Tradicija ukrašavanja božićnog drvca

      Nema komentara na Tradicija ukrašavanja božićnog drvca

Oglas

Tradicija ukrašavanja božićnog drvca

Božićno drvce je jedna od najpoznatijih i najstarijih tradicija koja su usko povezana s Božićem.

Zimzeleno drvce se na Badnjak unosi u kuću i ukrašava raznim ukrasima i svjetiljkama.

Početke ovog običaja je vrlo teško točno odrediti, no, pretpostavlja se kako je riječ o Njemačkoj u 16. stoljeću. Legenda kaže kako je sam Martin Luther ukrasio božićno drvce svjećicama.

Poznato je da se okićena jela spominje u ljetopisu bremenskog ceha iz 1570. gdje se govori kako je jela bila ukrašena jabukama, orasima i papirnatim cvijećem te postavljena za djecu članova ceha koji su na Božić prikupljala slatkiše.

Iako, poznata je i priča o tome kako se božićno drvce zapravo smatra kršćaniziranom poganskom tradicijom ukrašavanja zimzelenog drveća u vrijeme zimskog solsticija (21.prosinac). Kršćani kažu kako zimzelena biljka tj. božićno drvce označava onoga koji uvijek ostaje, bez obzira na sve promjene – Krista.

Mnogi smatraju Rigu (glavni grad Latvije) domom prvog božićnog drvca jer je poznato kako je 1510. godine na glavnom gradskom trgu stajalo božićno drvce.

U Hrvatsku se ovaj običaj proširio tek 1850-ih godina, pod utjecajem Njemačke. No, i prije običaja kićenja božićnog drvca govorilo se o ukrašavanju domova na Badnjak cvijećem, raznim plodovima, zelenilom, ukrasima izrađenima od papira, lancima, raznim nitima i slatkišima.

Tradicionalno, božićna drvca se u dom unose i ukrašavaju 24. prosinca, a iznose 06.siječnja kada završavaju božićni blagdani. Međutim, obitelji koje imaju djecu već početkom adventa ukrašavaju božićno drvce, kako bi se djeca što duže veselila i uživala u božićnoj atmosferi.

U pravilu se drvce ukrašava zajedno s djecom.

Božićno drvce može biti umjetno ili prirodno, ovisno o preferencijama, a može se ukrašavati domaćim ukrasima ili onima koji su kupljeni u trgovini. Na vrh drvca vjernici će staviti zvijezdu, a ateisti šiljak.

Svjećice na boru označavaju radost i svjetlost koju Božić unosi u naš život i obitelji, pa ih nalazimo gotovo na svim dekoriranim drvcima.

Kako sve božićno drvce možete ukrasiti?

Zamjenske ideje za božićno drvce?

U domovima gdje je prostor premija, nije lako pomjeriti namještaj kako bi se napravilo prostora za drvce. Ali i ako imate dovoljno prostora, možda iz nekih razloga ga ne želite, recimo nemate vremena za ukrašavanje ili pospremanje drvca, ne volite iglice po podu ili nečega sličnog.

Ispod su ideje kako sve možete dekorirati dom kako biste dobili ugođaj božićnog drvceta iako ga nemate u domu.

-1- Umjesto pravog drvca na zid možete staviti dekoracijske naljepnice oblika drvca.

-2- Možete napraviti mini božićna drvca i staviti ih umjesto vazi s cvijećem na stol ili kao dekoraciju za obroke umjesto svijeća.

-3- Na etažer za kolače ili voće možete posložiti božićne ukrase i dobiti dojam drvca.

-4- Ukrase možete postaviti i u spavaću sobu iznad kreveta ukoliko u dnevnom boravku ne želite ili nemate dovoljno prostora.

-5- S vanjske strane prozora na grančicu možete postaviti ptičice i kreirati zimski ugođaj.

-6- Zvijezde koje vise sa stropa odlična su ideja za kreiranje božićnog ugođaja u malim prostorima.

-7- Ukrasna dekorativna vrpca, daje instant božićni ugođaj.

-8- Slično naljepnicama, božićne ukrase možete vješati na zid i dobiti improvizirano božićno drvce.

-9 – Ako ste student knjige vam mogu poslužiti kao prigodno drvce.

-10- Štapovi se mogu iskoristiti kao imitacija božićnog drvca.

-11- Ako stare novine smotate u stožasti oblik, povežete i posprejate metalik bojom dobit ćete sasvim neobično, a oku ugodno zamjensko božićno drvce.

-12- Stolnu lampu možete ukrasiti i pretvoriti u odlično božićno drvce.

Odgovori

*