Saznajte hoćete li spavati duže ili kraće kada pomaknete sat za vikend

Ne zaboravite vratiti sat ovaj vikend

Ljetno računanje vremena završava ovaj vikend (25. listopada 2020. u 3h), pa ne zaboravite sa subote na nedjelju u 3 h, vratiti sat ponovno na 2h.

Ljetno računanje vremena (međunarodna engleska oznaka: DST = Daylight saving time) široko je rasprostranjeni službeni vremenski sustav u kojem se, tijekom ljetnih mjeseci, kazaljke prebacuju obično za jedan sat unaprijed u odnosu na mjesno standardno vrijeme. Svrha je toga postupka bolja usklađenost između sati dnevnoga svjetla te radnog vremena i školske nastave. Tako, umjesto ranojutarnjeg dnevnog svjetla, za kojeg većina ljudi još spava, ostaje sat dnevnog svjetla više za večernje aktivnosti.

Ljetno računanje vremena odnosi se uglavnom na umjereni zemljopisni pojas. U tropskom pojasu razdoblje dnevnog svjetla ne mijenja se kroz godinu toliko da bi opravdalo promjenu računanja vremena. Datumi početka i završetka ljetnog računanja vremena razlikuju se ovisno o zemlji. S nekoliko iznimaka, promjene se vrše obično u ranim satima nedjelje, što predstavlja manju smetnju nego kad bi se to činilo tijekom tjedna.

Zamisao o ljetnom računanju vremena prvi je put ostvarena u Njemačkoj za Prvog svjetskog rata, od 30. travnja do 1. listopada 1916. godine. Ubrzo je taj primjer slijedila i Velika Britanija, od 21. svibnja do 1. listopada 1916. godine. Od 1983. i u Hrvatskoj je uvedena praksa računanja ljetnog vremena.

Dakle, sa subote u nedjelju spavat ćete sat duže, te naspavaniji sljedeći tjedan ići na posao.

Pročitajte i:

Kako se buditi ranije i postati ranoranilac [ SELFHELP ]


Komentari

Odgovori

*