26. travnja 2024.

Baština & tradicija

Vrijednosti iz prošlosti, ono s čime živimo danas i ono što prenosimo budućim generacijama – COVERmagazin.com –

Molitva sv. Valentinu za pronalazak ljubavi i partnera

Molitva sv. Valentinu za pronalazak ljubavi i partnera

Molitva sv. Valentinu za pronalazak ljubavi i partnera

Sveti Valentin poznat je kao zaštitnik zaljubljenih, ali je manje poznato kako se njemu možete moliti i za pronalazak  ljubavi i partnera. Katolička crkva Engleske i Walesa objavila je prije nekoliko godina novu molitvu sv. Valentinu koju trebaju moliti oni koji žele pronaći partnera.

Biskup Revd Mark O’Toole rekao je kako za mnoge single osobe koji nemaju partnera Valentinovo zna biti vrlo osamljen dan, pa ova nova molitva ih treba podsjetiti da Bog za sve ljude ima plan. Iako je molitva namijenjena za pronalazak partnera, biskup podsjeća kako svaka molitva bude uslišena, iako možda na načine na koje ne očekujete, ali u svakom slučaju pomaže pripremiti se i onima bez partnera za Dan sv. Valentina.

Molitva sv. Valentinu za pronalazak ljubavi i partnera:

Oče pun ljubavi,
Znaš da je najdublja želja mog srca
upoznati nekoga s kime mogu podijeliti svoj život.
Uzdam se u tvoj plan ljubavi prema meni i molim da uskoro sretnem osobu koju si mi namijenio.
Snagom Duha Svetoga,
otvori moje srce i um tako da prepoznam svoju srodnu dušu.
Ukloni sve prepreke koje mogu biti na putu ovom sretnom susretu,
Tako da bih mogao pronaći novi osjećaj cjelovitosti, radosti i mira.
Daj i meni milost da znam i prihvatim ako imaš drugi plan za moj život.
Predajem svoju prošlost, sadašnjost i budućnost u nježno srce tvoga Sina, Isusa,
Uvjeren da će moja molitva biti uslišana AMEN.

Presveto Srce Isusovo, polažem sve svoje povjerenje u tebe.
Sveti Valentine, moli za mene.

Kad je Valentinovo 2024. – Prisjetimo se (covermagazin.com)

U Hrvatskoj postoji crkva i Župa sv. Valentina mučenika, koji se u puku časti kao prvi proljetni svetac i nebeski zaštitnik zaljubljenih. Baranjska župa Batina, ustanovljena 1780., časti kao svog župnog nebeskog zaštitnika. Na svečev blagdan 14. veljače, koji se u župi slavi kao blagdan održavaju se mise, pa ako ste u blizini možete i otići na misu.

U Zagrebačkoj županiji, u Jastrebarskom, sveti Valentin se naročito časti u jaskanskoj franjevačkoj crkvi, gdje je 1907. na južnom zidu lađe, između propovjedaonice i kora, postavljen oltar svetog Valentina, djelo slovenskog kipara i rezbara Alojza Zorattija (1874-1960) iz Maribora. Oltar je 14. veljače 1907, blagoslovio jaskanski župnik Stjepan pl. Niemčić.

Sveti Rafael

Ukoliko vaše molitve svetom Valentinu za pronalazak ljubavi nisu do sada uslišane, možda se objašnjenje krije u ranijoj poruci Britanske katoličke crkve koja je savjetovala ljudima koji traže pomoć svetaca u potrazi za ljubavi da se obrate svetom Rafaelu, sugerirajući kako je sveti Valentin zaštitnik onih koji su već pronašli ljubav, zaštitnik braka i bračne ljubavi, a da je sveti Rafael zaštitnik sretnih susreta. Tako oni koji traže pomoć svetaca za pronalazak ljubavi trebaju se moliti svetom Rafaelu, savjetuju iz Britanske katoličke crkve.

29. rujna crkva slavi blagdan trojice Arkanđela, sv. Mihaela, sv. Gabriela i sv. Rafaela. U narodu je rašireno njihov štovanje, pa ako ste sami umjesto Valentinova, ili uz Valentinovo možete početi štovati dodatno i ovaj spomendan trojice arkanđela.

Molitva svetom Rafaelu za pronalazak ljubavi

Sveti Rafaele, zaštitniče onih koji traže bračnog partnera, pomozi mi u ovoj najvišoj odluci mog života. Pronađi mi kao pomoćnicu u životu osobu čiji bi karakter mogao odražavati neke od osobina Isusa i Marije. Neka on (ona) bude uspravan, odan, čist, iskren i plemenit, kako bismo zajedničkim naporima i čednom i nesebičnom ljubavlju oboje nastojali usavršiti sebe dušom i tijelom, kao i djecu koju Bog može povjeriti na našu brigu.

Uputi me na osobu s kojom mogu najbolje surađivati u vršenju Božje Svete Volje, s kojom mogu živjeti u miru, ljubavi i slozi u ovom životu, a postići vječnu radost u sljedećem. Amen.