Sveti Martin

Sveti Martin

Sveti Martin je rođen 316. godine, kao sin rimskog vojnog časnika u panonskoj Sabariji, u današnjem Zombathelyu u Mađarskoj.  Kada mu se rodio sin nazvao ga je Martin (umanjenica od Marsa, rimskog boga rata) kako bi odao počast vlastitom vojničkom zvanju, ali i kako bi naznačio djetetovu budućnost. No, Martina je ipak čekala drukčija misija, stoga je već nakon dvije godine službe u vojsci zatražio da ga otpuste iz vojske kako ne bi morao sudjelovati u vojnim operacijama te se posvetio širenju kršćanstva.

Martin je posebno poznat jer je kao biskup uveo velike novosti. Do tada, većina biskupa je boravila i djelovala po gradovima i većim mjestima, dok je Martin svoju brigu posvetio selu i seljacima te se brinuo o onima za koje se malo tko drugi brinuo.

Martina su posebno voljeli siromašni i odbačeni ljudi, kojima je uvijek ostao blizak zbog svog nesebičnog života. Upravo zbog takvog ponašanja doživio je i mnoga poniženja i vrijeđanja od strane bogatih, no, on je bio uporan u svojim nastojanjima

Umro je 8. studenoga 397. godine tijekom posjete jednom selu.  Pokojnikovo tijelo tri dana kasnije ispratio je bezbrojan puk, nebrojeni seljaci i te dvije tisuće redovnika i redovnica.

Blagdan Sv. Martina je 11. studenoga, tri dana nakon njegove smrti, tj. na dan njegovog pokopa. Na taj dan pije se mlado vino. U Italiji čak i danas živi poslovica: “II nuovo vino si beve a San Martino! – “Mlado vino pije se na Svetog Martina!”, te je tako nastao dobro poznati običaj da se u nekim vinorodnim krajevima za dan Sv. Martina “krsti” mlado vino.

Vrlo brzo nakon smrti omiljenog biskupa Martina su mnogi uzeli za zaštitnika: putnici, gostioničari, vojnici, vitezovi, hotelijeri, a posebno vinogradari i svi oni koji se brinu oko berbe i proizvodnje vinske kapljice.

Više o proslavi dana Sv. Martina ( Martinje)

Martinje – slavlje uz dobro vino – 200 najboljih hrvatskih vina

Ostavite komentar

*