Egipatske piramide

Egipatske piramide

Sedmo čudo svijeta je još uvijek najtajanstvenija građevina koja je ikad sagrađena.

Smatra se najspektakularnijim dostignućem te civilizacije. Također, piramide su i jedino svjetsko čudo koje je ostalo očuvano te još uvijek dostupno turistima. Čini se da je poznata arapska poslovica istinita: “Vrijeme prkosi svemu, ali piramide prkose vremenu”.

Poznato je da ih je gradilo više od 100 000 ljudi, a služile su kao grobnice faraona. U to vrijeme smatrale su se granicom između živih i mrtvih.

Mrtva tijela faraona su se balzamirala, te zatim polagala u posebno urađenu piramidu u koju su spremali i zlato, namještaj, kipove… koji su im trebali poslužiti u zagrobnom životu.

Smatralo se da se nakon smrti ponovno sjedinjuju sa bogom sunca, ocem Raom.
Prve poznatije piramide sagrađene su čak 3000 godina prije Krista na Bliskom i Dalekom istoku. Svaka piramida imala je svoje ime, većinom je to bilo po imenu faraona koji ju je dao graditi, a ponekad imena koja su bila u vezi sa sjajem sunca.
Najveće i najpoznatije su one koje su gradili faraoni Keops, Kefren i Mikerin. Upravo ove piramide su sagrađene između 2575. i 2465. godine pr.Kr. Samo Keopsova visoka je čak 146,6 metara, a izgrađena je od oko 7 milijuna tona kamena. Zauzima površinu čak veću od 5 ha. Zbog svih ovih podataka nije ni čudno što je još poznata i pod imenom Velika piramida. Podaci o njenoj gradnji sačuvani su u Herodotovoj Povijesti. Za njenu izgradnju trebalo je 20 godina, izgrađena je od izglačanih kamenova koji su morali biti potpuno jednaki. Sama je piramida izgrađena poput stepeništa, stoga je najprije bio dovršen vrh piramide, a zatim ostale stube.

Keposov sin Kefren sagradio je nešto manju, od 143,5m, dok je Mikerinova piramida, treća najpoznatija u nizu Piramida kraljica visoka 65metara.

Sve su građene tako da ni jedna ne stvara sjenu drugoj. Za gradnju ovih piramida bili su potrebni brojni matematički proračuni te pomno astronomsko opažanje jer je svaka od stranica točno usklađena sa stranama svijeta.

Turisti mogu obići sve ove piramide, no, zasad, službeno imaju ulazak samo u Mikerinovu piramidu.

Sada u ovim piramidama nema ništa, jer su sve ove grobnice opljačkane zbog velike količine zlata koje je se ostavljalo uz faraona za njegov zagrobni život.

Ostavite komentar

*