Sveti Martin – tko je bio sv. Martin i kako se proslavlja MARTINJE

Sveti Martin – tko je bio sv. Martin i kako se proslavlja MARTINJE

Sveti Martin je rođen 316. godine, kao sin rimskog vojnog časnika u panonskoj Sabariji, u današnjem Zombathelyu u Mađarskoj.  Kada mu se rodio sin nazvao ga je Martin (umanjenica od Marsa, rimskog boga rata) kako bi odao počast vlastitom vojničkom zvanju, ali i kako bi naznačio djetetovu budućnost. No, Martina je ipak čekala drukčija misija, stoga je već nakon dvije godine službe u vojsci zatražio da ga otpuste iz vojske kako ne bi morao sudjelovati u vojnim operacijama te se posvetio širenju kršćanstva.

Sv. Martin je posebno poznat jer je kao biskup uveo velike novosti. Do tada, većina biskupa je boravila i djelovala po gradovima i većim mjestima, dok je Martin svoju brigu posvetio selu i seljacima te se brinuo o onima za koje se malo tko drugi brinuo.

Martina su posebno voljeli siromašni i odbačeni ljudi, kojima je uvijek ostao blizak zbog svog nesebičnog života. Upravo zbog takvog ponašanja doživio je i mnoga poniženja i vrijeđanja od strane bogatih, no, on je bio uporan u svojim nastojanjima

Umro je 8. studenoga 397. godine tijekom posjete jednom selu.  Pokojnikovo tijelo tri dana kasnije ispratio je bezbrojan puk, nebrojeni seljaci i te dvije tisuće redovnika i redovnica.

Blagdan o spomenda Sv. Martina je 11. studenoga, tri dana nakon njegove smrti, tj. na dan njegovog pokopa. Na taj dan pije se mlado vino. U Italiji čak i danas živi poslovica: “II nuovo vino si beve a San Martino! – “Mlado vino pije se na Svetog Martina!”, te je tako nastao dobro poznati običaj da se u nekim vinorodnim krajevima za dan Sv. Martina “krsti” mlado vino.

Vrlo brzo nakon smrti omiljenog biskupa Martina su mnogi uzeli za zaštitnika: putnici, gostioničari, vojnici, vitezovi, hotelijeri, a posebno vinogradari i svi oni koji se brinu oko berbe i proizvodnje vinske kapljice.

Sv. Martin – Martinje donosi završetak poljoprivredne sezone i najavljuje zimu

11. studenog obilježava se spomendan svetog Martina, jednog od najpoznatijih svetaca, uz kojeg su vezane i razne izreke, obredi, običaji i posebno gastronomske tradicije.

Osim što se na svetog Martina nazdravlja dobrom čašom vina, postoji jedan stari običaj koji svoje korijene vuče iz Italije gdje su na Martinje djeca nešto slično kao u današnjim maškarama i povorkama nosila su poklopce, lonce, konzerve, te su lupala njima kako bi obilježili završetak jesenskih radova u poljima, vinogradima i voćnjacima, te pretakanje vina u bačve nakon procesa fermentacije. Martinje je zapravo bio dan koji je označavao kraj poljoprivredne sezone i početak zimske sezone. Do tada je trebalo završiti s berbom voća i radovima na poljima.

Bez obzira što do sv. Martina nisu sva vina zrela običaj je kušati prvo vino u novoj berbi na Martinje. Nakon dana provedenih u berbi i ubiranju plodova rada, Martinje dolazi kao veliko olakšanje, kada se po prvi puta uživa u plodovima rada, i završava s mjesecima teškog i napornog rada.

Na sv. Martina vino se kombinira s kestenima

Kestenje ima jednu od najpoznatijih simbolika jeseni, pa je sasvim prirodna kombinacija kestena i vina. U mnogim krajevima pronaći ćete običaj da se na sv. Martina peku kesteni i poslužuju uz mlado vino.

Recept za pečene kestene aromatizirane vinom

Prema jednostavnom receptu ispecite kestenje. Na površini kestenja napravite mali rez, a zatim kestenje poredajte po plehu za pečenje, te pecite u pećnici na 200 stupnjeva oko pola sata. Još bolje bi ih bilo peći na žaru, ali svjesni smo da je to u modernim uvjetima teško dostupna opcija.

Čistu kuhinjsku krpu namočite u vinu. Nakon što je kestenje pečeno, zamotajte u namočenu krpu u inu i ostavite tako da se ohlade. Možete i samo pleh s kestenjem prekriti namočenom krpom. Poslužite uz čašu dobrog vina i uživajte u ovoj odličnoj martinskoj deliciji.

Više o proslavi dana Sv. Martina ( Martinje)

Recept za kuhano vino


Komentari

Odgovori

*