Uskrs – Zašto ga slavimo i kako se pripremiti

Uskrs – Zašto ga slavimo i kako se pripremiti

Uskrs 2024. je 31. ožujka

Prema pravilima Katoličke crkve, datum Uskrsa određuje se kao prva nedjelja koja pada nakon 14. dana mladog mjeseca počevši s 21. ožujkom. Ovako određen datum može biti u rasponu između 21. ožujka i 25. travnja, pa je zato Uskrs pomični blagdan, ali u okviru prvih mjesec dana proljeća.

Zašto slavimo Uskrs

Uskrs je najveći kršćanski blagdan kojim se slavi Isusova pobjeda nad grijehom i smrću. Uskrsom se također slavi novi život, te naša nada u uskrsnuće. Na Uskrs slavimo Isusovu pobjedu, koja nama daje nadu da ćemo i mi uskrsnuti.

Proslava Uskrsa

Ispod u tekstu, opisujemo post i odricanje koji su vrijeme pripreme za Uskrs, ali Uskrs je veseo blagdan. Dan pobjede nad grijehom. Zbog toga Uskrs treba veselo proslaviti, svime onim što ga obilježava i daje mu značenje.

Simboli Uskrsa

Najvažniji simboli Uskrsa su zora, prazan grob, svjetlo i svijeća… Uskrs treba poslaviti imajući u vidu osnovne simbole Uskrsa i ono što Uskrs u svojoj biti predstavlja. Proljeće, buđenje, bijela boja, svjetlost, novi život, čistoća, pobjeda, toplina, oganj, nebo, jutro, sloboda, smijeh i radost simboli su koje treba uključiti u proslavu Uskrsa.

Uskrsni običaji u svijetu

Različite kulture razvile su i različite načine ukrašavanja uskrsnih jaja. U Grčkoj su najrasprostranjenija grimizna jaja, u čast prolivene Isusove krvi.

U dijelovima Njemačke i Austrije na Veliki četvrtak upotrebljavaju se zelena jaja.

Austrijski umjetnici oslikavaju jaja tako što paprat i mladice oviju oko jaja pa ih onda kuhaju. Nakon toga skinu mladice, a na jajima ostane ocrtana paprat.

Slavenski narodi ukrašavaju uskrsna jaja posebnim primjerkom zlatne i srebrne boje.

Poljaci i Ukrajinci ukrašavaju jaja jednostavnim bojama i ukrasima. Određen broj jaja ukrašavaju na poseban način i ta jaja se nazivaju pysanki .

U Bosni, Hrvatskoj, Njemačkoj i nekim drugim zemljama jaja služe i kao ukras. Pomoću igle izbuši se dno jajeta i sadržaj se istrese u zdjelu, a prazna ljuska jajeta se u Velikom tjednu vješa na grm ili na drveće. Uskrsni običaji Armenci ovakva prazna jaja ukrašavaju likovima Isusa, Marije ili nekim drugim religioznim motivima.

Pisanice simboli proslave Uskrsa u Hrvatskoj

Iako su pisanice još pretkršćanski običaj, danas su one postale simbolom Uskrsa. Simboliziraju proljetno buđenje prirode i rađanje novog života. One se tradicionalno daju na dar. U prošlosti su mladići djevojkama, ali i obrnuto darivali pisanice kao znak ljubavi ili privrženosti. Također, one su korištene kao simbol izmirenja. Tako su osobe darivajući jedne drugima pisanicu prešutno tražile oproštenje ili ga davale.

Prema vjerovanjima pisanica, odnosno bojeno jaje trebala bi zaštititi od zlih sila. Zbog toga se ljuska od tih jaja mljela i bacala na polja, oranice i stavljala u staje.

Zanimljivo je da se u starom Zagrebu do 14 st. tuckanje jaja uzimalo kao prijelomna točka u godini, pa su se nekim zapisima može pronaći kako se neki događaj opisuje «To se zbilo poslije tucanja jaja.»

Uz pisanice se vežu mnogi mitovi i  priče  iz prošlosti. Najskuplja pisanica bila je ona ruskog cara Aleksandra II. Na poklon je dobio jaje od masivnog zlata veliko 30 cm, na kojem je bilo urezano sedam postaja Puta križa. Sve je još bilo ukrašeno rubinom i dijamantima.

Također, poznata su i Fabergeova jaja – umjetnine u kojima su uživali članovi vladarskih ruskih obitelji. Carl Faberge zlatar ruskog cara Aleksandra III i Nikolaja  izradio je 57 vrlo vrijednih pisanica kojim su darivani članovi obitelji.

