladići djevojkama, ali i obrnuto darivali pisanice kao znak ljubavi ili privrženosti. Također, one su korištene kao simbol izmirenja. Tako su osobe darivajući jedne drugima pisanicu prešutno tražile oproštenje ili ga davale.

Prema vjerovanjima pisanica, odnosno bojeno jaje trebala bi zaštititi od zlih sila. Zbog toga se ljuska od tih jaja mljela i bacala na polja, oranice i stavljala u staje.

Zanimljivo je da se u starom Zagrebu do 14 st. tucanje jaja uzimalo kao prijelomna točka u godini, pa su se nekim zapisima može pronaći kako se neki događaj opisuje «To se zbilo poslije tucanja jaja.»

Uz pisanice se vežu mnogi mitovi i  priče  iz prošlosti. Najskuplja pisanica bila je ona ruskog cara Aleksandra II. Na poklon je dobio jaje od masivnog zlata veliko 30 cm, na kojem je bilo urezano sedam postaja Puta križa. Sve je još bilo ukrašeno rubinom i dijamantima.

Također, poznata su i Fabergeova jaja – umjetnine u kojima su uživali članovi vladarskih ruskih obitelji. Carl Faberge zlatar ruskog cara Aleksandra III i Nikolaja  izradio je 57 vrlo vrijednih pisanica kojim su darivani članovi obitelji.

Prirodne boje za jaja

Crvena – Crvenu boju ćete postići kuhate li jaja u vodi u koju ste dodali korijen broča, ciklu ili crveni radić. Svaka biljka ispušta iz sebe boju koja će pisanicama dati lijep crvenkasti sjaj.

Crvenkasto–smeđa – Ljuske  crvenog luka treba prokuhati desetak minuta u vreloj vodi. Nakon toga dodajte žličicu octa i stavite unutra jaja da se skuhaju.

Prirodne boje za jaja - pisanice - Prirodne boje za jaja dobijete kuhanjem

Crno-smeđa – U vodi za kuhanje jaja prethodno iskuhajte korijen hrasta.

Prirodne boje za jaja - pisanice - Prirodne boje za jaja dobijete kuhanjem

Zelena – Lijepu zelenu boju ćete postići uz pomoć koprive, špinata ili poriluka.

Prirodne boje za jaja - pisanice - Prirodne boje za jaja dobijete kuhanjem

Žuta – Ljuske oraha kuhajte petnaestak minuta prije nego dodate jaja.

Prirodne boje za jaja - pisanice - Prirodne boje za jaja dobijete kuhanjem

Ljubičasta – U ljubičasto ćete obojiti pisanice budete li ih kuhali u vodi u koju ste stavili svježe ubrane ljubičice.

Prirodne boje za jaja - pisanice - Prirodne boje za jaja dobijete kuhanjem

Osim pisanica, za Uskrs možete pripremiti i jestiva jaja.

Jaja od sira :

Bijeli, mekši sir umijesi se s maslacem,  ručno se oblikuju jaja koja se zatim uvaljaju u isjeckane začine (origano, peršin, papar i papriku).

Čokoladna jaja:

Čokoladu otopite na laganoj pari. Odvojeno umutite žumanjke sa šećerom, te dodajte maslac, zatim kavu i čokoladu. Pustite smjesu da se ohladi. Oblikujte jaja te pospite čokoladom u prahu i ukrasite mrvicama.

Jaja s rumom:

Pripremite 25dag mljevenih oraha, 25 dag šećera u prahu, 3 rebra čokolade i mala čašica ruma.

Pomiješajte orahe s naribanom čokoladom, šećerom i onoliko ruma koliko je potrebno da se dobije čvrsta masa. Oblikujte jaja i pustite neka se suše na zraku.

Jaja od badema:

Potrebno vam je 30dag badema, 25 dag šećera, malo mlijeka i 2 rebra čokolade.

Malo popržite bademe, skinite kožicu, te kada se ohlade sameljite ih. Na štednjaku otopite šećer s malo mlijeka i dodajte bademe. Kuhajte dok se smjesa ne zgusne, ali nemojte dopustiti da zavrije. Pustite da se ohladi oblikujte jaja i ukrasite ih rastopljenom čokoladom.

Jaja od oraha:

Potrebno vam je 25dag mljevenih oraha, 25 dag šećera, 1 jaje, 1 čokolada, 50g badema i jedna čašica ruma.

Izribajte čokoladu i pomiješajte sa svim sastojcima. Oblikujte jaja i uvaljajte ih u šećer. Sušite na zraku.

Jaja pomažu mršavljenju

Dvoje jaja dnevno može vam pomoći smršaviti i smanjiti razinu kolesterola, kažu znanstvenici.  Ranije se smatralo kako postoji direktna poveznica između konzumiranja namirnica bogatih kolesterolom, poput jaja i povećane razine kolesterola u krvi što povećava rizike srčanih oboljenja.

Međutim, u istraživanju objavljenom u Europskom nutricionističkom dnevniku tvrdi se kako dvoje jaja dnevno, dok ste na niskokaloričnoj dijeti ne samo da pomaže mršavljenju nego i reduciranju razine kolesterola. Tim stručnjaka promatrao je 50 pretilih osoba dok su bili na dijeti kroz razdoblje od 12 tjedana. Sudionici su podijeljeni u dvije grupe koje su slijedile isti plan prehrane s tim da je jedna grupa dodatno jela dvoje jaja.

Na kraju istraživanja uočeno je kako su obje grupe izgubile na težini, a jaja su doprinijela padu razine kolesterola i gubitku težine. Stručnjaci smatraju kako kako jaja za doručak općenito pridonose gubitku težine jer osobe koje ih doručkuju duže osjećaju sitost.

Post – simbol Korizme

Post vas može spasiti srčanog napada, tvrde znanstvenici.

24-satno izbjegavanje hrane jednom mjesečno smanjuje rizik kroničnih arterijskih bolesti za 40 % u odnosu na one koji svaki dan jedu, bez preskakanja. Znanstvenici vjeruju kako jednodnevna apstinencija od hrane može „resetirati“ tjelesni metabolizam i omogućiti ga da radi učinkovitije.

Istraživanje je provedeno na Sveučilištu Utah u Salt Lake Cityju, a voditelj istraživanja  Dr. Benjamin Horne pojasnio je: „Ljudi koji poste, čine dobro svome srcu i krvožilnom sustavu, ali to ne znači preskakanje obroka nasumice, nego apstinencija od hrane jedan dan mjesečno“.

Istraživanjem je također potvrđeno kako od izbjegavanja hrane jedan dan imaju koristi i dijabetičari, međutim budući da preskakanje obroka može dijabetičarima biti opasno po život ne bi se smjelo provoditi bez liječničkog nadzora.

Više o postu

Odgovori

*