Tradicija ukrašavanja božićnog drvca

Tradicija ukrašavanja božićnog drvca

Božićno drvce je jedna od najpoznatijih i najstarijih tradicija koja su usko povezana s Božićem.

Zimzeleno drvce se na Badnjak unosi u kuću i ukrašava raznim ukrasima i svjetiljkama.

Početke ovog običaja je vrlo teško točno odrediti, no, pretpostavlja se kako je riječ o Njemačkoj u 16. stoljeću. Legenda kaže kako je sam Martin Luther ukrasio božićno drvce svjećicama.

Poznato je da se okićena jela spominje u ljetopisu bremenskog ceha iz 1570. gdje se govori kako je jela bila ukrašena jabukama, orasima i papirnatim cvijećem te postavljena za djecu članova ceha koji su na Božić prikupljala slatkiše.

Iako, poznata je i priča o tome kako se božićno drvce zapravo smatra kršćaniziranom poganskom tradicijom ukrašavanja zimzelenog drveća u vrijeme zimskog solsticija (21.prosinac). Kršćani kažu kako zimzelena biljka tj. božićno drvce označava onoga koji uvijek ostaje, bez obzira na sve promjene – Krista.

Mnogi smatraju Rigu (glavni grad Latvije) domom prvog božićnog drvca jer je poznato kako je 1510. godine na glavnom gradskom trgu stajalo božićno drvce.

Tradicionalno, božićna drvca se u dom unose i ukrašavaju 24. prosinca, a iznose 06.siječnja kada završavaju božićni blagdani. Međutim, obitelji koje imaju djecu već početkom adventa ukrašavaju božićno drvce, kako bi se djeca što duže veselila i uživala u božićnoj atmosferi.

U pravilu se drvce ukrašava zajedno s djecom.

Božićno drvce može biti umjetno ili prirodno, ovisno o preferencijama, a može se ukrašavati domaćim ukrasima ili onima koji su kupljeni u trgovini. Na vrh drvca vjernici će staviti zvijezdu, a ateisti šiljak.

Svjećice na boru označavaju radost i svjetlost koju Božić unosi u naš život i obitelji, pa ih nalazimo gotovo na svim dekoriranim drvcima.

U Hrvatsku se ovaj običaj proširio tek 1850-ih godina, pod utjecajem Njemačke. No, i prije običaja kićenja božićnog drvca govorilo se o ukrašavanju domova na Badnjak cvijećem, raznim plodovima, zelenilom, ukrasima izrađenima od papira, lancima, raznim nitima i slatkišima.  Stoga nećete pogriješiti ni ako se umjesto bora odlučite za neka zamjenska rješenja i alternative božićnom boru.

 

Božićna dekoracija i trendovi dekoriranja za Božić 2020.

Kako imati najljepši Božić – Ideje za Božić 2020.

Savjeti za ukrašavanje božićnog bora

 

Ostavite komentar

*