Prirodne boje za jaja

Crvena – Crvenu boju ćete postići kuhate li jaja u vodi u koju ste dodali korijen broča, ciklu ili crveni radić. Svaka biljka ispušta iz sebe boju koja će pisanicama dati lijep crvenkasti sjaj.

Crvenkasto–smeđa – Ljuske  crvenog luka treba prokuhati desetak minuta u vreloj vodi. Nakon toga dodajte žličicu octa i stavite unutra jaja da se skuhaju.

Prirodne boje za jaja - pisanice - Prirodne boje za jaja dobijete kuhanjem

Crno-smeđa – U vodi za kuhanje jaja prethodno iskuhajte korijen hrasta.

Prirodne boje za jaja - pisanice - Prirodne boje za jaja dobijete kuhanjem

Zelena – Lijepu zelenu boju ćete postići uz pomoć koprive, špinata ili poriluka.

Prirodne boje za jaja - pisanice - Prirodne boje za jaja dobijete kuhanjem

Žuta – Ljuske oraha kuhajte petnaestak minuta prije nego dodate jaja.

Prirodne boje za jaja - pisanice - Prirodne boje za jaja dobijete kuhanjem

Ljubičasta – U ljubičasto ćete obojiti pisanice budete li ih kuhali u vodi u koju ste stavili svježe ubrane ljubičice.

Prirodne boje za jaja - pisanice - Prirodne boje za jaja dobijete kuhanjem

Osim pisanica, za Uskrs možete pripremiti i jestiva jaja.

Jaja od sira :

Bijeli, mekši sir umijesi se s maslacem,  ručno se oblikuju jaja koja se zatim uvaljaju u isjeckane začine (origano, peršin, papar i papriku).

Čokoladna jaja:

Čokoladu otopite na laganoj pari. Odvojeno umutite žumanjke sa šećerom, te dodajte maslac, zatim kavu i čokoladu. Pustite smjesu da se ohladi. Oblikujte jaja te pospite čokoladom u prahu i ukrasite mrvicama.

Jaja s rumom:

Pripremite 25dag mljevenih oraha, 25 dag šećera u prahu, 3 rebra čokolade i mala čašica ruma.

Pomiješajte orahe s naribanom čokoladom, šećerom i onoliko ruma koliko je potrebno da se dobije čvrsta masa. Oblikujte jaja i pustite neka se suše na zraku.

Jaja od badema:

Potrebno vam je 30dag badema, 25 dag šećera, malo mlijeka i 2 rebra čokolade.

Malo popržite bademe, skinite kožicu, te kada se ohlade sameljite ih. Na štednjaku otopite šećer s malo mlijeka i dodajte bademe. Kuhajte dok se smjesa ne zgusne, ali nemojte dopustiti da zavrije. Pustite da se ohladi oblikujte jaja i ukrasite ih rastopljenom čokoladom.

Jaja od oraha:

Potrebno vam je 25dag mljevenih oraha, 25 dag šećera, 1 jaje, 1 čokolada, 50g badema i jedna čašica ruma.

Izribajte čokoladu i pomiješajte sa svim sastojcima. Oblikujte jaja i uvaljajte ih u šećer. Sušite na zraku.

Za Uskrs ćete sigurno konzumirati više jaja, ali ne brinite – jaja pomažu mršavljenju

Dvoje jaja dnevno može vam pomoći smršaviti i smanjiti razinu kolesterola, kažu znanstvenici.  Ranije se smatralo kako postoji direktna poveznica između konzumiranja namirnica bogatih kolesterolom, poput jaja i povećane razine kolesterola u krvi što povećava rizike srčanih oboljenja.

Međutim, u istraživanju objavljenom u Europskom nutricionističkom dnevniku tvrdi se kako dvoje jaja dnevno, dok ste na niskokaloričnoj dijeti ne samo da pomaže mršavljenju nego i reduciranju razine kolesterola. Tim stručnjaka promatrao je 50 pretilih osoba dok su bili na dijeti kroz razdoblje od 12 tjedana. Sudionici su podijeljeni u dvije grupe koje su slijedile isti plan prehrane s tim da je jedna grupa dodatno jela dvoje jaja.

Na kraju istraživanja uočeno je kako su obje grupe izgubile na težini, a jaja su doprinijela padu razine kolesterola i gubitku težine. Stručnjaci smatraju kako kako jaja za doručak općenito pridonose gubitku težine jer osobe koje ih doručkuju duže osjećaju sitost.

Kako se pripremiti za proslavu Uskrsa

Post – simbol Korizme – razdoblje priprave za Uskrs

Post vas može spasiti srčanog napada, tvrde znanstvenici.

