29. ožujka 2024.

Baština & tradicija

Vrijednosti iz prošlosti, ono s čime živimo danas i ono što prenosimo budućim generacijama – COVERmagazin.com –

10 popularnih dijeta kroz povijest – kako se mršavjelo nekad

10 popularnih dijeta kroz povijest - kako se mršavjelo nekad

10 popularnih dijeta kroz povijest – kako se mršavjelo nekad

Ispod je navedeno 10 globalno popularnih dijeta koje su aktualne i danas, s godinama njihovog nastanka.

  • 1820. god. Lord Byron je popularizirao  dijetu s jabučnim octom i vodom, koja se provodi tako da se prije glavnih obroka popije čajna žlica jabučnog octa s čašom vode.

Ovo je jedna od popularnijih dijeta i danas. Temelji se na tome da se u određenom razdoblju dana pije jabučni ocat u nekim kombinacijama, te se na taj način organizam potiče na sagorijevanje što više masnoća. Smatra se kako je ova dijeta posebno dobra za postizanje ravnog trbuha.

  • 1930. god. rođena je grejpfrut dijeta – popularan dijetni plan za mršavljenje u kojem se jeo grejpfrut uz svaki obrok.

Ova dijeta počiva na određenim pretpostavkama kako grejp sadrži određene enzime koji ako se jedu prije obroka pomažu sagorijevanje masnoća. Postoji nekoliko varijacija ove dijete, ali tvrdi se kako se može uz nju izgubiti i do 5 kg u 10 dana. Osnova ove dijete je da se pojede po pola grejpa ili popije sok od pola cijeđenog grejpa prije svakog obroka, a da ostatak dana jede umjereno. Naravno, ako želite smršavjeli više trebate jako smanjiti unos hrane. Grejpfrut ne može zamijeniti dijetu, nego samo potpomaže da se gubitak kilograma ubrza.

  • 1950. god. pojavila se dijeta s juhom od kupusa za koju se tvrdilo da pomaže smršavjeti 5 do 7 kg u sedam dana ako se plan prehrane temelji na juhi od kupusa.

Uz mršavljenje dijeta od kupusa bi trebala donijeti i neke druge prednosti, pomoći detoksikaciji i rekuperirati tijelo jer je puna vrijednih nutrijenata.

  • 1975. god. nastala je dijeta “slatkišima”, dijetni plan koji se temelji na ugljikohidratima.
  • 1978. god. počelo se naveliko pisati o medicinskoj dijeti kroz koju se zbog niske razine unosa kalorija vrlo brzo mršavi.

Medicinska dijeta je do današnjih dana ostala jedna od najpopularnijih dijeta jer su se mnogi uvjerili u njenu učinkovitost. Ova dijeta ima u nazivu riječ “medicinska” ali nikako nije namijenjena tretiranju određenih medicinskih problema, nego općoj populaciji koja želi u kraćem roku izgubiti određeni dio kilograma.

  • 1982. god. Jane Fonda objavljuje svoj prvi video za vježbanje i od tada se o mršavljenju priča uvijek u kompletu dijeta i tjelovježba.
  • 1992. god. Robert C. Atkins objavljuje knjigu u kojoj piše o Atkinsovoj dijeti i mršavljenju, dijetnom planu prehrane koji se temelji na unosu mnogo proteina i malo ugljikohidrata.

Atkinsovoj dijeta, ostala je popularna do današnjih dana, a u međuvremenu su se pojavile mnogobrojne inačice koje su se temeljile na određenoj sličnosti s Atkinsovom dijetom, ali s drugačijim ili točno definiranim omjerima ugljikohidrata, masnoća i proteina.

  • 1994. god. započinje era brojanja kalorija, kad u najvećim svjetskim državama postaje obveza deklaracija na namirnicama s oznakama nutritivne vrijednosti.

Mnogobrojna istraživanja kasnije pokazala su da je teorija brojanja kalorija zapravo najtočnije. Ako jedete manje mršavjet ćete, bez obzira iz kojeg izvora te kalorije dolazile, a ako jedete više debljat ćete se, također bez obzira iz kojeg izvora te kalorije dolazila.

  • 2000. god. Gwyneth Paltrow popularizira Makrobiotički plan prehrane i dijete koje se temelje na cjelovitim žitaricama i povrću. Radi se o tome da se promovira što manja konzumacija prerađene hrane, a povećava omjer sirove i neprerađene hrane.
  • 2003. god. liječnik Arthur Agatston objavljuje knjigu The South Beach Diet, a South Beach dijeta postaje najpopularnija u Americi.

Do današnjih dana, ovakav tip prehrane smatra se najoptimalnijim načinom mršavljenja, te se u pravilu kada se govori o zdravoj prehrani preporučuju namirnice i omjer konzumacije kao u South beach dijeti.

Generalni zaključak koja je dijeta najbolja je nemoguće donijeti, te iz tog razloga i postoji toliko mnogo različitih dijeta, jer ono što odgovara jednoj osobi, ne odgovara u potpunosti i drugoj osobi, stoga je s dijetama potrebno eksperimentirati sve dok ne pronađete dijetu koja će vam odgovarati, koja će vam pomoći smršavjeti, očuvati željenu težinu, a da se dok ste na dijeti osjećate dobro zadovoljno i imate potrebnu razinu energije.

Vezano: