Suze sv. Lovre 2024. – Kada ćete vidjeti najsjajniju meteorsku kišu ovog ljeta?

Suze sv. Lovre 2024. – Kada ćete vidjeti najsjajniju meteorsku kišu ovog ljeta?

Perzeidi – Suze svetog Lovre, kiša meteora, meteorski pljusak, ljetne zvijezde padalice… Sve su ovo nazivi za Perzeide, meteore koji se doimaju kao da padaju s neba tijekom sredine ljeta svake godine. Oni se pojavljuju svake godine redovito između 17. srpnja i 24 kolovoza. Vrhunac imaju sredinom kolovoza, kada ih nazivamo Suze sv. Lovre.

Kada očekujemo suze sv. Lovre 2024.

U svome najsjajnijem svjetlu Perzeidi će se pojaviti u noći s 12. na 13. kolovoza 2024, a bit će mnogobrojni u noćima 11, 12, i 13 kolovoza. Meteorsku kišu najbolje je promatrati u rano jutro, netom prije svitanja.

Kako promatrati meteorsku kišu

Sve što trebate je pronaći otvoreno nebo, bez svjetlosnog zagađenja. Očekujte puno meteora koji će proći nebom, ostavljajući dojam zvijezda padalica. U jednom trenutku će se pojaviti, a zatim proći dijelom neba, te će se doimati kao da „zvijezda pada s neba”. Ukoliko neki meteor prođe zemljinu atmosferu i slučajno završi na zemljinoj površini naziva se meteorit.

Koliko meteora možete vidjeti tijekom meteorske kiše u kolovozu

Ukoliko bude vedra noć, a nebo tamno, bez puno Mjesečeve svjetlosti, kao što se očekuje ove godine možete vidjeti i do 100 meteora tijekom sat vremena. Ali nemojte očekivati kako ćete bilo kada da pogledate u nebo vidjeti meteore. Meteorska kiše dolazi u naletima, zbog čega se nerijetko naziva i meteorski pljusak, pa uzmite bar sat vremena minimalnih za promatranje meteorske kiše. U nekoliko minuta možda ćete vidjeti 100 meteora. Meteore ćete možda moći vidjeti 10 minuta, a zatim nećete sljedećih 50 minuta. Također, uzmite u obzir da vašim očima treba bar 20 minuta da se priviknu na tamnu noć, pa u prvih 20 tak minuta doživljaj neće biti potpun.

20204. godina je dobra za promatranje meteora, jer Mjesec ne obasjava nebo svim svojim sjajem. Na primjer 2022., koja nije bila savršena za promatranje Perzeida, Pun mjesec se podudarao sa Suzama sv. Lovre, pa je zbog veće svjetlosti bilo teže uočiti “zvijezde padalice”. Pun mjesec ne pogoduje promatranju Perzeida pa je vidljivost meteora ukoliko se meteorska kiša poklopi s Punim mjesecom manja. Zbog toga, ponekad ovisno o lunarnoj fazi ali i meteorološkoj prognozi s promatranjem možete započeti već početkom kolovoza, ovisno kada je nebo tamnije, a broj meteora će se postupno povećavati. Meteorska kiša očekuje se u noći 12. na 13. kolovoz. Promatranje možete nastaviti sve do kraja kolovoza, a broj meteora će se postupno smanjivati.

Ako je mjesečina jaka smjestite se u mjesečevu sjenu za promatranje Suza sv. Lovre

U nekim godinama Mjesečeva svjetlost će biti bitan faktor promatranja Perzeida, ali ako ne želite započeti promatrati Perzeide krajem srpnja ili ostaviti tu aktivnost za kraj kolovoza, smjestite se iza nekog visokog i čvrstog objekta, gdje ćete biti u sjeni od Mjeseca. Tako ćete vidjeti više Meteora.

Zašto Perzide zovemo Suze sv. Lovre

Naziv suze svetog Lovre nastao je jer se često meteorska kiša poklapa s blagdanom sv. Lovre, koji se proslavlja na dan njegove smrti 10. kolovoza. Zvijezde padalice opisane su i u pjesmi koje se spominju kao suze ovog sveca, te otuda naziv Suze sv. Lovre.

Vrijedi li zaželjeti želju kada vidite „zvijezdu padalicu” (meteor)

Meteori s oduvijek nazivaju zvijezdama padalicama iako nemaju veze s pravim zvijezdama, ali da li radi praznovjerja ili psihološkog „zakona privlačnosti” koji počiva na pretpostavci da što želite to i dobijete, nisu rijetka svjedočanstva da su se ljudima ispunile želje kada bi zaželjeli nešto u trenutku kada bi vidjeli „zvijezdu padalicu”. Mnoga osobna iskustva govore u prilog teoriji da vrijedi zaželjeti nešto u trenutku dok se meteor doima na nebu u kao zvijezda koja pada.

Kako zaželjeti želju

Želju morate osmisliti brzo i prije nego meteor iščezne. Trebate zatvoriti oči, a vaša želja treba biti nešto što zaista jako želite i vjerujete da se može ostvariti. Također, vaša želja mora ostati tajna, bar dok se ne ispuni.

Vezano:


Komentari

Odgovori

*