19. travnja 2024.

Baština & tradicija

Vrijednosti iz prošlosti, ono s čime živimo danas i ono što prenosimo budućim generacijama – COVERmagazin.com –

Artemidin hram u Efezu

Artemidin hram u Efezu

Artemis (Artemida) je bila božica lova i smrti, također poznata i kao zaštitnica prirode. Prema mitu, ona je bila kći Zeusa i njegove prve žene Lete, također, sestra blizanka Feba Apolona.

Štovali su je diljem cijele Male Azije te je hram koji je sagrađen njoj u čast bio svima u široj okolici na ponos. Postoji više mitova o njoj, no najpoznatiji je onaj da je rođena u Ortigiji, u Efezu (današnja Turska), te su joj zbog toga i podigli ovaj hram u drugoj polovici 6. stoljeća. Pisci tog vremena su govorili kako je ovo najljepša građevina na svijetu.

Budući da je Efez bio trusno područje, hram se gradio na obali rijeke Kaistre, na močvarnom području gdje je puno manja opasnost bila od potresa, no, zbog toga je gradnja trajala dosta duže (oko 120 godina) jer su prenosili mramor koji je bio sjeveroistočno od mjesta koje je određeno za svetište.

Izgrađen je u jonskom stilu, prepoznatljiv je po dvostrukom redu 127 bogato ukrašenih mramornih stupova koji su dosezali čak i do 20 m.

Statua Artemis bila je izgrađena od drveta vinove loze, a obložena zlatom i srebrom. Bila je visoka 2 metra.

Arhitektura je bila povjerena Herzifronu, no, on je u međuvremenu preminuo pa je gradnju nastavio njegov sin Metagen, koji također nije dočekao gotov hram. Peonije i Dimitrije su dovršili gradnju.

Ovo svetište su godinama posjećivali turisti, umjetnici, trgovci, ali i mnogi kraljevi koji su štovali ovu božicu, te su joj donosili blago.
21.srpnja 356.godine pr.Kr. Herostrat je spalio hram, uništavanjem jednoga od sedam svjetskih čuda svoje ime je želio učiniti besmrtnim. Vlasti su zabranile spominjanje njegovog imena, no, ipak je ostalo sačuvano i ušlo u povijest pa mu se želja i ostvarila.

Iste noći je rođen i Aleksandar Veliki pa legenda kaže da je Artemida bila previše zauzeta rođenjem djeteta da bi spriječila rušenje hrama stoga je on velikim financijskim sredstvima pomogao pri obnovi, hram se je obnovio, no, 262.godine pr.Kr. Goti su osvojili Efez i razorili hram kako bi ga mogli opljačkati. Ostaci su propali u močvarno tlo, ostao je samo jedan stup koji i dan danas stoji u močvari.