Mit o Edipu

Mit o Edipu

Edipov otac, Laj, prognan je u Elidu gdje je ugrabio Pelopsova sina dok ga je učio voziti bojna kola. Nakon toga proročica je upozorila Laja da će umrijeti od ruke svoga sina, a da će se njegov vlastiti sin oženiti njegovom ženom.

Zbog toga on, kada mu se rodio sin, Edip, odvede sina na goru Kiteron, probije mu stopala klinom kako ne bi mogao pobjeći, te kako bi na gori otišao u sigurnu smrt. Ipak, dijete su pronašli pastiri Korinskog kralja Poliba koji nije imao djece. Polib ga usvoji i nazva EDIP što znači otečenih nogu, zbog njegovih ranjenih stopala.

Kada je odrastao neki mu se pijanac naruga kako nije pravi sin svoga oca. Na to Edip ode u Delfijsko proročište da dozna istinu. Tamo sazna da će se oženiti vlastitom majkom i ubiti oca. Kako bi to izbjegao, Edip odluči kako se nikad neće vratiti u Korint i zaputi se u Tebi.

Na putu ga prestiže neki starac u kočiji i stjera s puta. U nastaloj prepirki Edip ga ubije.

Stigavši u grad vidje da je grad pod terorom Sfinge (Daviteljice). Edip riješi njenu zagonetku, oslobodi grad i posta kralj umjesto Laja, kojeg su navodno na putu ubili razbojnici.  Edip se oženi njegovom udovicom Jukastom koja mu rodi dva sina i svi kćeri.

Kada su saznali tko je Edip zaista, te da je se oženio vlastitom majkom, Jokasta počini samoubojstvo, a Edip se oslijepi.

Kada su Edipovi sinovi odrasli počeli su se svađati oko kraljevstva.

Edip ih prokle  i ode u Atenu gdje je i umro. Njegovo pokopano tijelo  branilo je granicu od Tibetanaca koji su ga odbacili…

Ostavite komentar

*