Što je kalorija i kako brojati kalorije?

Što je kalorija i kako brojati kalorije?

Kalorija je mjerna jedinica koja se u prehrani koristi kao mjera energetskog sastava hrane.

Kilokalorija

Kalorija u hrani je zapravo kilokalorija ili 1000 kalorija, ali se u uobičajenom govoru i uporabi koristi samo kalorija umjesto kilokalorija. Oznaka je kcal (kilocalorie).

Oznaka za kalorije

Oznaka za kalorije je kcal (kilocalorie), što je zapravo kilokalorija.

Tako da, kada kažemo kako ugljikohidrati imaju 4 kalorije po gramu, zapravo mislimo 4 kilokalorije po gramu. Kada govorimo i pišemo o potrošnji kalorija, uvijek se upotrebljava pojam kalorija, a pri čemu se misli na kcal.

kcal značenje

kcal = kilocalorie = kilokalorija

Koliko kalorija tijelu treba?

Koliko dnevno trebate unijeti kalorija ovisit će o veličini vašeg tijela i o razini dnevne aktivnosti. Krupnije osobe trebaju više kalorija od mršavijih osoba za održavanje, pa potrošnja kalorija nije za sve jednaka, ali postoje neki osnovni izračuni, prema kojima se može zaključiti koliko prosječnoj osobi treba kalorija uz prosječnu razinu aktivnosti. Ukoliko ste teži i krećete se više trebat će vam nešto više od toga, a ukoliko imate sjedački način života trebat će vam manje kalorija nego prosječnoj osobi.

Za ženu prosječne težine  i prosječne aktivnosti dnevna potrošnja kalorija je oko 2000 do 2500 kcal.

Za muškarca prosječne težine i prosječne aktivnosti dnevna potrošnja kalorija je 2500 do 3000 kcal.

Prosječna aktivnost podrazumijeva osobu koja vježba tri puta tjedno. Osobe starije od 40 godina trebale bi također smanjivati kaloričnost hrane u prosjeku na svaku godinu po 1 posto dnevnog unosa kalorija.

Kalorije u hrani

Svaka namirnica je sačinjena od masnoća, ugljikohidrata ili proteina, ili kombinacija ovo troje.
Masnoće imaju 9 kalorija po gramu (9 kcal),
Proteini imaju 4 kalorije po gramu (4 kcal) i
Ugljikohidrati imaju 4 kalorije po gramu (4 kcal).

Budući da je većina namirnica kombinacija ovo troje morat ćete ili čitati etikete ili procijeniti sastav. Primjerice znate da u majonezi ili margarinu ima najviše masnoća, ali ima i drugih sastojaka, pa zaokružite na 7. Čokolada ima najviše ugljikohidrata, ali ima nešto i masnoća, pa zaokružite na 5 ili 6, ovisno o kojoj se čokoladi radi.

Voda nema kalorija, pa što je u nekoj namirnici više vode, to je manja kaloričnost. Zbog toga voće i povrće uglavnom ima manje od 100 kalorija po 100 grama.

Kako smršaviti brojeći kalorije

Budući da 1 kg masnoća u tijelu ima oko 7000 kalorija, 1 kg ćete smršaviti kada unesete 7000 kalorija manje. Npr. ukoliko dnevno trošite 2500 kalorija. Smanjite li unos za 500 kalorija dnevno, trebat će vam 14 dana da smršavite 1 kilogram.

Važno je napomenuti da dugoročno ne biste trebali smanjivati unos kalorija ispod 1500 jer tada usporavate metabolizam, pa će vam trebati duže vremena da smršavite, a mogli biste se čak i početi debljati, jer će organizam raditi na rezervnom modu i smanjiti potrošnju kalorija na minimum.

Prednosti brojenja kalorija

Teorija mršavljenja temeljena na brojenju kalorija polazi od jednostavne matematike. Oduzmete li od unosa potrošnju kalorija, o rezultatu ovisi hoćete li se debljati, ostati na istoj kilaži ili mršavjeti. Ovu teoriju podupiru i brojna istraživanja koja sugeriraju kako je brojanje kalorija jedan od učinkovitijih načina mršavljenja. Također, dodatna prednost vođenja brige o kalorijama i čitanja etiketa je i u tome što ćete biti bolje upoznati sa sastavom namirnica i vjerojatno birati zdravije opcije. Brojanje kalorija također je korisno za osobe koje se pokušavaju udebljati, kao i za sportaše koji moraju vodit računa o tome da unesu hrane, odnosno “goriva” za sve svoje aktivnosti.

U pravilu neki ljudi mogu dosta dobro procijeniti kaloričnost hrane ili s lakoćom čitaju etikete, pa je brojanje kalorija za njih odličan način za mršavljenje ili postizanje drugih ciljeva vezanih uz zdravlje. Međutim, prosječnim ljudima svakodnevno brojenje predstavlja opterećenje, pa zbog toga postoje i oni koji govore kako metoda brojenja kalorija nije dovoljno jednostavna da bi bila učinkovita u općoj populacji.

Tablica kalorija


Komentari

Odgovori

*