24-satno izbjegavanje hrane jednom mjesečno smanjuje rizik kroničnih arterijskih bolesti za 40 % u odnosu na one koji svaki dan jedu, bez preskakanja. Znanstvenici vjeruju kako jednodnevna apstinencija od hrane može „resetirati“ tjelesni metabolizam i omogućiti ga da radi učinkovitije.

Istraživanje je provedeno na Sveučilištu Utah u Salt Lake Cityju, a voditelj istraživanja  Dr. Benjamin Horne pojasnio je: „Ljudi koji poste, čine dobro svome srcu i krvožilnom sustavu, ali to ne znači preskakanje obroka nasumice, nego apstinencija od hrane jedan dan mjesečno“.

Istraživanjem je također potvrđeno kako od izbjegavanja hrane jedan dan imaju koristi i dijabetičari, međutim budući da preskakanje obroka može dijabetičarima biti opasno po život ne bi se smjelo provoditi bez liječničkog nadzora.

Riječ post svima koji ne poste ulijeva strahopoštovanje. Tko nikada nije postio vjeruje da se pritom jako mršavi i da se čovjek osjeća klonulo. Oni koji su ga već isprobali znaju upravo suprotno, post vraća energiju, te se čovjek osjeća poletnim.

Samo je po sebi razumljivo da posteći mršavimo, ali post je više od kure mršavljenja.

Svjesno odricanje od hrane – post –  utječe na mnogo toga:

– Post je predah u kojem se organizam oporavlja od prerade uvijek novih količina hranjivih tvari.

– Post je unutarnje čišćenje od otpadaka izmjene tvari i toksina koje primamo hranom. Razgrađuje se suvišak bjelančevina. Toksini koji se nalaze u vezivnom tkivu ispiru se preko bubrega, a zatim izlučuju.

– Post je djelotvorna terapija kod nekih bolesti povezanih s nezdravom prehranom poput pretilosti, reume, dijabetesa, akni, alergija i sl.

– Post je kura ljepote. Koža postaje jasna i ružičasta jer je bolje prokrvljena.

– Post je čišćenje za dušu. Javljaju se misli, ugodne i neugodne. Osjećaji koje svakodnevno potiskujemo izlaze na površinu. Problemi postaju jasniji, ali jasniji i uvidi u njihovo rješavanje.

– Post je korak prema duhovnoj jasnoći. Pjesnici i filozofi doživljavaju za vrijeme posta vrhunce stvaranja.

– Post utječe na kondiciju. Ako se tijelo može neko vrijeme odmarati od jela, oslobađa neslućene snage. Ono ima velike rezerve u svojim spremištima hrane, a rezervama može brže raspolagati negoli snagom koju dobiva iz hrane direktno.

Stoga za vrijeme posta nije potrebno odricati se sporta i kondicijskog treninga. Kretanje je naprotiv, za vrijeme posta naročito korisno. Bez snage za vrijeme posta ostati ćete samo ako budete duže vrijeme ležali u krevetu.

Različite vrte posta:

Nulta dijeta

Ovo je najstroži oblik posta koji se zove i vodeni post. Kroz njega treba dnevno popiti dvije litre vode ili čaja.

Modificirani post

Osim vode i čaja uzimaju se i preparati bjelančevina i male količine ugljikohidrata. Većinom u obliku proteinskih napitaka.

Post uz svježe sokove

Tri do pet puta dnevno popije se čaša svježe iscijeđenog soka od voća ili povrća, a u međuvremenu se pije voda.

Post uz kruh

Sličan je modificiranom postu, jer se uz vodu uzima o običan kruh koji tijelu dajte ugljikohidrate i proteine.

Post uz povrtne juhe

Uz vodu konzumiraju se i obroci od povrtne juhe.

Hoće li se isplatiti samo jedan dan posta?

Organizam je barem jedan dan u najdoslovnijem smislu oslobođen prerađivanja hrane.
Pritom se, također gubi oko pola kilograma na težini, ali to je samo voda, a ne mast. Ali važnije od mogućeg gubitka na težini je da se iz tijela izbace toksini uslijed izmjene tvari i otpadci.

Jedan dan posta naročito je koristan nakon raskošne gozbe, gdje ste previše jeli i pili. Jednodnevno gladovanje najbrži je oporavak za organizam.

Osobama koje imaju problema s težinom, ali ne mogu biti na dijetama siromašnim kalorijama koristit će uvođenje jednog dana posta tjedno.

Vezano

Uskrsni pokloni 


Komentari

Odgovori

*