Suze sv. Lovre 2021. – Kada ćete vidjeti najsjajniju meteorsku kišu ovog ljeta?

Suze sv. Lovre 2021. – Kada ćete vidjeti najsjajniju meteorsku kišu ovog ljeta?

Perzeidi – Suze svetog Lovre, kiša meteora, meteorski pljusak, ljetne zvijezde padalice… Sve su ovo nazivi za Perzeide, meteore koji se doimaju kao da padaju s neba tijekom sredine ljeta svake godine. Oni se pojavljuju svake godine redovito između 17. srpnja i 24 kolovoza. Vrhunac imaju sredinom kolovoza, kada ih nazivamo Suze sv. Lovre.

Kada očekujemo suze sv. Lovre 2021.

U svome najsjajnijem svjetlu Perzeidi će se pojaviti u noći s 12. na 13. kolovoza 2021, a bit će mnogobrojni u noćima 11, 12, i 13 kolovoza. Meteorsku kišu najbolje je promatrati u rano jutro, netom prije svitanja. Dobra stvar ove godine je to što je meteorska kiša između Mladog mjeseca i Prve četvrti, što znači da neće biti jake mjesečeve svjetlosti koja bi sprječavala vidljivost meteorske kiše, kod nas popularno nazvane Suze sv. Lovre.

Kako promatrati meteorsku kišu

Sve što trebate je pronaći otvoreno nebo, bez svjetlosnog zagađenja. Očekujte puno meteora koji će proći nebom, ostavljajući dojam zvijezda padalica. U jednom trenutku će se pojaviti, a zatim proći dijelom neba, te će se doimati kao da „zvijezda pada s neba”. Ukoliko neki meteor prođe zemljinu atmosferu i slučajno završi na zemljinoj površini naziva se meteorit.

Koliko meteora možete vidjeti tijekom meteorske kiše u kolovozu

Ukoliko bude vedra noć, a nebo tamno, bez Mjesečeve svjetlosti, kao što se očekuje ove godine možete vidjeti i do 100 meteora tijekom sat vremena. Ali nemojte očekivati kako ćete bilo kada da pogledate u nebo vidjeti meteore. Meteorska kiše dolazi u naletima, zbog čega se nerijetko naziva i meteorski pljusak, pa uzmite bar sat vremena minimalnih za promatranje meteorske kiše. U nekoliko minuta možda ćete vidjeti 100 meteora. Meteore ćete možda moći vidjeti 10 minuta, a zatim nećete sljedećih 50 minuta. Također, uzmite u obzir da vašim očima treba bar 20 minuta da se priviknu na tamnu noć, pa u prvih 20 tak minuta doživljaj neće biti potpun.

2021. godina je odlična za promatranje Suza sv. Lovre, odnosno Perzeida. Mjesečeva mijena pogoduje promatranju meteora pa će nebo biti tamno. S promatranjem možete započeti već početkom kolovoza, a njihov broj će se postupno povećavati, a meteorska kiša očekuje se u noći 12 na 13 kolovoz. promatranje možete nastaviti sve do kraja kolovoza, a broj meteora će se postupno smanjivati.

Ako je mjesečina jaka smjestite se u mjesečevu sjenu za promatranje Suza sv. Lovre

U ovoj godini Mjesečeva svjetlost neće biti bitan faktor promatranja Perzeida, ali ako želite započeti promatrati Perzeide krajem srpnja ili ste zakasnili na meteorsku kišu i želite ih promatrati krajem kolovoza smjestite se iza nekog visokog i čvrstog objekta, gdje ćete biti u sjeni od Mjeseca. Tako ćete vidjeti više Meteora.

Zašto Perzide zovemo Suze sv. Lovre

Naziv suze svetog Lovre nastao je jer se često meteorska kiša poklapa s blagdanom sv. Lovre, koji se proslavlja na dan njegove smrti 10. kolovoza. Zvijezde padalice opisane su i u pjesmi koje se spominju kao suze ovog sveca, te otuda naziv Suze sv. Lovre.

Vrijedi li zaželjeti želju kada vidite „zvijezdu padalicu” (meteor)

Meteori s oduvijek nazivaju zvijezdama padalicama iako nemaju veze s pravim zvijezdama, ali da li radi praznovjerja ili psihološkog „zakona privlačnosti” koji počiva na pretpostavci da što želite to i dobijete, nisu rijetka svjedočanstva da su se ljudima ispunile želje kada bi zaželjeli nešto u trenutku kada bi vidjeli „zvijezdu padalicu”. Mnoga osobna iskustva govore u prilog teoriji da vrijedi zaželjeti nešto u trenutku dok se meteor doima na nebu u kao zvijezda koja pada.

Kako zaželjeti želju

Želju morate osmisliti brzo i prije nego meteor iščezne. Trebate zatvoriti oči, a vaša želja treba biti nešto što zaista jako želite i vjerujete da se može ostvariti. Također, vaša želja mora ostati tajna, bar dok se ne ispuni.

Vezano:

Ostavite komentar

*