Majčin dan – Kako obilježiti Majčin dan i odabrati pravi poklon

Majčin dan - Kako obilježiti majčin dan i odabrati pravi poklon

Majčin dan

Majčin dan je utemeljila Anna Jarvis iz Philadelphije 1877. koja je okupila američke majke te se izborila da se svake godine, druge nedjelje u svibnju odaje počast svim majkama na Zemlji.

Kada je ona umrla, njena kćer (također Anna) je u njenu čast organizirala kampanju kao spomen na život i djelo svoje majke te se zalagala da je političari podrže u osnivanju praznika posvećenog majkama.

Kao zaštitni znak uzela je cvijet koji je njena majka obožavala – bijeli karanfil.

No, čak i prije američkih aktivistkinja majkama su razna slavlja priređivali Grci i Rimljani, a u 17. stoljeću engleske majke su imale slobodnu neradnu nedjelju u svibnju.

1913. godine američka vlada je donijela rezoluciju kojom se 08. svibnja proglašava Majčinim danom, a bijeli karanfil postaje cvijet svih majki.

Svrha Majčina dana je da te druge nedjelje u svibnju aktivnije razmišljamo o našim majkama, probudimo ljubav i zahvalnost za sve što su učinile za nas.

Vrlo je važno da bez obzira na samostalnost održavamo kontakte s majkama, a posebno na ovaj dan pokažemo koliko nam je važna u životu.

Majčin dan 2024. – datum, čestitke, stihovi i tradicija –

Kako obilježiti Majčin dan i odabrati pravi poklon

Nakon teške protekle godine kada smo se s majkama (posebno onim starijim) viđali vrlo rijetko, ovaj Majčin dan prilika je da nadoknadimo propušteno. Ovaj Majčin dan važniji je nego i jedan prije.

Ovo je možda jedan od rijetkih praznika koji ima toliko značenja, a nije se previše komercijalizirao, te da biste ga prikladno obilježili nije potrebno potrošiti mnogo novaca.  Buket cvijeća, čokolada ili čak samo poziv ili poruka sasvim su dovoljni da svojoj majci pokažete koliko vam je stalo.

Najbolji poklon ćete odabrati za svoju majku, ako umjesto da gledate kataloge s poklonima, gledate u svoju majku. Možete pokloniti i nešto sentimentalno ili praktično. Među praktične poklone može biti sve za dom i vrt, a sentimentalne vrijeme i sve ono što ste ručno i puni srca izradili.

Nije fora ako pitate mamu “što bi htjela raditi za Majčin dan?”. Bolji efekt ćete postići ako malo istražite i dobro razmislite.  

Ukoliko vaša majka voli biti okružena s obitelji i unucima, ručak će biti najbolji poklon. Druženje s obitelji u kojem će vaša majka biti glavna zvijezda okružena djecom i unucima koji ju obožavaju, prekrasan je poklon koji će dirnuti svaku majku. Posebno napravite li neočekivani “tulum” iznenađenja.

Osim zajedničkog ručka dobra opcija je napisati zahvalu ili pjesmu. Ukoliko niste vješti sa stihovima, možete pronaći neku pjesmu koja govori o majkama i prepisati je. Ukoliko imate djecu, ona vam mogu pomoći u pisanju pjesme. Na taj način osim što kreiraju divan poklon za vašu majku, stvaraju i tradiciju i uče cijeniti ovaj poseban dan – Majčin dan.

Dobar poklon je i pokloniti majci svoje vrijeme ili trud. Postoji li nešto što vaša majka želi. Možda joj možete pomoći čistiti, preurediti dom ili neku prostoriju u domu. Možda možete majci pomoći da napokon u dvorištu napravi mini vrt ili zasaditi dugo priželjkivano balkonsko cvijeće. Majčin dan je odlična prilika da se odrade neki poslovi koje dugo odgađate, a razveselit će vašu majku.

Još jedan dobar poklon je da malo “podebljate” ono što inače radite ili kupujete za svoju majku. Ako često kupujete majci odjeću, ovaj put kupite nešto luksuzniji brend ili komplet odjeće.

Odličan poklon među onim skupljim je i pametna narukvica. Narukvica koja će mjeriti korake, otkucaje srca, a možda i tlak, odličan je poklon koji možete pokloniti vašoj majci, a da ujedno razveselite i sebe, jer znate da će se vaša majka potruditi zdravije živjeti i pratiti neke osnovne zdravstvene smjernice.

Naravno i jednostavan buket cvijeća je prekrasan poklon. Kao i čokolada. Ovo su pokloni s kojima nikada ne možete pogriješiti.


Komentari

Odgovori

*