29. ožujka 2024.

Baština & tradicija

Vrijednosti iz prošlosti, ono s čime živimo danas i ono što prenosimo budućim generacijama – COVERmagazin.com –

Medvednica – Sljeme

Medvednica – Sljeme

 

Rijetko koja europska metropola ima u neposrednoj blizini park prirode, kao što se desetak kilometara od Zagreba nalazi park prirode Medvednica. Trenutno se za Medvednicu – Sljeme najčešće čuje zbog održavanja “Snježne Kraljice” utrke FIS Svjetskog skijaškog kupa.

Poznato je da je na Medvednici bilo ljudskih naselja još u pretpovijesno doba, no, ime Medvednica prvi put se spominje 1142.godine u kraljevskoj darovnici Gradecu. Sva poznatija zbivanja u srednjem vijeku događala su se većinom u Medvedgradu i Susegradu, te u dvjema jezgrama današnjeg Zagreba Gradecu i Kaptolu.

Najviši vrh Medvednice je Sljeme (1035m).

Do podnožja Medvednice može se doći tramvajem i autobusom. A do vrha se možete penjati brojnim označenim planinarskim stazama. Usput možete vidjeti puno zanimljivosti kao npr.
• Kapelica Majke Božje Sljemenske
• Kapelica sv.Jakoba
• Horvatovih 500 stuba
• Kraljičin zdenac
• Kameni svatovi
• Zrcalo
Ipak, ako biste željeli dosta toga vidjeti, a niste baš tip za pješačenje i penjanje, iskoristite priliku da se prevezete žičarom koja od 1963. prevozi izletnike.
Sljeme je idealno mjesto za planinarenje, trekking, mountain biking, a u zimskim mjesecima skijanje, sanjkanje, snowboarding…

Na Sljemenu su do danas izgrađeni brojni planinarski i skijaški domovi, te gostionice, uređena izletišta i skloništa.

Sunca na Medvednici ima zimi znatno više nego u Zagrebu i Zagorju pa je tada posjećenost još veća. Snježni pokrivač traje prosječno godišnje 100 dana, a najdeblji je u veljači. Stoga, ako volite skijanje onda je to najbolje vrijeme da posjetite ovaj nacionalni park.

Skijaške staze na Sljemenu pokrivaju se i umjetnim snijegom tako da se ne morate brinuti hoće li pasti snijeg.