Znate li kako se računa datum Uskrsa

Znate li kako se računa datum Uskrsa

Računanje datuma Uskrsa s jedne strane komplicirano je pitanje koje je istovremeno povezano s Pashom, zatim s usklađivanjem solarne i lunarne godine, proljetnom ekvinociju, te Mjesečevim mijenama, ali s druge strane počiva na sasvim jednostavnom pravilu koje je definirano još 325. godine.

Kako se određuje datum Uskrsa

Prema pravilima Katoličke crkve, datum Uskrsa određuje se kao prva nedjelja koja pada nakon 14. dana mladog mjeseca počevši s 21. ožujkom. Ovako određen datum može biti u rasponu između 21. ožujka i 25. travnja, pa je zato Uskrs pomični blagdan, ali u okviru prvih mjesec dana proljeća.

Zbog čega se Uskrs salvi u proljeće

Prema Bibliji, Isusova muka, raspeće i uskrsnuće poklapa se sa židovskim blagdanom Pashe, koja se slavi na prvi Puni mjesec nakon proljetnog ekvinocija.

Gledano povijesno, Isus je uskrsnuo prvu nedjelju nakon židovskog praznika Pashe. Međutim, kršćani nisu htjeli biti ovisni o židovskom blagdanu, pa su determinirali datum Uskrsa na drugi način.

To je dovelo do toga da se odredi neko službeno pravilo od strane Katoličke crkve. To je napravljano 325 godine, kada je utvrđen propis da se Uskrs slavi kao prva nedjelja koja pada nakon 14. dana mladog mjeseca počevši s 21. ožujkom. Pojednostavljeno to znači da Uskrs pada na prvu nedjelju nakon prvog Punog mjeseca koji se pojavi nakon proljetnog ekvinocija. Od tada pa sve do danas datum Uskrsa ovisi o položaju Mjeseca i proljetnom Ekvinociju. Za one kršćane koji Uskrs slave prema julijanskom kalendaru (Pravoslavna crkva) vrijedi još i pravilo da Uskrs mora biti nakon Pashe, pa se zbog toga ponekad katolički i pravoslavni Uskrs poklapaju, odnosno slave na isti dan. Sljedeći put kada će doći do preklapanja se očekuje na proljeće 2025. godina (20.travnja)

U međuvremenu su u Crkvi predlagane brojne reforme računanja datuma Uskrsa, ali za sada ni jedna nije prihvaćena, te se datum Uskrsa i dalje određuje na gore navedeni datum.

Kada se Uskrs može proslaviti najranije, a kada najkasnije

Datum Uskrsa se proslavlja između 21. ožujka, a najkasnije 25 travnja.

Najraniji Uskrsi

Uskrsi koji će se proslaviti najranije u kalendarskoj godini:

Sljedeći Uskrs koji će se slaviti 22. ožujka je Uskrs 2285. a zatim Uskrs 2353.

Sljedeći Uskrs koji će se slaviti 23. ožujka je 2160. a zatim Uskrs 2228. godine.

Kasni Uskrsi

Uskrsi koji će se proslaviti najkasnije u godini:

Sljedeći Uskrs koji će se slaviti 25. travnja je Uskrs 2038. godine, a zatim se neće slaviti na ovaj datum sve do iza 25. stoljeća.

Sljedeći Uskrs koji će se slaviti 24. travnja je Uskrs 2095. godine, a zatim Uskrs 2163. i Uskrs 2231.

Definicije računanja Uskrsa

Često ćete pročitati kako se Uskrs kalkulira kao prva nedjelja iza Punog mjeseca nakon proljetnog ekvinocija (prvog dana proljeća), pa tako i u dijelu teksta iznad. Ova definicija je jednostavnija i ljudima lakše pamtljiva (od pravila navedenog iznad kako se datum Uskrsa računa kao prva nedjelja koja pada nakon 14. dana mladog mjeseca počevši s 21. ožujkom) pa se zbog svojeg jednostavnijeg razumijevanja često koristi. Ipak, ova definicija je pomalo zavaravajuća, iako točna, jer sugerira kako se datum Uskrsa računa prema nekim astronomskim kalkulacijama i proljetnim ekvinocijem, što nije u potpunosti točno, zbog toga bez obzira što je teže pamtljiva ipak treba koristiti izvornu definiciju koja je postavljena 325. na Prvom nicejskom saboru, koji je sazvao rimski car Konstantin I. Veliki kako bi razriješio pitanje neslaganja, poglavito u aleksandrijskoj Crkvi.

Prema tom pojednostavljenom objašnjenju Uskrs se slavi na prvu nedjelju koja dolazi nakon punog mjeseca koji dolazi nakon prvog dana proljeća, odnosno koji dolazi nakon proljetne ravnodnevnice – pojava kada Zemljina os nije nagnuta ni od ni prema Suncu, a središte Sunca se u tom trenutku nalazi u ravnini Zemljinog ekvatora.

Pravi odgovor na pitanje kako se računa datum Uskrsa nije se mijenjao od 325. godine i definira Uskrs kao prvu nedjelju koja pada nakon 14. dana mladog mjeseca počevši s 21. ožujkom

Vezano – Uskrs

Uskrs 2024.


Komentari

Odgovori

*