24. travnja 2024.

Baština & tradicija

Vrijednosti iz prošlosti, ono s čime živimo danas i ono što prenosimo budućim generacijama – COVERmagazin.com –

Učite strane jezike – Europski dan jezika

26. rujna obilježava se europski dan jezika, svake godine....

Učite strane jezike – Europski dan jezika

26. rujna obilježava se europski dan jezika, svake godine, još od 2001. kada je pokrenuta inicijativa obilježavanja ovakvog dana.

Na ovaj dan stanovnici Europe podsjećaju se kolika je važnost znanja stranih jezika, te ih se ohrabruje da uče strane jezike u vrtiću, školi i u odrasloj dobi, neovisno o godinama. Znanje stranih jezika omogućava svakoj osobi da izađe iz uskih okvira razmišljanja svog najužeg okruženja, te povećava međukulturalno razumijevanje.

Budući da je Europa toliko bogata raznolikošću jezicima, prava je šteta zaustaviti se na materinskom jeziku te ne pokušati razumjeti najbliže susjede i sustanovnike Europe.

Na ovaj dan u mnogim gradovima širom Europe organiziraju se besplatni tečajevi, radionice i konferencije na temu učenja stranih jezika.

Ukoliko trenutno niste pri novcima i ne možete si priuštiti kvalitetan tečaj stranog jezika postoje Internet resursi koji vam mogu pomoći da naučite bar osnove. Izdvajamo neke:

http://www.goethe-verlag.com/book2/HR/ – Stranica na kojoj možete naučiti osnove raznih svjetskih jezika, slušajući fraze. Uz svaki jezik možete besplatno downloadati mp3 sa 100 fraza svakog jezika s hrvatskim prijevodom, te tako učiti jezik usput, slušajući ga na mobitelu ili MP3 playeru.

http://www.dw.de/u%C4%8Denje-njema%C4%8Dkog/te%C4%8Dajevi-njema%C4%8Dkog/s-3811 – DW interaktivni tečaj njemačkoj jezika za hrvatske govornike. Vrlo zabavan i opširan interaktivni tečaj.

http://www.bbc.co.uk/languages/ – BBC-jeva stranica na kojoj možete naučiti osnove većine europskih i ostalih jezika ukoliko poznajete engleski jezik.

Opći ciljevi Europskog dana jezika su:

–   Upozoriti javnost na važnost učenja jezika i raznolikost raspona naučenih jezika kako bi se povećala višejezičnost i međukulturalno razumijevanje;

–     Promicati bogatu jezičnu i kulturnu raznolikost Europe, koje treba njegovati i sačuvati;

–     Poticati cjeloživotno učenja jezika u školi i izvan nje, bilo u svrhe školovanja, za profesionalne potrebe, za potrebe mobilnosti ili užitka i razmjene.

Ukoliko se ne možete opredijeliti koji strani jezik učiti, u tome vam može pomoći ovaj članak:

Kako najlakše učiti strane jezike

Kako najbrže NAUČITI NJEMAČKI JEZIK KOD KUĆE – što znanost kaže