Što je kalorija i kako brojati kalorije?

Što je kalorija i kako brojati kalorije?

Kalorija je mjerna jedinica koja se u prehrani koristi kao mjera energetskog sastava hrane.

Kalorija u hrani je zapravo kilokalorija ili 1000 kalorija, ali se u uobičajenom govoru i uporabi koristi samo kalorija umjesto kilokalorija. Tako kada kažemo kako ugljikohidrati imaju 4 kalorije po gramu, zapravo mislima 4 kilokalorije po gramu.

Koliko kalorija tijelu treba?

Koliko dnevno trebate unijeti kalorija ovisit će o veličini vašeg tijela i o razini dnevne aktivnosti. Krupnije osobe trebaju više kalorija od mršavijih osoba za održavanje određenje tjelesne mase, ali postoje neki osnovni izračuni, prema kojima se može zaključiti koliko prosječnoj osobi treba kalorija uz prosječnu razinu aktivnosti. Ukoliko ste teži i krećete se više trebat će vam nešto više od toga, a ukoliko imate sjedački način života trebat će vam manje kalorija nego prosječnoj osobi.

Za ženu prosječne težine  i prosječne aktivnosti dnevna potrošnja kalorija je oko 2000 do 2500 kcal.
Za muškarca prosječne težine i prosječne aktivnosti dnevna potrošnja kalorija je 2500 do 3000.

Prosječna aktivnost podrazumijeva osobu koja vježba tri puta tjedno. Osobe starije od 40 godina trebale bi također smanjivati kaloričnost hrane u prosjeku na svaku godinu po 1 posto dnevnog unosa kalorija.

Kako smršaviti brojeći kalorije

Budući da 1 kg masnoća u tijelu ima oko 7000 kalorija, 1 kg ćete smršaviti kada unesete 7000 kalorija manje. Npr. ukoliko dnevno trošite 2500 kalorija. Smanjite li unos za 500 kalorija dnevno, trebat će vam 14 dana da smršavite 1 kilogram.

Važno je napomenuti da dugoročno ne biste trebali smanjivati unos kalorija ispod 1500 jer tada usporavate metabolizam, pa će vam trebati duže vremena da smršavite, a mogli biste se čak i početi debljati, jer će organizam raditi na rezervnom modu i smanjiti potrošnju kalorija na minimum.

Kalorije u hrani

Svaka namirnica je sačinjena od masnoća, ugljikohidrata ili proteina, ili kombinacija ovo troje.
Masnoće imaju 9 kalorija po gramu,
Proteini imaju 4 kalorije po gramu i
Ugljikohidrati imaju 4 kalorije po gramu.

Budući da je većina namirnica kombinacija ovo troje morat ćete ili čitati etikete ili procijeniti sastav. Primjerice znate da u majonezi ili margarinu ima najviše masnoća, ali ima i drugih sastojaka, pa zaokružite na 7. Čokolada ima najviše ugljikohidrata, ali ima nešto i masnoća, pa zaokružite na 5 ili 6, ovisno o kojoj se čokoladi radi.

Voda nema kalorija, pa što je u nekoj namirnici više vode, to je manja kaloričnost. Zbog toga voće i povrće uglavnom ima manje od 100 kalorija po 100 grama.

Tablica kalorija

Kalorije – pregledna tablica kalorija

Ostavite komentar

*