16. travnja 2024.

Baština & tradicija

Vrijednosti iz prošlosti, ono s čime živimo danas i ono što prenosimo budućim generacijama – COVERmagazin.com –

Simboli Uskrsa – Koji su vjerski SIMBOLI USKRSA, a koji običajno tradicionalni

Uskrs treba proslaviti imajući u vidu osnovne simbole Uskrsa i ono što Uskrs u svojoj biti predstavlja.

Simboli Uskrsa

Vjerski simboli Uskrsa

Nasuprot uobičajenom mišljenju i popularnim komercijalnim simbolima, glavni vjerski simboli Uskrsa nisu zeko i jaja. Najvažniji vjerski simboli Uskrsa su zora, prazan grob, svjetlo i svijeća… a iz tih simbola proizlaze ostali kojima s obilježava Uskrs.

Simboli Uskrsa

Zora simbolizira buđenje i svitanje, svjetlo koje dolazi nakon tame i noći. Simbolizira uskrsno jutro.

Simboli Uskrsa

Prazan grob najočigledniji je simbol Uskrsa, jer označava samu bit Uskrsa, vjeru u uskrsnuće i život vječni. Prazan grob se u nekim kulturama simbolično predstavlja jajima.

Simboli Uskrsa

Svijeća kao simbol Uskrsa predstavlja svjetlo, vjeru i nadu, sve ono što simbolizira Uskrs. Svijeća svojim svjetlom rasvjetljuje tamu. Uskrsni je simbol jer simbolizira Isusa, vječno svjetlo koje kršćanima pokazuje put.

Uskrs treba proslaviti imajući u vidu osnovne simbole Uskrsa i ono što Uskrs u svojoj biti predstavlja.

Osim ovih osnovnih simbola Uskrsa, često viđamo i druge simbole, ali svi oni proizlaze iz osnovnih vjerskih simbola.  Ali zapravo je simbol Uskrsa sve ono što predstavlja novi život, rađanje, pobjedu dobra nad zlim i svjetlost.

Simbol Uskrsa sve ono što predstavlja novi život, rađanje, pobjedu dobra nad zlim i svjetlost.

Proljeće, buđenje, bijela boja, svjetlost, novi život, čistoća, pobjeda, toplina, oganj, nebo, jutro, sloboda, smijeh i radost simboli su koje treba uključiti u proslavu Uskrsa. Ovo je ono što se smatra vjerskim simbolima Uskrsa.

Simboli Uskrsa – bijela boja

Simboli Uskrsa – Proljeće
Simboli Uskrsa – buđenje
Simboli Uskrsa – svjetlost
Simboli Uskrsa – novi život
Simboli Uskrsa – čistoća
Simboli Uskrsa – pobjeda
Simboli Uskrsa – toplina
Simboli Uskrsa – radost
Simboli Uskrsa – oganj
Simboli Uskrsa – nebo
Simboli Uskrsa – jutro
Simboli Uskrsa – sloboda
Simboli Uskrsa – smijeh

Običajno tradicionalni simboli Uskrsa

Jaja

Jaja su simbol plodnosti općenito, ali jedan od najpoznatijih uskrsnih simbola su zbog svoje simbolike ponovnog rađanja. Uskrs je ponovno rođenje, a jaja su ono što to simbolizira. Također, jaja a se moraju „otvoriti” da bi se rodio novi život. Isusov grob se također otvorio da bi izašao uskrsli Isusu. Zbog toga osim ponovnog rođenja, jaja simboliziraju i Isusov grob.

Bagremi ili okićene grančice (ovršci) proljetnim cvijećem

Prvi pupoljci voćaka obično se javljaju oko Uskrsa kao i prvo proljetno cvijeće. Proljetno cvijeće i pupoljci simbolizira novi život, ali i čistoću. Ljiljani, narcis, tulipani, ljubičice kao i drugo cvijeće prepoznatljivi su simboli su Uskrsa. Njihovo cvjetanje u proljeće simbol je Isusova ustajanja od mrtvih. Sam ljiljan simbol je i čistoće Blažene Djevice Marije.

Pilići

Pilići su uobičajen simbol Uskrsa, te su popularna uskrsna ilustracija. Budući da se maleni pilići rađaju iz jaja, simboliziraju novi život i plodnost

Uskršnji zeko

Uskrs je proljetni blagdan koji slavi novi život, a proljetnu plodnost najbolje predstavljaju zečići. Ipak, uskršnji zeko koji posjećuje djecu na Uskrs ujutro i dariva dobru djecu je njemačka tradicija koja se proširila širom svijeta. Tradicija nema vjerski kontekst, ali uveseljava djecu pa su je mnogi prihvatili.

Janje

Janje zapravo simbolizira Isusa, ali ima svoje korijene i u židovskoj Pashi kada su se krvi žrtvenog janjca označavali domovi. Janje je u isto vrijeme i simbol čovjeka, jer je Isus kroz Bibliju predstavljen kao Dobri pastir koji pazi na svoje ovce.

Šunka

Svinje su u mnogim kulturama simbol prosperiteta i bogatstva, a privjesci s likovima malih praščića nose se kao amajlije za sreću. Zbog toga su šunka ili druga jela koja se spravljaju od svinjetine popularna tradicija za uskrsni ručak.

Uskrsni slatki kruh

Kod nas su popularne pince ili sirnice, a njihova simbolika proizlazi iz naziva za Isusa „kruh života”, te takvi kruhovi kada se jedu za Uskrs imaju posebno značenje za vjernike.

Beskvasni kruh (pogača)

Beskvasni kruh ili lokalno nazvan pogača jede se u znak sjećanja na Isusovu žrtvu, te nas podsjeća na posljednju Isusovu večeru.

Opširnije – Uskrs

Uskrs 2023.