25. travnja 2024.

Baština & tradicija

Vrijednosti iz prošlosti, ono s čime živimo danas i ono što prenosimo budućim generacijama – COVERmagazin.com –

Kad je Uskrs 2024.

Uskrs 2024.

Uskrs 2024.

Budući da se datum Uskrsa mijenja svake godine nije neobično da vas zanima kad je Uskrs 2024.

Uskrs 2024. 31. ožujka.

Prema pravilima Katoličke crkve, datum Uskrsa određuje se kao prva nedjelja koja pada nakon 14. dana mladog mjeseca počevši s 21. ožujkom. Ovako određen datum može biti u rasponu između 21. ožujka i 25. travnja, pa je zato Uskrs pomični blagdan, ali u okviru prvih mjesec dana proljeća.

Uskrs 2024. 31. ožujka.

Opširnije – Uskrs

Malo je ljudi koji nisu radosni na sam spomen Uskrsa i svega onoga čime ga obilježavamo. Jaja, čokoladni zečići, proslave, obiteljska okupljanja, ali se radujemo Uskrsu i radi ljepšeg vremena, proljeća, novih početaka i buđenja prirode i života oko sebe. Zašto slavimo ovaj blagdan i kako se za njega pripremiti čin i se vrlo očitim, ali  ako pročitate tekst Zašto slavimo Uskrs i kako se pripremiti vjerojatno će vas neke činjenice iznenaditi, kao i ono što ćete pročitati ispod. Ključne datume vezane uz Uskrs 2024. pronađite ovdje:

Uskrs je najvažniji kršćanski blagdan. To je dan kada je Isus Krist uskrsnuo od mrtvih nakon što je bio razapet i umro na križu. Uskrsom slavimo Isusovo uskrsnuće od mrtvih, opisano u Novom zavjetu. U nekim kulturama Uskrs se slavi samo na dan Uskrsa, odnosno nedjelju, dok se u nekim kulturama ovaj blagdan slavi danima poslije. U Hrvatskoj je i ponedjeljak nakon uskrsa praznik i neradni dan.

Mnogi se najviše vesele Uskrsu radi slatkiša i čokoladnih jaja, ali vjerojatno niste znali da je najveće čokoladno jaje ikad napravljeno bilo je visoko preko 10 metara, a proizvedeno je u Italiji 2011. godine.

Ljiljani su simbol Uskrsa radi svoje lukovice koja se nalazi ispod zemlje i simbolizira Isusovu smrt, a izdanak i cvijet simboliziraju uskrsnuće. Zbog toga su ljiljani kao uskrsni simbol, najbolje predočavaju ono što Uskrs jest.

Zečevi nisu izvorni Uskrsni simbol i zapravo ne mogu izvorno povezati s Uskrsom, ali se može pretpostaviti da simboliziraju novi život radi mnogo zečića koji se rađaju, pa da su radi toga uvedeni u, prvo u njemačku uskrsnu tradiciju koja se zatim proširila globalno.

Na Uskrs tradicija nalaže oblačenje nove odjeće, jer bi ako to napravite cijela godina pred vama trebala biti ispunjena novim i lijepim stvarima. Ovaj običaj je izvrsna prilika da pred Uskrs obnovite vlastitu garderobu.

Značaj Uskrsa

Kristovo uskrsnuće temelj je kršćanske vjere, zbog toga je Uskrs najvažniji kršćanski blagdan.
Uskrs je jamstvo našeg vlastitog uskrsnuća.
Uskrs je blagdan koji nam daje nadu i ohrabrenje u ovom svijetu boli, žalosti i suza Uskrs nas svake godine podsjeća da je život vrijedan življenja, da nas čeka uskrsnuće. Zbog toga nam Uskrs daje snagu za borbu protiv iskušenja i oslobađanje od nepotrebnih briga i strahova.
Uskrs daje smisao našim molitvama: podržava našu vjeru u stvarnu prisutnost uskrslog Isusa koji sluša naše molitve, i tako daje smisao našim osobnim kao i našim zajedničkim molitvama u Crkvi.