Tradicija i simbolika kićenja božićnog drvca

Tradicija i simbolika kićenja božićnog drvca

Božićno drvce je jedna od najpoznatijih tradicija koja su usko povezana s Božićem.

Zimzeleno drvce se na Badnjak unosi u kuću i ukrašava raznim ukrasima i svjetiljkama, što se popularno naziva kićenjem božićnog drvca.

Povijest i tradicija božićnog drvca

Početke ovog običaja je vrlo teško točno odrediti, no, pretpostavlja se kako je riječ o Njemačkoj u 16. stoljeću. Legenda kaže kako je sam Martin Luther ukrasio božićno drvce svjećicama.

Poznato je da se okićena jela spominje u ljetopisu bremenskog ceha iz 1570. gdje se govori kako je jela bila ukrašena jabukama, orasima i papirnatim cvijećem te postavljena za djecu članova ceha koji su na Božić prikupljala slatkiše.

Iako, poznata je i priča o tome kako se božićno drvce zapravo smatra kršćaniziranom poganskom tradicijom ukrašavanja zimzelenog drveća u vrijeme zimskog solsticija (21.prosinac). Kršćani kažu kako zimzelena biljka tj. božićno drvce označava onoga koji uvijek ostaje, bez obzira na sve promjene – Krista.

Mnogi smatraju Rigu (glavni grad Latvije) domom prvog božićnog drvca jer je poznato kako je 1510. godine na glavnom gradskom trgu stajalo božićno drvce.

Tradicionalno, božićna drvca se u dom unose i ukrašavaju 24. prosinca, a iznose 06. siječnja kada završavaju božićni blagdani. Međutim, obitelji koje imaju djecu već početkom adventa ukrašavaju božićno drvce, kako bi se djeca što duže veselila i uživala u božićnoj atmosferi.

U pravilu se drvce ukrašava zajedno s djecom.

Simbolika božićnog drvca

Zašto kitimo bor?

Jedna od najpopularnijih tradicija vezanih uz Božić i Božićne blagdane je unošenje božićnog drvca, zimzelenog stabla u dom. Ali znate li što božićno drvce predstavlja? Koja je njegova simbolika? Zbog čega kitimo bor?

Zimzelena stabla bila su drevni simbol života usred zime.

Božićno drvce može biti umjetno ili prirodno, ovisno o preferencijama, a može se ukrašavati domaćim ukrasima ili onima koji su kupljeni u trgovini, pa iako je s ekološkog stajališta i simbolike “živog” Krsta bolje odabrati prava rezana stabla nego umjetni bor, simbolika okićenog božićnog drvca je ista, bilo ono umjetno ili prirodno.

Ukrasi na boru simboliziraju kako trebamo biti ukras ovog svijeta.

Svjećice na boru označavaju radost i svjetlost koju Božić unosi u naš život i obitelji, ali i Krista koji je svjetlost koja pobjeđuje tamu pa ih nalazimo gotovo na svim dekoriranim drvcima.

Kićenje božićnog drvca

Božićno drvce simbolizira vječni život. Božićno drvce je zimzeleno, ostaje zeleno i po zimi koja simbolizira umiranje prirode, tako božićno drvce simbolizira prolaznost ovozemaljskog i vječni život duše.

Ukrasi na božićnom drvcu, odnosno kićenje božićnog drvca običaj je koji dodaje novu smislenost tom vječnom životu, gdje čovjek, pojedinac treba biti svjetlost i ukras ovog svijeta. Prema nekim teorijama božićno drvce se u početku kitilo jabukama, te je simboliziralo stablo života u Raju, kasnije se dodavala ostala hrana poput orašastih plodova i medenjaka, da bi u konačnici se došlo do ukrasa kave poznajemo danas.

Lampice kod kićenja božićnog drvca predstavljaju svjetlo Isusa koji pobjeđuje tamu.

Tradicija kićenja božićnog drvca u Hrvatskoj

U Hrvatsku se ovaj običaj proširio tek 1850-ih godina, pod utjecajem Njemačke. No, i prije običaja kićenja božićnog drvca govorilo se o ukrašavanju domova na Badnjak cvijećem, raznim plodovima, zelenilom, ukrasima izrađenima od papira, lancima, raznim nitima i slatkišima.  Stoga nećete pogriješiti ni ako se umjesto bora odlučite za neka zamjenska rješenja i alternative božićnom boru, jer je to u duhu naše tradicije.

U mnogim krajevima početkom Adventa (najčešće na sv. Barbaru) u dom bi se unosila grančica trešnje, šljive ili jabuke te bi se stavila u vodu i na toplo, kako bi do Badnjaka procvjetala i na taj način krasila kuću za Božić.

Zvijezda na božićnom boru

Na vrh bora stavljaju se različiti ukrasi, šiljci, zvijezde i anđeli. Zvijezda je daleko najpopularnija među njima. Zvijezda na vrhu bora simbolizira „betlehemsku zvijezdu” koja je vodila Mudrace do mjesta gdje se rodio Isus, pa zvijezda simbolizira samo rođenje Isusovo. Anđeo simbolizira betlehemske anđele koji su pjevali slaveći Isusovo rođenje.


Komentari

Odgovori

*